Roligt med så fin reklam för min nya bok “Gå ner i vikt med LCHF” som gjordes på “Efter tio” i dag. Boken är perfekt för dig som vill komma i gång och gå ner i vikt med mycket fett, naturliga proteiner och goda gröna grönsaker! Dessutom finns det ett kapitel om hur du ska justera din kost ytterligare efter din blodgrupp. Det är trots allt inte alla som går ner i vikt med en proteinrik diet, främst blodgrupp A  

Alexandra%20Zazzi%20botaniserar%20i%20nya%20LCHF-b%C3%B6ckerna
Svårt att gå ner i vikt?

Genom mina år som kostrådgivare har jag hjälpt flera tusen människor att lyckas med sin viktminskning men ibland är det inte så lätt. Många människor går ner mellan 0,5-1 kg i veckan men det finns vissa människor som det är betydligt svårare för. Anledningen kan vara flera orsaker och jag ser främst dessa:

  1. Du har periodvis använt dig av pulverdieter och har därmed förstört dina mag- och tarmbalans samt din ämnesomsättning är nedsatt.
  2. Du lever ett allt för stressigt liv och dina hormoner är i obalans – kroppen lagrar fett.
  3. Du har ett alltför surt PH värde i din mage- och tarm – detta påverkar din matsmältning och förbränning.
  4. Du äter för lite och det går för många timmar mellan måltiderna – förbränningen går ner.
  5. Mediciner kan dra ner din ämnesomsättning.
  6. Du äter fel för din blodgrupp

Jag har sett ett mönster bland mina kunder där det spelar roll vilken blodgrupp du har. Jag har därför börjat använda mig av ”kost för olika blodgrupper” i min rådgivning med mycket gott resultat!

Vi föds alla med en blodgrupp och har således olika gener. Detta påverkar mer än du kanske tror men är otroligt logiskt. Författaren Peter D A´damo har forskat i många år i detta ämne och har skrivit boken ”Ät efter din blodgrupp” som är intressant för den som vill fördjupa sig i ämnet. Jag har använt mig av hans teorier under en period och kartlagt alla mina kunder och jag ser ett klart mönster som jag delar med mig av i min nya bok ”Gå ner i vikt med LCHF”

Finjustera din kost efter din blodgrupp!

Tillhör du blodgrupp 0 eller B? Grattis då är LCHF mat någonting för Dig. Jag har på senare tid börjat intresserad mig för vad blodgruppen kan ha för betydelse för viktminskningen.  Anledningen är att jag har märkt stora skillnader mellan hur snabbt olika personer tappari i vikt trots att de äter samma maträtter.  Jag har upptäckt att människor som äter mycket fett och mår bra av det är ofta personer med blodgrupp 0 och B medan en person med blodgrupp A inte alls har samma upplevelse och resultat. Är du en ”nolla” ska du äta mycket protein men många står still i förbränningen om de äter för mycket mjölkprodukter. Jag har märkt att personer som följer mina recept har olika lång startsträcka innan de tappar i vikt. När jag började anpassa maten efter blodgrupperna infann sig resultatet snabbare.

Här är mina reflektioner:

–          Blodgrupp 0 ska inte äta en stor mängd mjölkprodukter, välj mer fett i form av smör, majonnäs, aioli, pesto, nötter och avokado

–          Blodgrupp B är den enda blodgruppen som kan äta mjölkprodukter – Grattis!

–          Blodgrupp A mår bäst av att äta mycket grönsaker så snåla inte på grönt på tallriken

–          Blodgrupp AB har svårast att gå ner i vikt förmodligen för att en blandkost är att rekommendera här. Överdriv inte   fettintaget.

Amerikanen Peter J. D´Adamo som ligger bakom blodgruppsdieten menar att blodgruppen speglar din inre kemi. Den blodgrupp du tillhör bestämmer också på vilket sätt du tar upp näringen ur maten och hur din kropp hanterar stress och vad du bör äta föra att må bra och behålla hälsan. Människan har anpassat sig till olika sorters kost genom tiderna. Folkvandringar, tillgång på föda och klimatförändringar har påverkat den genetiska nedärvda koden menar D´Adamo och har identifierat olika gentyper. Livsmedel vi äter innehåller lektiner, en typ av proteiner som kan binda sig till specifika kolhydrater och blodgruppsmolekyler. D´Adamos teori är att vår blodgrupp avgör vilka lektiner kroppen tolererar, alternativt vilka skadliga konsekvenser maten får i vårt blodomlopp. Han menar att lektinerna kan klumpa ihop blodet och skapa ohälsa på sikt eftersom vi inte är ämnade för vissa födoämnen.