KajpJag befinner mig på Gotland och ska stanna här ett tag. Familjen är hemma i Stockholm och jag är här och anlägger trädgårdslandet och fixar innan vi ska öppna restaurangen “Hemma hos Ulrika” till sommaren.

Häromdagen var jag ute och plockade KAJP som är en lökväxt som växer vilt här. Jag hade ganska tomt i kylen här så jag tog vad jag hittade och gjorde en soppa som blev sååååå god!

Kajp, blomkål, selleri, lök, vitlök, buljong och lite grädde…och gröna ärter från frysen.

Kajpsoppa

Ulrikas kajpsoppa med ärter – 4 portioner

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 – 2 selleristjälkar

1/3 blomkål

1 knippe färsk kajp

1 tsk rapsolja

1 msk grönsaksfond eller kycklingfond

8 dl vatten

salt och svartpeppar

1/2 dl grädde

2 dl frysta gröna ärter

Skala och hacka lök och vitlök. Strimla selleri och skär blomkål i buketter. Hetta upp en kastrull med olja och lägg i alla grönsaker. Låt steka någon minut. Häll på fond och vatten och låt koka ihop ca 10 minuter. Häll soppan i en matberedare och mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i en kastrull och tillsätt grädde. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner ärter och låt bli varmt. Häll upp soppan i skålar och servera med löskokt ägg.

Chevresallad med mandel

Till lunch svängde jag ihop en sallad med rucola, tomater, gurka, oliver och rödlök. Jag hällde på lite rapsolja och rödvinsvänger och toppade med lite salladskrydda. Sedan tog jag ett surdegsbröd och lade på en getost. Ringlade lite honung över och satte in i micron 30 sek.  Toppade salladen med rostade mandlar som jag rostar själv i en torr panna med lite salt. Jag njöt av ett glas kallt vitt vin i solskenet – så lyxigt!