I morse var jag på TV4 och bakade mina 3 favvotårtor – utan gluten och socker! Jag använder ofta Risentas mandelmjöl, kokosmjöl och hasselnötsmjöl som jag tycker är bra att baka med! När man bakar desserter så måste man använda något sött och jag väljer Sukrin. Anledningen är att jag tycker att det är lätt att baka med, naturlig, påverkar inte blodsockret och har GI värde 0. Jag varierar mellan att använda vanlig Sukrin, Sukrin Melis (florsocker) och Sukrin Gold.
Länken till programmet är här och recepten här nere:
Rabarberpaj – 1 paj
5 rabarberstänger
2 msk potatismjöl
1/2 dl sukrin
175 g smör
2 dl mandelmjöl
2 dl havregryn
1 dl sukrin
100 g solrosfrön
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär rabarber i mindre bitar, ca 2 cm. Blanda rabarber med potatismjöl och sukrin. Smält smöret och blanda ner mandelmjöl, havregryn, solrosfrön, sukrin, bakpulver och vaniljsocker i kastrullen. Tryck ut hälften av smeten i en form med avtagbar kant. Lägg i rabarbern och fördela resten av smeten ovanpå. strö ev på lite solrosfrön. Grädda ca 30 minuter i ugnen.
Jordgubbstårta – 1 stor
4 ägg
2 dl sukrin
4 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
150 g smör
½ citron
Dekoration
2 dl vispgrädde
½ l jordgubbar
rivet skal av citron och citronmelisblad
Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg och sukrin pösigt. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och vänd ner det i smeten. Smält smöret i en kastrull. Riv skalet från citronen och spara det till senare. Pressa i saften från citronen och häll det i smeten. Klä en ugnsfast form (ca 36 cm i diameter) med avtagbar kant med bakplåtspapper och häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Placera kakan på ett fat och låt svalna. Vispa grädden och toppa tårtan med. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna och dekorera tårtan med dem. Toppa tårtan med rivet citronskal och myntablad.
Svartvinbärstårta – 1 tårta
6 äggvitor
½ dl sukin melis
½ dl kokosmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl finhackade hasselnötter
Fyllning
Myntablad, 1 ½ burk kesella vanilj, 2 dl röda eller svarta vinbär
Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och sötning till en fast marängsmet. Blanda kokosnötmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt kallna. Toppa med myntablad, kesella och vinbär.