Vad ska jag äta om jag är blodgrupp AB?

Grupp A mår bra av en vegetarisk kost och komplettera med ett litet intag av kött och fisk för att uppnå en bra balans och en bra ämnesomsättning.

Det är vanligt att grupp AB är lite ”runda” och upplever att de har svårt att hålla vikten och går upp av minsta lilla utsvävning. Precis som för blodgrupp A gäller det att veta hur man ska äta för att det ska röra sig på vågen. Vill man påbörja en lågkolhydratskost med mycket animaliskt protein ska grupp AB alltså inte basera kosten på kött utan behöver äta mer vegetariskt med bara lite kött och fisk som proteinkälla.


Vad utmärker blodgrupp AB

Detta är den nyaste och mest ovanliga blodgruppen, bara ca 5 % har denna blodgrupp. Det är en sammansättning av Blodgrupp A och blodgrupp B och har ett ben i varje födoämnesplan. Många valloner har denna blodgrupp.

 

Blodgrupp AB – Kostplan

Kostplanen för blodgrupp AB leder till naturlig viktminskning. Grupp AB ska tänka på att inte äta för stora portioner av kött eller så ofta. Anledningen är att Grupp AB (precis som grupp A) har för lite magsyra och lagrar kött i form av fett. Eftersom denna blodgrupp har B-egenskaper så ska intaget av kött helst komma från lamm och kalkon och definitivt undvika kyckling. Dessutom bör AB undvika rökt och saltat kött.

Fisk och vissa skaldjur är en utmärkt proteinkälla för Grupp AB och bör ätas varje dag. Färska grönsaker är viktigt för AB och ska vara en bas på tallriken och i denna blodgrupp är det få grönsaker som ska undvikas, en av dem är majs och majsprodukter. Denna blodgrupp ska helst äta grönsaker flera gånger om dagen och är en bra källa till fytokemikalier som innehåller växtöstrogener som liknar kroppshormonet Östrogen. De skyddar mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar och sänker det onda LDL kolesterolet.

Grupp AB mår bra av en liten mängd mjölkprodukter, i synnerhet syrade produkter som yoghurt, kesella, gräddfil och lättare mjölkprodukter. Fullfeta mjölkprodukter som grädde är svårsmält och även feta dessertostar, glass och smör. Olivolja är mycket bra för Grupp AB. Nötter kan ätas en liten mängd men ska helst blötläggas för denna blodgrupp pga av matsmältningen och gallbesvär. De flesta frön ska undvikas pga att de påverkar denna blodgrupp negativt när det gäller insulinproduktion.

Linser är en utmärkt källa till vegetabiliskt protein för Blodgrupp AB tillsammans med sojabönor och tofu. Grupp AB kan äta en liten mängd spannmål och mår bäst av havremjöl, sojamjöl, hirs, ris och ska undvika bovete samt majs.

I stället för salt rekommenderas havssalt och gärna tång som har låg natriumhalt. Grupp AB bör undvika alla sorters peppar samt vinäger i maten.

Frukt är gynnsamt för Grupp AB och bör ätas varje dag, framför allt ananas, grapefrukt, kiwi och plommon. Citron är mycket bra för AB och ska därför användas rikligt, så väl i maten, gärna på salladen samt i vattnet under dagen. Börja gärna dagen med ett glas ljummet vatten med pressad citron pga att det rensar systemet från slem. Apelsin ska undvikas och även bananer. För Grupp AB är rödvin i små mängder gynnsamt annars är den mest välgörande drycken grönt te och bör drickas i stora mängder. Kaffe som ligger på undviklistan kan drickas om man blandar med flera koppar grönt te.


Födoämnen som gynnar viktökning:

Kött är svårsmält och lagras som fett

Kidneybönor/Limabönor sänker ämnesomsättningen

Frön orsakar hypoglykemi (för lågt blodsocker)

Majs hämmar insulinets effektivitet

Bovete ger försämrad ämnesomsättning och hämmar insulinets effekivitet.


Födoämnen som gynnar viktminskning

Tofu bidrar till ökad ämnesomsättning

Fisk och skaldjur bidrar till ökad ämnesomsättning

Mjölkprodukter förbättrar insulinproduktionen

Tång och alger förbättrar insulinproduktionen

Grönsaker bidrar till ökad ämnesomsättning

Ananas bidrar till effektiv matsmältning

 

Bra kosttillskott för Blodgrupp A

Eftersom Grupp AB ofta har låga magsyrenivåer är ett tillskott på vitamin C bra och att äta mycket ananas, broccoli, bär, citron, grapefrukt och körsbär.

Personlighet och utseende

Grupp AB är ofta en utåtriktad och generös person. Många skådespelare, artister och bra talare har denna blodgrupp. De oroar sig inte och tänker och planerar inte så mycket i sina liv – det blir som det blir och är inte så känsliga för detaljer. De har mycket lätt att anpassa sig och kan ändra sig från en minut till en annan. Grupp AB är ofta lite kortare och har en rund och fyllig kroppsform.

Ät rätt för din blodgrupp AB

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!