Silviana Abu Dhabi

KryddorJag befinner mig i Förenade Arabemiraten och är här på en inspirationsresa. Det är ett fantastiskt land och det är roligt att prova laga deras maträtter. Massor med roliga kryddor som dessutom smakar så mycket mer är i Sverige. Jag provar maträtter med mycket spiskummin, koriander, kanel, kardemumma, muskot, curry, gurkmeja och det doftar ljuvligt i köket. I dag gjorde jag en lammgryta som var ljuvlig som ni också kan göra hemma.

 

 

Arabisk lammgryta

Här är receptet:

Arabisk lammgryta á la Ulrika – 6 personer

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

1-2 grön eller röd chili

1 sötpotatis

3 msk smör

1,5 – 2 kg lammbitar som passar till gryta (med ben)

2 msk färskriven ingefära

salt och svartpeppar

2 msk malen kardemumma

1 msk malen kanel

2 msk curry

200 g krossade tomater

3 dl vatten

2 msk ketjap manis (soja)

100 g torkade dadlar

2 kanelstänger

10 kardemummakapslar

Tillbehör: yoghurt och hackad persilja

Skala och skiva löken, finhacka vitlök och chili. Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek kött, sötpotatis, lök, vitlök, chili och ingefära i omgångar. Lägg i en stor järngryta. Vid stekning, krydda med salt, peppar, malen kanel, malen kardemumma och curry. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning,  dadlar, kanelstång och kardemummakapslar. Lägg i skållade mandlar. Smaka av med kryddor och servera med yoghurt och hackad persilja.

Arabisk picnick