Billigt påskgodisAtt vara hälsosam i påsk och äta lågkolhydratskost är egentligen inte så svårt – bara man slapp att se alla skålar med godis och överfulla påskägg överallt! Fällorna är ofta att man lockas att köpa hem godis och påskmust i affärerna där det är budskap om att det är billigt , 5 kr för 1 1/2 liter påskmust eller 2,90 för lösviktsgodis – hur lockande är inte det? Här gäller det att tänka ett steg längre! Vill du egentligen äta allt du köper hem och framför allt hur mår du efter 1/2 kilo smågodis?

Även om man själv inte köper hem något så kan jag lova att man får de färggranna chokladäggen framför ögonen mer än en gång: antingen hos mormor, grannen, på jobbet eller i affären när du ska handla något. Här gäller det att säga nej och inse att det är inte gott… billig, söt, äcklig choklad som lockas med fint omslag…

Påskägg

Dessutom är det en fälla att vi äter mycket mat och ofta samt betydligt mer kalorier denna påskhelg.

Här är min 5 enkla tips för att undvika påskfällorna:

1. Jag köper ett litet påskägg till mig själv. Fyller det med typ 15 smågodisar som jag gillar (mest choklad). Då har jag fått unna mig något och jag har kontroll på hur många bitar det blir. När påskägget är slut så är det slut. Och jag är nöjd – både i samvetet och på vågen.

2. Man kan njuta av ägg, skagenröra, laxröra, rökt lax, sill, skaldjur, lamm, kyckling och gotländska primörer som sparris, nässlor, ramslök. En god osttallrik med St Agur, getbrie och en stark cheddar till efterrätt. Det är viktigt att vara mätt om man ska kunna undvika fällorna…

3. Att följa 16:8 under en påskhelg är utmärkt dvs att skippa frukost och bara äta lunch och middag. På det viset undviker du kalorierna från frukosten och det ger kroppen ett uppehåll av mat på 16 timmar (från 20:00 på kvällen till 12:00 dagen därpå). Personligen fungerar det utmärkt på mig.

4. Att röra på sig lite extra under dessa lediga dagar är effektivt för förbränning samt för sinne… Tänk på att motionera innan måltider på fastande mage!

5. Alkohol är också en fälla dessa dagar… Unna dig champagne, vitt och rött vin i måttliga mängder. Själv bestämmer jag mig för vissa av påskens dagar som jag dricker vin. Jag unnar mig faktiskt en eller två öl denna helg också. Det är ljuvligt gott när man har jobbat en hel dag i trädgården och sätta sig ner i solskenet med en kall öl och lite nötter.

I kväll lägger jag upp lite recept som jag själv gör till påsk här på bloggen och på onsdagsmorgon, 08:45 gästar jag Nyhetsmorgon på TV4 och ska inspirera att göra hälsogodis till påsk. Missa inte det!