Lättlagade laxrätter som är så goda och vackra att bjuda på!
Nu i veckan har jag lagat upp så många nya rätter som ska vara till sommarens kurser och jag tänkte att jag bjuder er på några laxrätter som kanske kan passa till påsk?
Lax med quinoasallad och äpple– 2 portioner (680 kcal)
1 dl vit quinoa
Saften av ¼ citron
1 tsk olivolja
Salt och svartpeppar
1 msk finhackad dill
1 salladslök
½ äpple
100 g sockerärtor
4 rädisor
300 g laxfilé, den tunna delen
1 tsk olivolja
Dekoration: dillkvistar och citronskivor
Tillbehör: 3 msk aioli
Koka quinoan i lättsaltat vatten i 13 min. Skölj och lägg i en skål. Blanda ner citronsaft, olivolja, dill, salt och peppar. Strimla salladslök, skär äpplet i tärningar och skär sockerärtor i mindre bitar. klyfta rädisorna. Blanda ner allt i quinoasalladen och lägg upp på ett fat. Strö på salt och peppar på laxen. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn filéerna några minuter per sida. Lägg upp laxen vid salladen och dekorera med citronskivor och dill. Servera med en aioli.
Lax med spenat och apelsin– 2 portioner (675 kcal)
350 g laxfilé
Salt och svartpeppar
30 g bladspenat
¼ rödlök
1 apelsin
Sås
1 dl grädde
Rivet skal av ½ apelsin
½ liten riven vitlöksklyfta
¼ fiskbuljongtärning
½ dl vatten
Salt och svartpeppar
Topping: ½ dl riven västerbottenost, 2 msk pumpakärnor, lite färska myntablad
Sätt ugnen på 200 grader. Dela laxfilén i två bitar och strö på salt och peppar. Lägg bladspenat i en ugnsfast form och lägg på laxfilérna. Strimla lök och lägg över fisken. Skär bort skalet på apelsinen med en vass kniv. Skär ut fina filéer och lägg över fisken. Koka upp grädde, apelsinskal, vitlök, buljongtärning och vatten i en kastrull. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken och strö på lite västerbottenost och pumpakärnor. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Dekorera med färska myntablad.