Julpynt från skogenJag älskar när det börjar bli advent och få börja pyssla hemma.

Jag brukar göra jul tidigt i vårt hus och redan innan 1:a advent har jag hängt upp kulor, stjärnor och prismor i fönstren. Jag hämtar in mossa, granris, blåbärsris och tallris och dekorerar huset med och ställer ljus i varje rum. En tradition är att åka till Ulriksdals trädgård och köpa julrosor som är de vackraste som finns och dessa pryder mitt hem tillsammans med hyacinter och amaryllis.

Julpynt

Adventsfint

Utedekorationer

Jul dekorationer

En annan tradition jag har är att jag lägger många timmar på att göra ett stort pepparkakshus varje år. Jag börjar i november att göra en mall och klipper ut i huset hårt papp. Sedan börjar jag baka och ägnar många dagar och kvällar åt att få ihop ett mästerverk. Min familj undrar alltid hur jag kan lägga så mycket tid på detta men resultatet är ofta beundransvärt, om jag får säga det själv…

När jag väl har fått ihop huset börjar jag dekorera med kristyr och godis och till 1:a advent står det klart för beskådning. Förra året gjorde jag detta pepparkakshus – en miniatayr av min restaurang på Gotland “Hemma hos Ulrika”

Pepparkakshus 2013

I december passar jag på att åka in till stan och gå runt och titta på den vackra julbelysningen, alla fina skyltfönster och träffa väninnor över en lunch eller fika. Jag planerar presenter och har alltid som mål att allt ska vara klart en vecka för jul. Det värsta jag vet är julstress och jag har med åren blivit bra på att planera. Det är ju inte så svårt när man är ledig denna månad – då finns det ju tid för julefrid.