Att få tillräckligt med sömn är inte bara viktigt för att du ska kunna vara produktiv i din dag, det har också en enorm inverkan på din hälsa. Ni som följt mig en längre tid vet hur mycket jag värderar min 8-timmars sömn och även om vi kan skoja om skönhetssömn så har ordentlig sömn många andra fördelar också. I en förhoppning om att få med mig fler på sömntåget kommer här en redogörelse för dessa:

1. ​Matsmältning
Brist på sömn kan få dig att att drastiskt bromsa din ämnesomsättning. Forskning visar att när du inte får tillräckligt med sömn, driver det ner leptinnivåerna vilket innebär att du inte känner dig nöjd efter att du ätit. Sömnbrist får också ghrelin nivåer att stiga, ett hormon som påverkar hunger och mättnad, vilket bidrar till att din aptit stimuleras på så vis att du vill ha mer mat.

2. ​Problemlösning
Vi har alla någon gång sagt “jag ska sova på saken” och även om du skämtsamt menat det då så har forskare funnit att när du går och lägger dig med ett icke-löst problem, letar hjärnan fortfarande efter en lösning under tiden du sover. Oavsett om du vaknar med svar i hand eller ej kan en god natts sömn hjälpa din hjärna att bedöma problematiken och utvärdera nya möjligheter på ett tydligare sätt. Så var inte orolig för att du somnar ifrån dina problem, lösningen når dig lagom till morgonkaffet.

3. ​Vinnaranda
Visste du att att extra sömn till och med kan förbättra din atletiska prestanda? Sömnbrist minskar kroppens förmåga att lagra glykogen – energi som du behöver under uthållighets forlopp. Studier har visat att idrottare som inte får tillräckligt med sömn har svårare att fatta beslut på sekunden och är mindre exakta. Så vila dig i form kvällen innan du har ett strategiskt drag att spela dagen som följer.

4. Håll dig frisk
Brist på sömn kan påverka ditt immunsystem, vilket gör dig mer utsatt för sjukdom som förkylning och influensa. Att få mellan 7-9 timmars sömn kan hjälpa förstärka ditt immunsystem och hålla dig frisk. Om du känner att en förkylning är på väg, gå och lägg dig tidigt den kvällen, du kommer uppleva märkbar skillnad när du vaknar.

5. ​Minnesbildning
Ditt sinne är förvånansvärt upptaget medan du sover. Under djup sömn går hjärnan igenom våra intryck från dagen i en process som är mycket viktig för minnesbildning. Om du försöker lära dig något nytt som tex ett nytt språk, kommer du att prestera bättre efter att du sovit.

6. ​Ögon & Hy
De flesta upplever puffiga och glansiga ögon efter en natt med dålig sömn och det visar sig att en regelbunden sömnbrist kan leda till trött hy och mörka cirklar under våra ögon.

När du inte får tillräckligt med sömn utlöser kroppen mer av stresshormonet kortisol och i överflödiga mängder kan kortisol bryta ned hudens kollagen, vilket är det protein som jobbar för att bibehålla hudens lyster och släthet. Skönhetskrämer i alla ära, men vad som verkligen gör under för trött hy och påsar under ögonen är sömn.

7. Fokus
Vi har alla vaknat efter en god natts sömn med utvilad känsla och redo att ta oss an dagen. En dålig natts sömn kan göra att du istället kämpar hela dagen för att samla dina tankar. Har du något viktigt som stundar i morgondagen? Hoppa i sängen lite tidigare för att se till att du är väl utvilad till morgon.