Tillbaka till menyerna

vecka 5

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 787 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 245 Kcal

      Kycklingsoppa med grönsaker och basilika

    • Middag - 542 Kcal

      Stekt falukorv med blomkålsmos

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 1094 Kcal

    • Frukost - 218 Kcal

      Äppelgranola med yoghurt och bär

    • Lunch - 542 Kcal

      Stekt falukorv med blomkålsmos

    • Middag - 334 Kcal

      Ostfylld torskfilé med hasselnötstäcke

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 672 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 174 Kcal

      Blomkål och broccolisoppa

    • Middag - 498 Kcal

      Köttfärssås med glutenfri spagetti

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 1066 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 498 Kcal

      Köttfärssås med glutenfri spagetti

    • Middag - 569 Kcal

      Kycklinggryta med grön pesto och grönsaker

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1648 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 569 Kcal

      Kycklinggryta med grön pesto och grönsaker

    • Middag - 1079 Kcal

      Färsbiffar med pestocréme och stekta rotfrukter

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 52.7 gram

Fett: 65.2 gram

Protein: 63.2 gram

Energi: 1053.1 kcal

  • Måndag lunch 245 Kcal

    Kycklingsoppa med grönsaker och basilika

    God och mustig soppa med kycklingfärs!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 31 gram

    Energi: 245 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st paprika
    • 0.25 st squash
    • 1 st palsternacka
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g kycklingfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 tsk olivolja
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 5 dl vatten
    • 1 msk tomatpuré
    • 0.5 msk färsk basilika

    Gör så här

    • Skala och finhacka lök och riv vitlök. Skär paprika och squash i små tärningar.  Skala och skär palsternackan i tärningar.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn gul lök, vitlök och alla grönsaker. Låt gå någon minut och tillsätt örtagårdskrydda, buljongtärning, vatten och tomatpuré.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och stek kycklingfärsen i några minuter. Strö på salt och peppar.
    • Lägg ner kycklingfärsen i soppan och låt koka 10 minuter.
    • Häll upp i en soppskål och strö på färsk basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st paprika
    • 0.25 st squash
    • 1 st palsternacka
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g kycklingfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 tsk olivolja
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 5 dl vatten
    • 1 msk tomatpuré
    • 0.5 msk färsk basilika

    Måndag middag 542 Kcal

    Stekt falukorv med blomkålsmos

    Falukorv tillsammans med en blomkålsmos. Servera gärna falukorven med sallad, saltgurka och en klick senap - en enkel måltid att laga under vardagarna.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 47 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 542 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 msk smör
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar

    Gör så här

    • Gör först moset genom att bryta buketter från blomkålen.
    • Koka buketterna i lättsaltat vatten i 5 minuter eller tills blomkålen är mjuk.
    • Häll av vattnet och lägg blomkålen i en matberedare och mixa tillsammans med grädden till ett jämnt mos.
    • Häll tillbaka moset i kastrullen och låt bli varmt.
    • Späd med mer grädde om det behövs och smaka av med salt och peppar.
    • Skär korven i skivor och hetta upp en stekpanna med smör.
    • Stek korvskivorna några minuter per sida.
    • Servera med blomkålsmoset, sallad, saltgurka och en klick senap.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 msk smör
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar
  • Tisdag frukost 218 Kcal

    Äppelgranola med yoghurt och bär

    En portion med soyayoghurt eller havreyoghurt toppad med färska björnbär eller andra bär och lite knaprig granola.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 218 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl sojayoghurt
    • 1 dl färska björnbär
    • 0.5 dl hemgjord granola med äpple (receptbanken)

    Gör så här

    • Häll yoghurt i en skål och toppa med bär och granola.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl sojayoghurt
    • 1 dl färska björnbär
    • 0.5 dl hemgjord granola med äpple (receptbanken)

    Tisdag lunch 542 Kcal

    Stekt falukorv med blomkålsmos

    Falukorv tillsammans med en blomkålsmos. Servera gärna falukorven med sallad, saltgurka och en klick senap - en enkel måltid att laga under vardagarna.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 47 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 542 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 msk smör
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar

    Gör så här

    • Gör först moset genom att bryta buketter från blomkålen.
    • Koka buketterna i lättsaltat vatten i 5 minuter eller tills blomkålen är mjuk.
    • Häll av vattnet och lägg blomkålen i en matberedare och mixa tillsammans med grädden till ett jämnt mos.
    • Häll tillbaka moset i kastrullen och låt bli varmt.
    • Späd med mer grädde om det behövs och smaka av med salt och peppar.
    • Skär korven i skivor och hetta upp en stekpanna med smör.
    • Stek korvskivorna några minuter per sida.
    • Servera med blomkålsmoset, sallad, saltgurka och en klick senap.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 msk smör
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar

    Tisdag middag 334 Kcal

    Ostfylld torskfilé med hasselnötstäcke

    En helt ljuvlig torskfilé som har en ostfyllning i och hasselnötstopping!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 334 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g torskfile
    • 0 salt och vitpeppar
    • 150 g färskost med vitlök
    • 1 dl hasselnötter
    Tomatsallad med gremolatatopping
    • 40 st pärltomater
    • 4 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 tsk citronskal
    • 4 msk bladpersilja
    • 1.5 dl parmesan

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Skär ett snitt i fisken och lägg färskost i fiskfilén.
    • Strö på salt och peppar och lägg på en ugnsplåt.
    • Toppa med hackade hasselnötter.
    • Sätt in i ugnen i 15 minuter eller tills fisken är genomstekt.  
    • Dela tomaterna i halvor och lägg dem i en skål.
    • Tillsätt olja, salt och peppar och blanda om. 
    • Tvätta citronen och riv skalet fint.
    • Blanda citronskal, persilja och parmesanost i en skål och häll över tomaterna.
    • Servera med fisken. 

