Kunskapsbanken

Fasta

Detox, juicing, 5:2 och 16:8 är alla exempel på fasta

Fasta och periodisk fasta

Det förekommer två typer av periodisk fasta i Ulrikas kurser: 5:2 fasta – Du äter under 500 kalorier som kvinna och 600 kalorier som man 2 dagar i veckan, för att sedan ha ett högre kaloriintag de övriga 5 dagarna.

16:8 fasta – Du hoppar över frukost och äter ditt första mål mat vid lunch. På så sätt får du en fasta på 16 timmar i rad, förslagsvis från klockan 20:00 på kvällen till 12:00 på dagen därpå.

Kombinationen lågkolhydratkost med  periodisk fasta gör att du går ner i vikt snabbare än vanligt och du har chans att såväl blodfetter, blodsocker och blodtryck påverkas positivt. Minskad risk för demens och hjärt-kärlsjukdom är några av fördelarna som experterna nämner.

Är du nyfiken på att testa olika typer av periodisk fasta rekommenderar vi att du testar konceptet 66 Day Challenge! I både boken och kursen 66 Day Challenge får du ett kostprogram där du får prova på olika typer av fasta som hjälper dig gå ned i vikt på ett hälsosamt sätt. 

Vad är vattenfasta?

Att vattenfasta betyder att du under (förslagsvis) 4 dagar dricker enbart vatten, mineralvatten, kaffe och te utan mjölk, en kopp misosoppa eller buljong. Passar framförallt dig som upplever att det är svårt att gå ner i vikt (och inte får de resultat du önskar). Under en vattenfasta återställs kroppens hormonella balans och fettförbränningen sätter fart. Vattenfasta finns i ett urval av Ulrika Davidssons  kurser men är givetvis valfri.

Vad är 16:8 dieten?

Fasta är ett effektivt sätt att gå ner i vikt och metoden har blivit otroligt populär. Fördelen med periodisk fasta, där du fastar 16 av dygnets timmar, så kallad 16:8, är att du kan äta (nästan) vad du vill resten av tiden, och ändå gå ner i vikt. Förutom den effektiva viktnedgången är en stor fördel med periodisk fasta att det är enkelt att följa, man behöver inte räkna några kalorier eller näringsämnen.

Du kan placera dina matfönster när du vill och matfönstret behöver inte vara samma från dag till dag. Det gör det förhållandevis enkelt att delta i sociala sammanhang, jämfört med många andra dieter där det kan vara mat du ska undvika helt, eller där du ska ha en särskild fördelning mellan kolhydrater, fett och protein.

Om du har ett “vanligt jobb” med dagsarbete brukar det enklaste sättet att uppnå 16:8 vara att du hoppar över din frukost och istället äter första måltiden vid lunch. Du kan sen äta middag som vanligt på kvällen men helst inte senare än  klockan 20.00. På detta sätt äter du mellan 12.00–20.00 och det är 8 timmar och resten av de 16 timmarna på dygnet fastar du. Under fastetimmarna kan du dricka vatten, kaffe och te.

Vad är 5:2 dieten?

Periodisk fasta, där 5:2 är den mest välkända varianten, har legat på trendtoppen över dieter i ett antal år nu. En anledning till att metoden blivit så uppskattad är att den är effektiv men enkel att följa. Många upplever att 5:2 dieten gör en piggare, friska och självklart lättare.

Det finns flera olika sätt att fasta, men enkelt uttryckt innebär det att du under vissa dagar eller timmar av dygnet avstår från att äta och/eller äter en begränsad mängd kalorier. Att följa 5:2 innebär att du under två av veckans dagar reducerar kaloriintaget per dag till 500 kalorier för kvinnor och 600 kalorier för män. De andra dagarna i veckan äter du som du brukar, varken mer eller mindre och behöver inte räkna kalorier.

För att uppnå full effekt av fastan och därmed maximera hälsan är det en stor fördel att dra ner på kolhydrater och undvika socker helt och hållet. Vilka dagar man väljer är upp till var och en, det är flexibelt och du kan variera och byta dagar precis som det passar dig. En del lägger fastedagarna efter varandra, till exempel måndag och tisdag, för att få dagarna överstökade och kunna njuta mot slutet av veckan.

Vad är Detox?

Nyfiken på Detox eller juicing? Vill du veta mer om vad man får äta när man gör en detox, vilka hälsofördelar som finns och hur du kommer igång? Läs mer om Detox och våra olika kurser med Detox här!

Har du svårt för att fasta?

Om man tycker det är svårt att fasta kan ett knep vara att dricka mycket vatten på fastedagarna. Även grönt te och kaffe är knep att ta till för att dämpar hungern. Om du tycker det är svårt med periodisk fasta kan en bra idé vara att välja livsmedel som ger stor mättnad på få kalorier.