Fasta

I mina kickstartskurser har jag utformat kostschema som bygger på att du äter olika mängd kalorier varje dag. Det förekommer två typer av periodisk fasta i mina kurser och det är 5:2 dieten och 16:8 metoden.

Fastan i mina kurser är valfri och kan uteslutas om du inte vill eller kan fasta av olika skäl. Dock ger kombinationen lågkolhydratkost och fasta ett mycket bra Kickstartsresultat!

Vad är periodisk fasta?

Det förekommer två typer av periodisk fasta i mina kurser:

5:2 fasta – Du äter under 500 kalorier som kvinna och 600 kalorier som man 2 dagar i veckan, för att sedan ha ett högre kaloriintag de övriga 5 dagarna.

16:8 fasta – Du hoppar över frukost och äter ditt första mål mat vid lunch. På så sätt får du en fasta på 16 timmar i rad, förslagsvis från klockan 20:00 på kvällen till 12:00 på dagen därpå.

Kombinationen lågkolhydratkost med 5:2 och 16:8 fasta gör att du går ner i vikt snabbare än vanligt och du har chans att såväl blodfetter, blodsocker och blodtryck påverkas positivt. Minskad risk för demens och hjärt-kärlsjukdom är några av fördelarna som experterna nämner.

Vad är vattenfasta?

Att vattenfasta betyder att du under 4 dagar dricker enbart vatten, mineralvatten, kaffe och te utan mjölk, en kopp misosoppa eller buljong. Passar framförallt dig som upplever att det är svårt att gå ner i vikt (och inte får de resultat du önskar). Under en vattenfasta återställs kroppens hormonella balans och fettförbränningen sätter fart. Vattenfastan är valfri och det finns i ett urval av mina kurser.

5 fördelar med att fasta som stöds av forskning

Fasta, framför allt 5:2 fasta och 16:8 fasta, är något som har blivit väldigt populärt de senaste åren, men faktum är att fastan går tillbaka flera århundraden och spelar en viktig roll i många kulturer och religioner. Att fasta innebär att man inte äter något under en viss tidsperiod. De flesta fastor görs mellan 16 till 72 timmar. Periodisk fasta innebär dock att man cyklar mellan perioder av ätande och fasta, allt från några timmar till några dagar i taget. Det finns en rad hälsofördelar, allt från viktminskning till bättre hjärnfunktion. Här är några fördelar som stöds av forskning.

Kontrollerar blodsockret genom att minska insulinresistensen
Flera studier har hittat ett samband mellan att fasta och ökad kontroll av blodsockret, vilket är kan vara fördelaktigt bland de som har risk att utveckla diabetes. I en studie där 10 personer med typ 2 diabetes visade att kortsiktig periodisk fasta minskade blodsockret markant. Blodsockernivån påverkas på olika sätt för män och kvinnor.

Hjälper mot inflammationer
Kroniska inflammationer kan allvarliga konsekvenser för din hälsa. Forskning visar att vanliga inflammationer kan vara involverade i utvecklingen av kroniska inflammationer såsom hjärtsjukdom, cancer och reumatism.
Det finns flera studier som visar att fasta kan bidra till att minska inflammationsnivåerna i kroppen och bidra till att din hälsan förbättras.

Bra för ditt hjärta
Hjärt-­och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i världen. De står för ungefär 31,5% av alla dödsfall. Genom bryta mönster och börja äta bättre och ändra livsstilen kan du snabbt reducera risken för hjärt-­och kärlsjukdomar. Mycket forskning pekar på att periodisk fasta kan vara mycket fördelaktigt för din hjärthälsa. I en liten studie som varade i 8 veckor där patienter fick fasta i varannan dag kom man fram till att man sänkte det dåliga LDL ­kolesterolet med 25%.

Ökar hjärnkapaciteten
Studier utförda på djur visar att fasta kan förbättra hjärnkapaciteten, öka nervcellsyntesen och skydda mot neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom och Parkinsons. Dock måste flera studier göras på människor för att kunna styrka dessa.

Ökar tillväxthormon
Tillväxthormon eller human growth hormone (hgh) är ett hormon som spelar en centralroll i ditt välmående. Faktum är att tillväxthormon är involverad i tillväxten, muskel utveckling, metabolism och viktminskning.
Flera studier har visat att fasta kan öka ditt tillväxthormon naturligt. En studie visade att genom att fasta i 24 timmar ökade hormonet markant.

Köp en kurs som innehåller periodisk fasta

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!