SvD skrev en artikel i helgen som var om att man inte går ner i vikt av att använda sig av periodisk fasta. Jag läste artikeln och reagerade på några saker. Dels tycker jag personligen att det är en märklig studie, att dela in två grupper som äter samma mängd kalorier/dag och den ena gruppen använder sig av 16:8 och den andra inte –  båda grupperna får samma viktminskningsresutat. SÅ KLART att de får för bägge grupper äter samma mängd kalorier!

Skillnaden är att den ena gruppen äter 2 måltider och den andra 3 måltider fördelat på dagen. Det innebär att de som äter 3 måltider äter färre kalorier vid varje måltid och de som äter 2 måltider fler kalorier vid varje måltid.

Det man ska komma ihåg är att denna artikel enbart fokuserar på viktminskning och inte vad fasta kan göra för en bättre hälsa. Det finns många fördelar med att låta matsmältning vila och jag tycker att det är märkligt att man kan kritisera något som egentligen är helt naturligt.

För 30 år sedan och när jag växte upp så åt man inget mellan måltider. Det var frukost, lunch och middag som gällde. Då köpte man inte med sig To-Go frukost, muffins, bullar, smoothies, energidrycker och läsk stup i kvarten som tillhör livsstilen i dag. Man åt heller inte så mycket efter middagen och jämför man det med hur vi lever i dag, med snacks framför tv, godis och all snabbmat vi köper är det en stor skillnad. Jag fick en naturlig fasta mellan 07:00 – 12:00 och sen en naturlig fasta fram till kl. 18:00 när det var middag. Efter det en naturlig fasta fram till morgonen efter. Det är min övertygelse att det är en mer hälsosam livsstil än dagens småätande. Dock är det svårt att leva med allt man har framför sig, för i dag finns snabba kolhydrater, socker och processad mat överallt (detta fanns inte alls i samma utsträckning förr). Då tror jag att periodisk fasta gör nytta för man kan ha 16 timmars fasta och äta 8 timmar per dag och på det sätt kunna hantera utmaningen med “allt gott” som finns i vår vardag i dag. Problemet kan inte vara att vi äter för lite utan att vi äter för mycket och för ofta. Därför har vi ett hälsoproblem!

En del personer fastar för att det passar deras livsstil. Du kan placera dina matfönster när du vill och matfönstret behöver inte vara samma från dag till dag. Det gör det förhållandevis enkelt att delta i sociala sammanhang, jämfört med många andra dieter där det kan vara mat du ska undvika helt, eller där du ska ha en särskild fördelning mellan kolhydrater, fett och protein. Jag har följt många kunder under deras hälsoresor och de har fått ett jämnare blodsocker, lägre blodtryck och framförallt ett minskat sötsug genom att anamma denna metod. Något som är en minst lika stor aspekt som vikten för många personer som vill ta tag i sin hälsa.

Vill du gå ner i vikt så rekommenderar jag att använda 16:8 varannan dag och även vissa dagar använda sig av en annan typ av fasta som kallas 5:2, där drar du ner ditt kaloriintag till 500-600 kcal 1-2 dagar per vecka.

När det kommer till viktminskning så är det bra att variera antalet kalorier varje dag för en bra förbränning, det gör nämligen att kroppen inte vänjer sig vid samma mängd kalorier och därför håller förbränningen uppe. Därför skapar jag kostscheman där dagarna ser olika ut och det ger en bra effekt på viktminskningen.

Det släpps hela tiden nya studier om fasta och i och med detta kommer det lite olika rekommendationer och budskap. Prova dig fram och se vad din kropp mår bäst av och hur du får det resultat som du önskar, för det är trots allt det som är det viktigaste för din hälsoresa!

/Hälsningar Ulrika