Jag befinner mig i Förenade Arabemiraten och är här på en inspirationsresa. Det är ett fantastiskt land och det är roligt att prova laga deras maträtter. Massor med roliga kryddor som dessutom smakar så mycket mer är i Sverige. Jag provar maträtter med mycket spiskummin, koriander, kanel, kardemumma, muskot, curry, gurkmeja och det doftar ljuvligt i köket. I dag gjorde jag en lammgryta som var ljuvlig som ni också kan göra hemma.
Här är receptet:
Arabisk lammgryta á la Ulrika – 6 personer
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1-2 grön eller röd chili
1 sötpotatis
3 msk smör
1,5 – 2 kg lammbitar som passar till gryta (med ben)
2 msk färskriven ingefära
salt och svartpeppar
2 msk malen kardemumma
1 msk malen kanel
2 msk curry
200 g krossade tomater
3 dl vatten
2 msk ketjap manis (soja)
100 g torkade dadlar
2 kanelstänger
10 kardemummakapslar
Tillbehör: yoghurt och hackad persilja
Skala och skiva löken, finhacka vitlök och chili. Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek kött, sötpotatis, lök, vitlök, chili och ingefära i omgångar. Lägg i en stor järngryta. Vid stekning, krydda med salt, peppar, malen kanel, malen kardemumma och curry. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, dadlar, kanelstång och kardemummakapslar. Lägg i skållade mandlar. Smaka av med kryddor och servera med yoghurt och hackad persilja.