IMG_4067I dag har jag experimenterat lite i mitt kök och bakat med glutenfria mjöler. Jag gillar nämligen foccacia men det bakas vanligtvis med vetemjöl så i dag tänkte jag att jag ska baka en foccacia på mitt sätt!

Glutenfri Foccacia Glutenfri foccacia

Glutenfri Foccacia – 15 bitar

5 dl ljummet vatten

25 g jäst

1 tsk salt

½ dl pofiber

1 dl majsmjöl

2 dl rismjöl

3 dl bovetemjöl

1 msk boveteflingor

100 g frysta soltorkade tomater

1 msk hackad färsk rosmarin

havssalt

olivolja

Blanda ut jästen i vatten. Blanda ner salt och alla mjölsorter. Blanda om 5 minuter och täck med plast. Låt jäsa 2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg degen (den ska vara lös) i en bakplåtsklädd form. Strö på boveteflingor. Tryck ner de soltorkade tomaterna och strö på havssalt och hackad färsk rosmarin. Häll på olivolja och sätt in i ugnen i 30 minuter. Skär ut i bitar och servera.

Ängamatssoppa

Jag fick också lust att laga en soppa och kom och tänka på Ängamatssoppa som min mamma alltid lagade på sommaren. det är så gott och lätt att laga!

Ängamatssoppa – 4 portioner

1 morötter

¼ blomkålshuvud

1 salladslök

8 dl vatten

2 dl grädde

2 hönsbuljongtärningar

200 g frysta ärtor

salt och svartpeppar

½ dl hackad färsk persilja

Skär morötter i tärningar och bryt blomkål i små buketter. Strimla salladslöken. Lägg grönsakerna i en kastrull och häll på vatten och grädde. Smula ner buljongtärningarna och låt puttra på svag värme i 5 minuter. Tillsätt ärtorna och persilja. Smaka av med salt och peppar.