Hur kan man må bra när man kommer in i klimakteriet och hur kan man må bättre med PMS?

Var och varannan kvinna jag coachar eller möter påverkas av en hormonell obalans, något jag upplever är mer och mer vanligt än tidigare. Hur kommer sig detta och vad kan man själv göra för att må bättre?

Jag är själv 51 år och har mer eller mindre inga symtom alls och jag är övertygad om att det hänger ihop med att jag lever till stor del ett hälsosamt liv med bra kost, träning och motion och anstränger mig för att få till minst 8 timmar sömn per natt. Det här är ett val jag har gjort och oavsett var du befinner dig i din ålder kan du göra en förändring och det kommer att påverka ditt mående
och ha en stor betydelse för dig.

Nu nylanserar jag en 6 veckors kurs som heter “Stark kvinna – kom i hormonell balans” och här får du hjälp med att må bättre i din kropp och har stora möjligheter att bli av med symtom som besvärar dig dagligen eller någon vecka per månad. Utöver mina färdiga kostscheman får du också en anpassad träning som kommer att bidra till att du mår bättre. Vår PT Maria Lahti har tagit fram ett unikt träningsprogram, främst för dig som är 50 år men passar även dig som vill må bättre i din PMS. Läs mer om kursen här och gör en satsning på din hälsa. Det kommer du aldrig att ångra!

Känner du igen dig i någon av nedan faser i livet?

PMS: premenstruellt syndrom orsakas av hormonförändringar som kan äga rum under din menscykel. Så många som 80% upplever premenstruella symptom och 50% söker läkarvård. Många har ont i magen och har rikligt med blödningar samt även ont i huvudet och migrän. Dessutom upplever man nedstämdhet och är känsliga i sitt humör och känner inte igen sig själva några dagar eller en vecka per månad. Då är det svårt att vara på topp och prestera i skolan och på jobb. Man lär sig att leva med detta men det finns många saker man kan göra för att må bättre och få mindre besvär.

Förklimakteriet: Denna fas börjar oftast i fyrtioårsåldern, kan vara i 1 -10 år, och är tiden innan du slutar menstruera. Symptom som oro, ilska, irritation, depression, vallningar och nattsvettningar uppträder ofta ett par dagar till två veckor före mensen. Dessa symptom ersätts dock med nya när mensen väl börjat, då trötthet, sömnproblem, gråtmildhet och håglöshet sätter in i stället. Jag har hört många kvinnor säga att de i den fasen bara känner sig normala en enda vecka i månaden. Mensen kommer ofta tätare och blir tyngre med blodklumpar, vilket kan leda till järnbrist. Symptomen i denna fas är oftast orsakade av ett tillstånd som kallas östrogendominans – en obalans mellan mängderna av östrogen och progesteron. Vid östrogendominans kan östrogennivån vara låg, normal eller hög.

Vad som orsakar symptomen är att progesteronnivån är för låg jämfört med östrogenet, och alltså för låg för att balansera effekten av östrogenet. Så även en kvinna med låga östrogennivåer kan alltså ha symptom av östrogendominans. Det är väldigt vanligt att obalansen mellan östrogen och progesteron leder till viktuppgång i denna fas.

Klimakteriet: börjar ofta i femtioårsåldern och slutar vanligtvis cirka ett år efter det att du har slutat menstruera. Symptomen i den här fasen är ungefär desamma varje dag. Mensen kommer väldigt glest, kanske bara några gånger under året, eller har upphört helt och hållet. Vanliga symptom i klimakteriet är: håglöshet, gråtmildhet, sömnsvårigheter, vallningar, hjärtklappning, minskad förmåga att fokusera och hjärndimma. Du känner inte riktigt igen dig själv, och aktiviteter som du tidigare gillar kan kännas jobbiga och ointressanta. Nu producerar äggstockarna bara väldigt små mängder östrogen och inget progesteron. Efter klimakteriet är man som kvinna i fasen postmenopaus, vilket sträcker sig hela livet ut.

Symptomen ska tas på allvar och är väldigt vanliga hos kvinnor, speciellt i åldrarna 35 – 55 år. Men med rätt kostråd, härliga recept och ett bra kostschema att följa kan du komma långt med att bekämpa dina problem. Låt mig och Maria hjälpa dig!

Läs mer om “Stark kvinna med hormonell balans” här: