Hela morgonen har det rasat in sms, mail och facebookförfrågningar om morgonens härliga pizzor som jag lagade på TV4 i morse – vad roligt! Både Jesper och Tilde gillade verkligen pizzorna och hela studioteamet slängde sig över godsakerna när sändningen var över.
Alla pizzor jag lagade var glutenfria och vansinnigt goda! Jag gjorde en kikärtspizza och en västerbottenpizza som passar som familjepizza och barnen kommer att gilla dem. De andra två pizzorna jag gjorde är så goda men lite mer speciella. Den ena gjorde jag med en botten på pumpa och den andra med blomkål. Här kommer recepten:
Kikärtspizza med champinjoner och skinka – 1 pizza
1 ½ dl kikärtsmjöl
1 dl vatten
1 krm pizzakrydda
Fyllning
½ dl ajvar relish
1 paket mozzarella, 125 g
5 färska champinjoner
5 gröna oliver utan kärna
Salt och lite pizzakrydda
25 g rucolasallad
4 skivor italiensk lufttorkad skinka
2 st cocktailtomater
1 msk rostade pinjenötter
Blanda ihop kikärtsmjöl med vatten och pizzakrydda och låt stå i 3-4 timmar (eller under hela dagen) Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och grädda 10 minuter i ugnen. Bred på ajvar relish. Skiva mozzarella och lägg över. Skiva champinjoner och oliver tunt och lägg över. Strö på salt och pizzakrydda. Grädda i ugnen i 15 minuter. toppa med rucolasallad, skinka, tomat och pinjenötter.
Västerbottenpizza med salami – 1 stor
3 ägg
1–2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
200 g riven västerbottenost
Fyllning
1 dl tomatsås/pizzasås
125 g mozzarella
½ rödlök
1 dl svarta oliver, skivade
1 tsk pizzakrydda
100 g salami
50 g rucolasallad
Sätt ugnen på 200°C. Blanda alla ingredienser till degen. Låt stå tills degen blivit fast. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryck ut degen till en rund pizza. Förgrädda i ugnen ca 15 minuter. Ta ut pizzan. Bred på ett jämnt lager tomatsås med hjälp av en sked. Skär mozzarella i skivor och skala och skiva rödlök. Fördela mozzarella, rödlök, oliver och salami på pizzan. Strö över pizzakrydda. Grädda pizzan i ugnen tills osten blivit gyllenbrun, ca 10 minuter och toppa med rucolasallad.
Spenatpizza – 1 stor
2 små butternutpumpa
3 dl vatten
1 dl mandelmjöl
1 tsk pizzakrydda
salt
Spenatpesto
75 g bladspenat
½ kruka basilika
1 liten vitlöksklyfta
1 dl cashewnötter eller mandel
½ citron
1 tsk flytande honung
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
Topping
Lite färska spenat
½ rödlök
50 g svarta kalamataoliver utan kärna
100 g gula cocktailtomater
100 g röda cocktailtomater
20 g pinjenötter
Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumporna och skär i långa bitar. Ta bort fröhuset. Lägg pumpan med skalet nedåt på en ugnsplåt. Häll på vatten och ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut plåten och häll av vattnet. Gröp ur pumpaköttet och lägg i en matberedare. Tillsätt mandelmjöl, pizzakrydda och salt. Mixa till en slät puré. Fördela purén på en bakplåtsklädd plåt och ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills den har fått en skorpa och är genomstekt. Ta ut plåten och låt svalna.
Gör spenatpeston genom att lägga ner spenat i en matberedare tillsammans med basilika, vitlök, nötter, saften av citronen och honung. Mixa och häll på olja. Smaka av med salt och peppar. Toppa med spenatblad. Skiva rödlök, oliver och tomater. Lägg på pizzan och strö på lite pinjenötter.
Blomkålspizza med lax och sparris – 1 stor pizza
1 blomkål
2 paket mozzarella
Salt och peppar
2 ägg
Topping
1 grön squash
1 msk olivolja
salt, svartpeppar och pizzakrydda
1 knippe sparris
1 ask färskost pepparrot ca 90 g
100 g rökt skivad lax
100 g skalade räkor
dillkvistar
Mixa blomkål i en matberedare. Tillsätt mozzarella och mixa till en jämn smet. Lägg smeten i en skål och tillsätt ägg och örter. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut på en bakplåtsklädd ugnsplåt och platta till så att det blir en tunn pizzabotten. Skär squash i tunna skivor och stek i olivolja runt om i någon minut. Krydda med salt, peppar och pizzakrydda. Lägg squash på pizzan. Dela sparris och lägg över och klicka på osten. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter. Fördela lax och räkor på pizzan och dekorera med dillkvistar.