Ohälsosamma matvanor är ett av Sveriges allvarligaste folkhälsoproblem

 

  1. Tar vi hälsoproblemen på allvar?
  2. Vad kan vi göra åt det?
  3. Vems ansvar är det?

Idag har en fjärdedel av svenskarna ohälsosamma matvanor med övervikt och fetma som ett av Sveriges allvarligaste folkhälsoproblem. Den här gruppen löper i sin tur större risk för att bli sjuka eller dö i förtid av livsstilssjukdomar som typ-2 diabetes, hjärt-kärlsjukdom och vissa cancerformer. Det orsakar ökade kostnader för samhället och viktigast av allt påverkar individen negativt.


Hälsoarenan på Almedalen 2025

Initiativtagare för Hälsoarenan är kostrådgivaren och kokboksförfattaren Ulrika Davidsson. Med över 20 års erfarenhet av att coacha människor till en hälsosammare livsstil jobbar hon för att beslutsfattare, livsmedelsindustrin, skolan och samhället i stort ska ta den oroväckande trenden med ohälsosam mat på allvar.

Under Almedalsveckan  har Ulrika samlat en rad experter inom området för att diskutera och lyfta fram problematiken runt våra ohälsosamma matvanor. Och framförallt hur vi ska hjälpas åt att få fler att inse hur maten påverkar vår hälsa och möjlighet till ett friskare liv.

Hälsoarenan finns i vinterträdgården på Clarion Hotel Wisby den 24 och 26 juni.


Seminarier och debatter kommer att belysa följande:

1. Är ohälsosamma matvanor samhällets eller individens fel?

I panelen – tisdag 10:00-10:45

Jenny Vinglid, generalsekreterare, Riksförbundet Obesitas Sverige, Anna Yng, Engagement Manager Market Access & Public Affairs, Novo Nordisk, Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande, Föreningen Frisk Mat, Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan, Johanna Adami, läkare, professor och vd, Sophiahemmet

2. Vems ansvar är det att arbeta förebyggande med att förbättra folkhälsan?

I panelen- tisdag 11:00-11:45

Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande, Föreningen Frisk Mat, Erik Hörstadius, journalist, författare, samhällsdebattör och vinnare av Biggest loser, Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan, Johanna Adami, läkare, professor och vd, Sophiahemmet

3 . Kan livsmedelsbranschen bidra till bättre kostvanor?

I panelen – tisdag 13:00-13:45

Fredrik Svedjetun, chefredaktör, Market och Dagligvarunytt, Nina Jönsson, vd, ICA Gruppen, Erik Hörstadius, journalist, författare, samhällsdebattör och vinnare av Biggest loser, Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan, Johanna Adami, läkare, professor och vd, Sophiahemmet

4. Ohälsosamma matvanor är ett av Sveriges allvarligaste folkhälsoproblem

I panelen – tisdag 14:00-14:45

Fredrik Nyström, läkare och professor i internmedicin, Linköpings universitet, Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen, Elin Vekka Johansson Boll, nutritionsexpert, Arla, Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan, Johanna Adami, läkare, professor och vd, Sophiahemmet

5. Hur ska vi få svenskarna att börja laga mat själva igen?

I panelen – torsdag 09:30-10:15

Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan

6. Hur kan AI bidra till bättra hälsa?

I panelen – torsdag 10:30-11:45

Peter Vesterberg, vd och grundare, Saluto, Katarina Andersson, styrelseordförande, Active Sweden, Fredrik Söder, vd, grundare, Health Integrator, Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan