En varmrätt till nyårsmiddagen – oxfilén kan bytas mot fläskfilé om det önskas!
Gör så här
- Sätt ugnen på varmluft, 175 grader. Strö på salt och peppar på oxfilén och bryn den runt om i lite smör. Låt svalna.
- Skär ett snitt i filén och tryck ner osten i skåran. Lägg oxfilén på smördegen och rulla ihop och lägg i en smord form.
- Pensla med ägg och sätt in i ugnen i ca 35-40 minuter.
- Gör såsen genom att lägga den torkade svampen i varmt vatten i ca 15 minuter.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med smör och bryn lök och vitlök någon minut. Kram ur vätskan från svampen. Skär i mindre bitar och lägg ner i kastrullen. Låt steka några minuter.
- Häll på 1 dl av svampvattnet, ketjap manis och kalvfond och låt sjuda 10 minuter.
- Häll på grädde och låt koka ihop tills såsen är lagom tjock. Späd med mer svampvatten om det behövs.
- Smaka av med salt, peppar och blanda ner hackad timjan.
- Dela brysselkålen och skär lök i skivor eller klyftor.
- Hetta upp en stekpanna med smör och bryn brysselkål och lök några minuter.
- Strö på salt, peppar och färsk timjan. Häll på balsamico. Ställ åt sidan.
- Rosta mandel i en torr stekpanna. Ringla över honung och strö på salt och lite örtagårdskrydda.
- Lägg grönsakerna runt den inbakade oxfilén och toppa med mandel, tranbär och färsk timjan.
- Servera med Kar Johan svampsåsen.