I morse var jag på nyhetsmorgon och inspirerade med grillsåser och goda GI sallader till sommarens alla grillpartyn – hoppas att ni kikade!
Här är recepten om ni blir sugna att prova:
– Ärtpesto, Örtcréme och Salsa Romesco
– Coleslaw, Fetaost och hallonsallad, Pekannötsallad med persika och en underbar varm sallad med paprikadressing.
Missade ni inslaget så kan ni se det här:
Persika- och pekannötssallad – 6 portioner
1 påse blandad sallad
2 persikor
1 avokado
1 knippe rädisor
2 salladslökar
2 dl pekannötter
Lägg salladen i en stor skål. Skiva persikor avokado, rädisor och salladslök tunt och blanda ner i salladen. Hetta upp en stekpanna och rosta pekannötterna med olivolja och honung några minuter. Toppa salladen med pekannötter och servera direkt. Häll gärna apelsindressingen över.
Fetaostsallad med hallon – 6 portioner
1 påse blandad sallad
250 g fetaost
1 dl färska hallon
1 dl pistagenötter
Fördela salladen på ett stort fat. Smula över fetaosten. Toppa med hallon och pistagenötter.Häll gärna apelsindressingen över. Servera som ett tillbehör till grillat.
Apelsin och myntadressing – 1 sats
2 apelsiner
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 dl färska myntablad
Salt och svartpeppar
Dela apelsinerna och pressa ut saften. Mixa alla ingredienser i en blender eller i en matberedare i någon minut. Häll upp i en flaska och servera till alla slags sallader.
6 dl strimlad vitkål
1 rödlök
2 morötter
2 msk sötstark senap
½ dl majonnäs
½ dl gräddfil
2 msk hackad persilja
1 msk citronsaft
salt och peppar
Lägg kål i en skål. Strimla rödlöken och riv morötterna och blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt till servering.
Paprika och balsamicomarinerade grönsaker – 10 portioner
2 liter färska champinjoner
1 burk kronärtskockshjärtan, 225 g
2 squash
2 gula paprikor
2 fänkålsstånd
½ msk olivolja
Paprikadressing – 1 sats
2 st rostade paprikor på burk, ca ½ burk
1 vitlöksklyfta
2 kvistar färska bladpersiljekvistar
1 ½ dl olivolja
½ dl balsamvinäger
Salt och svartpeppar
Ev lite chiliflakes
Gör först dressingen genom att mixa paprika, vitlök och persilja i en mixer eller i en matberedare. Tillsätt olja och vinäger och mixa till en jämn dressing. Smaka av med salt, peppar och ev lite chiliflakes.
Skär champinjonerna i mindre bitar och lägg i en stor skål. Skölj av kronärtskockorna och blanda ner bland champinjonerna. Skär grönsakerna i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn squash, paprika och fänkål i några minuter. Låt svalna och blanda i hop med svampen. Häll över dressingen och blanda om ordentligt. Låt gärna marinera i 1 timme. Dekorera med persilja.
Ärtpesto:
100 g solrosfrön
2 dl frysta ärtor
Saft från 1 citron
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl rapsolja eller olivolja
Salt och svartpeppar
Lägg solrosfrön, ärtor, citronsaft och vitlöksklyfta i en matberedare. Häll i oljan lite i taget och mixa samtidigt till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå svalt till servering.
Salsa Romesco:
100 g skållad mandel
250 g rostad paprika på burk
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
1 dl olivolja och 1/2 dl rapsolja
Lägg alla ingredienserna utom oljorna i en mixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle och mixa samtidigt till en slät sås. Låt såsen stå svalt till servering.
Örtcréme
2 dl créme fraiche
½ dl majonnäs
½ dl hackade färska örter t ex basilika, persilja och gräslök
1 ½ tsk örtagårdskrydda
1 vitlöksklyfta
½ citron
salt och svartpeppar
Blanda créme fraiche, majonnäs och örter i en skål. Skala och pressa ner en vitlöksklyfta och pressa ner citronsaft. Blanda om och smaka av med salt och peppar.