Här kommer ett recept på en favorit som gör nationaldagsfirandet till en riktig fest!
Du bakar tårtan med mandelmjöl, kokosmjöl och använder kokossocker eller Sukrin som sötning. Du kan baka och förbereda tårta 1-2 dagar innan du serverar den. Då kan du baka botten och lägga fyllning emellan. Samma dag du serverar så lägger du på resterande grädde, bär och myntablad.
Pinocciotårta med färska bär – 1 tårta
Botten
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl kokossocker
- 6 äggulor
- 1 dl mandelmjöl
- ½ dl kokosmjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- 4 msk mjölk
- saften från ½ citron
Marängtopp
- 6 äggvitor
- 3 dl sukrin
- 50 g mandelspån
Fyllning
- 3 dl grädde
- en nypa vaniljpulver
- 5 dl blandade bär, t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär
- färska myntablad
Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör och kokossocker luftigt i en bunke. Tillsätt äggulorna, en i taget, under fortsatt vispning. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver och vänd ner i smörblandningen. Tillsätt mjölk och citronsaft och rör till en slät smet. Bred ut smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitor och sukrin till ett hårt skum och bred ut på kaksmeten. Strö över mandelspån. Grädda tårtan mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills marängen är torr och har fått fin färg. Låt kakan svalna på bakplåtspappret.
Dela kakan på mitten och lägg den ena halvan på ett stort fat med marängsidan uppåt. Vispa grädde och vaniljpulver och bred ut den ovanpå . Skär jordgubbarna i mindre bitar och sprid ut hälften av bären ovanpå grädden. Lägg på den andra bottenhalvan och toppa med resterande bär och myntablad.