I dag har jag experimenterat lite i mitt kök och bakat med glutenfria mjöler. Jag gillar nämligen foccacia men det bakas vanligtvis med vetemjöl så i dag tänkte jag att jag ska baka en foccacia på mitt sätt!
Glutenfri Foccacia – 15 bitar
5 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 tsk salt
½ dl pofiber
1 dl majsmjöl
2 dl rismjöl
3 dl bovetemjöl
1 msk boveteflingor
100 g frysta soltorkade tomater
1 msk hackad färsk rosmarin
havssalt
olivolja
Blanda ut jästen i vatten. Blanda ner salt och alla mjölsorter. Blanda om 5 minuter och täck med plast. Låt jäsa 2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg degen (den ska vara lös) i en bakplåtsklädd form. Strö på boveteflingor. Tryck ner de soltorkade tomaterna och strö på havssalt och hackad färsk rosmarin. Häll på olivolja och sätt in i ugnen i 30 minuter. Skär ut i bitar och servera.
Jag fick också lust att laga en soppa och kom och tänka på Ängamatssoppa som min mamma alltid lagade på sommaren. det är så gott och lätt att laga!
Ängamatssoppa – 4 portioner
1 morötter
¼ blomkålshuvud
1 salladslök
8 dl vatten
2 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar
200 g frysta ärtor
salt och svartpeppar
½ dl hackad färsk persilja
Skär morötter i tärningar och bryt blomkål i små buketter. Strimla salladslöken. Lägg grönsakerna i en kastrull och häll på vatten och grädde. Smula ner buljongtärningarna och låt puttra på svag värme i 5 minuter. Tillsätt ärtorna och persilja. Smaka av med salt och peppar.