Precis som en del blir provocerade av att 5:2 dieten skulle vara farligt för att utveckla en ätstörning blir jag provocerad när folk menar på att dieten är en svältkur.

Jag tror inte dessa personer har provat dieten när de uttalar sig om svält. För det första äter man en vanlig kost under 5 dagar. Det ger ca: 9 000 kalorier. Att dra ner på kalorier 2 dagar i veckan är inte vare sig farligt för kroppen eller att försätta kroppen i svält. Under fastedagarna äter du som kvinna 500 kalorier och då blir ditt veckovisa kaloriintag ca 10000 kalorier. Det är inte SVÄLT.

En vanlig fastedag äter du så här:

Frukost: 2 ägg

Lunch: Broccolisoppa

Middag: Tonfisksallad

Tycker ni att detta är att svälta sig? Det finns alltid en skeptisk när nya kostplaner kommer men det bästa är att prova själv och skapa en egen uppfattning innan man uttalar sig. Själv har jag prövat mig fram med fastan och har hittat ett bra sätt som fungerar för mig och jag försöker inspirera andra att göra detsamma. Jag vet att den första tiden kan vara en utmaning och att du kan känna hunger. Det är inte farligt utan helt normalt och det kanske t o m är bra att göra det någon gång. Som det ser ut i Sverige i dag är det knappt någon som hinner känna hunger för vi har skapat en tillvaro där vi hela tiden stoppar något i munnen och det har vår kropp vant sig vid. Då kan det kännas ovant att känna hunger men det är inte SVÄLT.

Jag får mail och kommentarer här  och på facebook att jag förespråkar ett sätt att äta som kan utveckla ätstörningar. Jag går inte in i officiella diskussioner av enskilda fall. Vid rekommendationer för personer med ätstörning gör jag inte detta på facebook eller på mail. Det kräver professionell hjälp, personligen.

Hälsningar Ulrika