I dag har jag varit på TV4 och lagade grönsaksrätter och tipsade om du man pimpar sin sallad! Missade ni det så finns det här:

Pimpa din sallad

Förnya din sallad hemma med roliga ingredienser och god dressing:
– Vi hör hela tiden att vi ska öka mängden grönsaker i kosten men många har ingen inspiration att göra det. Den vanliga isbergsalladen med gurka och tomat är det som vi serverar i hemmen på kvällarna. Pimpa den med hyvlade morötter, avokado, ruccola, spenatblad, nötter, frön, äppelskivor, granatäpple och gör en egen god dressing!

Örtdressing – 1 sats

1/2 dl olivolja

1/2 dl majonnäs

1/2 dl gräddfil

2 msk rödvinsvinäger

1 msk flytande honung

1 tsk salladskrydda eller andra torkade örter

lite färsk persilja, basilika och gräslök

salt och svartpeppar

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mix till en jämn dressing. Späd med vatten till en bra konsistens. Ibland smaksätter jag med apelsin eller citron och ibland med vitlök eller senap.

Citronmarinerad broccoli Blomkål och fänkål

Kål innehåller massor med antioxidanter och jag rekommenderar att är mer av blomkål, broccoli, grönkål, rödkål, vitkål, brysselkål, spetskål och fänkål. Nedan recept på en god citronmarinerad broccoli, fänkålscoleslaw och blomkålstaboule.

Citronmarinerad broccoli – 4 portioner
1 broccolistånd
½ citron
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Skär broccolin i små buketter och lägg i en skål. Pressa citronsaft över och häll på olja. Blanda runt och strö på salt och peppar.
Blomkålstaboulle – 4 portioner
1 stort blomkålshuvud
2 citroner
2 msk olivolja
1 dl hackad färsk persilja
Salt och svartpeppar
2-3 tomater
1 rödlök
1 citron
Bladpersilja
 
Bryt blomkålen i buketter och lägg i en matberedare. Mixa till en gryning konsistens. Lägg i en skål och pressa saften från en citron över. Tillsätt olivolja, persilja, salt och svartpeppar och blanda om ordentligt. Skär tomater i små bitar och finhacka rödlöken. Blanda ner tomater och lök i blomkålen och lägg upp på ett serveringsfat. Skär citronen i skivor och dekorera med citronskivor och persilja. Passar till kyckling, kött och fisk eller på en buffé.

Fänkålscoleslaw – 4 portioner

2 fänkål

2 morötter

1/2 dl gräddfil

1/2 dl majonnäs

1 msk hackad dill

Salt och svartpeppar

Lite citronsaft

Strimla fänkål tunt och lägg i en skål. Skala moroten och hyvla strimlor med en potatisskalare och blanda med fänkålen. Tillsätt gräddfil, majonnäs och dill. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.