Nu är det  december och jag vill inspirera er med en himmelsk, mjuk saffranskaka med lingon!

Jag har provat att baka glutenfria lussebullar men jag blir alltid besviken när det gäller smak och konsistens. Men detta recept är väldigt gott så baka min “Saffranskaka med lingon” utan gluten och minimalt med socker till Lucia!  Planera och förbered julbaket och förvara i frysen! Jag bakar med det glutenfria mjölet rismjöl och mandelmjöl som är en perfekt kombo i mjuka kakor. Sukrin Melis finns i livsmedelsaffärer och passar bra till bakning.

Trevlig Lucia!

 

 

 

 

 

 


Saffranskaka med lingon och vit choklad – 8 portioner (360 kcal per portion)

Tillagningstid: 30 minuter.

200 g smör

100 g vit choklad

3 ägg

2 dl turkisk yoghurt

1 dl sukrin melis

2 ½ dl rismjöl

2 ½ dl mandelmjöl + till formen

3 tsk bakpulver

1 paket saffran 0,5 g

2 dl frysta lingon

Topping: Sukrin melis

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och lägg ner den vita chokladen. Vispa ihop ägg och yoghurt i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet och tillsätt sedan det smälta smöret.
3. Smörj en form (25 cm) och bröa med mandelmjöl. Häll smeten i formen och lägg över lingon.
4. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt kakan svalna och pudra över sukrin melis.