TV4

I dag har jag varit på TV4 och pratat om Havre – alltid så roligt att träffa Peter och Tilde!

Varför havre?

Havre är glutenfritt och innehåller mycket vitaminer (främst B-vitaminer), mineraler och antioxidanter. Det är långsamma kolhydrater och faktiskt mycket proteinrikt. Havrens proteininnehåll går att jämföra med sojabönan som ligger i topp när det gäller vegetabiliskt proteininnehåll. Havre innehåller också en löslig, gelbildande fiber som heter Betaglukon som har många fina hälsoegenskaper. Den sänker framförallt kolesterolvärdet genom att den för med sig gallsalter som gör att levern måste bilda nya gallsalter och detta görs av kroppens kolesterol. För att detta ska ge effekt måste man få i sig ca 1 dl per dag. Betaglukan är också bra för jämn blodockerhöjning.

IMG_3400Havresalad

HavremusliRostad havremüsli – 1 sats

3 dl havregryn

1 msk flytande honung

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 dl paranötter

1 dl solrosfrön

1 dl mandelspån

1 dl kokosskivor

1 dl mullbär

1 dl gojibär

Rosta havregryn i en torr panna några minuter. Häll på honung och strö över lite kanel och kardemumma. Blanda om och lägg upp på ett bakplåtspapper.  Mixa paranötter i en matberedare och lägg i en torr panna med solrosfrön och mandelspån. Strö på lite kanel och kardemumma även här och ringla lite honung över. Blanda med de rostade havregrynen. Blanda ner kokos, mullbär och gojibär. Låt svalna och förvara torrt i en skål.

Arabisk havresallad – 4 portioner

2 dl havrekorn

1 msk olivolja

1 tsk flytande honung

1 msk rödvinsvinäger

1 kruka färsk mynta

1 lime

salt och svartpeppar

1 färsk mango

1 avokado

50 g babyspenat

1 granatäpple

1 dl kokosskivor

Koka havre enligt anvisningen på förpackningen. Blanda olja, honung, vinäger och hackad färsk mynta i en skål. Pressa ner limesaft och blanda ner havre. Strö på salt och peppar. Skär mango och avokado i mindre bitar och blanda ner. Lägg babyspenat på ett fat och lägg över havresalladen. Toppa med granatäpplekärnor och kokosskivor. Dekorera med färska myntablad.

Havrebröd med frön – 12 st

8 torkade dadlar

25 g jäst

8 dl kallt vatten

8 dl havremjöl

2 ½ dl bovetemjöl

1 dl psylliumfröskal/husk

2 dl blandade frön pumpa, solros och psylliumfrön

1 msk flytande honung

1 tsk salt

Topping: 2 msk pumpafrön, 1 msk psylliumfrön, ½ dl glutenfria havregryn

Skiva dadlar och blötlägg i ½ dl vatten Smula ner jästen i en bunke och häll på vatten. Låt jästen blandas ut och tillsätt övriga ingredienser samt de blötlagda dadlarna. Blanda runt och låt stå några minuter. Låt jäsa under bakduk minst i 1 ½ timme. Forma till bullar med hjälp av lite extra havremjöl på händerna. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Toppa bullarna med havregryn och frön. Sätt ugnen på 175°C. Grädda i mitten av ugnen i 20 min och låt sedan svalna.