Nu när det har blivit officiellt att jag har skrivit en bok om den populära dieten 5:2 mailar många mig och frågar hur man ska komma i gång. Här är mina tips:

1. Välj 2 dagar i veckan som du tycker passar att äta mindre dvs fastedagar. Själv har jag måndag och tisdag och upplever att det är skönt efter helgen att dra ner på maten.

2. Tänk på att det är bra att ha 2 dagar i följd även om det absolut går att välja dagar med mellanrum. MEN, min upplevelse är att det inte är lika bra för kroppen.

3. Köp hem misosoppa, goda téer och gott mineralvatten.

4. Bestäm dig för vad som passar dig: vill du äta frukost eller vill du avstå och satsa på en lunch i stället? Själv brukar jag dricka te och kaffe på förmiddagen. Sedan tar jag en grön drink till lunch (se recept nedan) eller en soppa på spenat eller tomat som jag gör själv (ca 200 kalorier). Jag brukar vara ganska nöjd hela dagen med denna lunch och dricker mycket kaffe, te och vatten. Många gånger äter jag ingen middag dessa dagar eller så tar jag lite rå blomkål eller en frukt på kvällen.

5. Som kvinna ska du inte överstiga 500 kalorier per dag och som man gäller 600 kalorier per dag.

6. Du kommer att klara dessa dagar galant. Det är bara en omställning och många gånger tror folk att de inte klarar dessa dagar men jag kan garantera att de flesta människor har reserver på kroppen som räcker långt längre än 2 dagar…

7. De andra 5 dagarna i veckan får du äta vad du vill men jag rekommenderar en lågkolhydratskost. Du kan njuta av protein, fett och grönsaker och lite vin och någon godsak till helgen utan dåligt samvete. Jag äter inte så strikt som jag har gjort tidigare när jag följer denna diet.

8. Prova först en vecka och se hur det går och fortsätt sedan ytterligare några veckor för att verkligen märka ett resultat. Själv har jag tappat mycket i vikt sedan jag började och jag upplever denna diet väldigt lätt att följa.

9. Ditt resultat ska du mäta om det gäller såväl viktminskning som att få bättre hälsa. Ha gärna koll på ditt blodtryck och dina kolesterolvärden och se om det blir en förbättring.

10. Du kommer att känna stor skillnad när det gäller vätska i kroppen! Jag upplever att jag har tappat mycket vätska och är inte svullen i kroppen och detta syns förstås på resultatet.

LYCKA TILL hälsar Ulrika


Grön drink med lime – 3 till 4 glas

100 g färsk spenat

1 knippe färsk mynta

1 lime

1 citron

1 apelsin

1 msk riven färsk ingefära

1 eko banan

1 avokado

Mixa allt i en blender och häll upp på glas. Håller i kylen 2-3 dagar.

Drinken innehåller 628 kalorier och det blir ca 6 glas = 104 kalorier per glas.