I morse var jag på TV4 igen och delade med mig av sunt och gott påskgodis! Det verkade som min melontårta var poppis och flera har hört av sig med anledning av den – roligt!
Jag köpte en stor melon och skar av skalet. Jag delade den och lade ena halvan av melonen på ett tårtfat och den andra halvan över. Sedan skar jag ananas i mindre bitar och kiwi i halvmånar. Stoppade in olika frukter och bär med hjälp av tandpetare – så lätt och så fräscht.
Jag använde jordgubbar, physalis, orange melon som jag gröpte ut till runda kulor, vindruvor, ananas och kiwi. Man kan om man vill torka av melon med ett hushållspapper och lägga på ett lager vispad grädde också.
Jag tipsade också om att göra goda Choklad och apelsinrutor De är lätta att göra om man har en matberedare och man kan variera nötterna och välja andra nötter eller frön om man vill. Toppa med olika saker som te x gojibär, tranbär, torkade blåbär eller hackad mörk choklad – det kommer att bli en favorit på påskbordet.
Choklad- & apelsinrutor – 12 st
Undre lagret
1 dl hasselnötter
1 dl paranötter
10 st färska dadlar (utan kärna)
1 msk kakao
2 msk pressad apelsinsaft
Lägg först nötter och mandlar i en mixer och kör till ett lite grovt mjöl. Lägg i övriga ingredienser och mixa samman. Tryck ut smeten i en avlång form täckt med bakplåtspapper. Ställ i kylen i väntan på nästa lager.
Övre lagret
2 dl riven kokos
1 dl cashewnötter
1 msk honung
finrivet skal från en apelsin
Mixa kokos och cashewnötter i en matberedare och lägg i en bunke. Blanda samman med övriga ingredienser. Tryck ut smeten ovanpå chokladlagret. Låt sedan kakan vila en stund i kylen innan du skär den i fyrkantiga rutor. Toppa rutorna med kokos och apelsinskal. Förvara i kylen.
Mintbollar – 15 st
5 dl cashewnötter
10 torkade aprikoser
7 droppar pepparmyntsolja
1 msk flytande honung
1 dl rostade sesamfrön
Kör cashewnötterna till ett fint mjöl. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet. Rulla till bollar och rulla i rostade sesamfrön. Förvara i kylen.
Sist men inte minst måste ni göra dessa små fröcrisp som var ljuvligt goda! Variera med de frön och nötter du vill ha och har hemma!
Fröcrisp – 1 sats
200 g pumpafrön
200 g melonkärnor
100 g solroskärnor
havssalt
150 g mörk choklad
2 msk rostade sesamfrön
Rosta pumpafrön, melonkärnor och solrosfrön i en torr stekpanna. Strö på lite havssalt. Smält chokladen i ett vattenbad och blanda ner fröna. Bred ut blandningen på en bakplåtsklädd plåt och strö på rostade sesamfrön. Ställ kallt i 20 minuter och skär sedan i bitar. Förvara i kylen.