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g torskfile
    • 0 salt och vitpeppar
    • 150 g färskost med vitlök
    • 1 dl hasselnötter
    Tomatsallad med gremolatatopping
    • 40 st pärltomater
    • 4 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 tsk citronskal
    • 4 msk bladpersilja
    • 1.5 dl parmesan
  • Onsdag lunch 174 Kcal

    Blomkål och broccolisoppa

    En god och smakrik soppa som gärna toppas med citronmarinerad broccoli!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 174 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 125 g broccoli
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 6 msk purjolök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 4 dl vatten
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Skär blomkål och broccoli i buketter och finhacka vitlöksklyftan.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn kålen tillsammans med vitlök och purjolök några minuter.
    • Smula ner en buljongtärning och häll på vatten.
    • Låt koka ihop i ca 10 minuter.
    • Mixa soppan slät och häll på grädde.
    • Låt koka ihop och späd med mer vatten om det behövs.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Pressa citron och lite olivolja över broccolin.
    • Häll upp i skålar och lägg på citronmarinerad broccoli, strimlad purjolök.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 125 g broccoli
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 6 msk purjolök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 4 dl vatten
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar

    Onsdag middag 498 Kcal

    Köttfärssås med glutenfri spagetti

    Vem gillar inte köttfärssås?!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 54 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 35 gram

    Energi: 498 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st selleristjälk
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 0.25 tsk torkade örter
    • 0.5 msk färsk basilika
    • 100 g glutenfri spagetti

    Gör så här

    • Skala moroten och skär i tärningar. Skär selleri i små tärningar. Skala och finhacka löken och riv vitlöken fint.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek nötfärsen i några minuter. Strö på salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök, morötter och selleri och stek i ytterligare några minuter.
    • Rör ner krossade tomater, chilisås och örtkrydda. Låt köttfärssåsen koka ihop i cirka 30 minuter.
    • Koka pastan enligt anvisningen på paketet.  Lägg spagetti i en djup tallrik och lägg på köttfärssåsen. Dekorera med basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st selleristjälk
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 0.25 tsk torkade örter
    • 0.5 msk färsk basilika
    • 100 g glutenfri spagetti
  • Torsdag lunch 498 Kcal

    Köttfärssås med glutenfri spagetti

    Vem gillar inte köttfärssås?!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 54 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 35 gram

    Energi: 498 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st selleristjälk
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 0.25 tsk torkade örter
    • 0.5 msk färsk basilika
    • 100 g glutenfri spagetti

    Gör så här

    • Skala moroten och skär i tärningar. Skär selleri i små tärningar. Skala och finhacka löken och riv vitlöken fint.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek nötfärsen i några minuter. Strö på salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök, morötter och selleri och stek i ytterligare några minuter.
    • Rör ner krossade tomater, chilisås och örtkrydda. Låt köttfärssåsen koka ihop i cirka 30 minuter.
    • Koka pastan enligt anvisningen på paketet.  Lägg spagetti i en djup tallrik och lägg på köttfärssåsen. Dekorera med basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st selleristjälk
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 0.25 tsk torkade örter
    • 0.5 msk färsk basilika
    • 100 g glutenfri spagetti

    Torsdag middag 569 Kcal

    Kycklinggryta med grön pesto och grönsaker

    En trevlig kycklinggryta med smak av pesto. Dubbla receptet så har du en perfekt middag till helgens bjudning!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 569 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st röd paprika
    • 1 tsk smör
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 3 msk grön pesto
    • 10 st cocktailtomat
    • 2 msk färsk basilika
    • 1 dl grädde

    Gör så här

    • Skär kycklingfilén i mindre bitar och strö på salt och peppar.
    • Skala och riv vitlök och skiva rödlök.
    • Skär paprika i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kyckling, vitlök och rödlök några minuter. Strö på örtagårdskrydda.
    • Häll på vatten, grädde och lägg ner buljongtärningen. Låt koka ihop och tillsätt pesto och paprika.
    • Låt puttra några minuter och lägg ner tomater och basilika.
    • Strö på lite basilika blad och servera.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st röd paprika
    • 1 tsk smör
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 3 msk grön pesto
    • 10 st cocktailtomat
    • 2 msk färsk basilika
    • 1 dl grädde
  • Fredag lunch 569 Kcal

    Kycklinggryta med grön pesto och grönsaker

    En trevlig kycklinggryta med smak av pesto. Dubbla receptet så har du en perfekt middag till helgens bjudning!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 569 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st röd paprika
    • 1 tsk smör
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 3 msk grön pesto
    • 10 st cocktailtomat
    • 2 msk färsk basilika
    • 1 dl grädde

    Gör så här

    • Skär kycklingfilén i mindre bitar och strö på salt och peppar.
    • Skala och riv vitlök och skiva rödlök.
    • Skär paprika i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kyckling, vitlök och rödlök några minuter. Strö på örtagårdskrydda.
    • Häll på vatten, grädde och lägg ner buljongtärningen. Låt koka ihop och tillsätt pesto och paprika.
    • Låt puttra några minuter och lägg ner tomater och basilika.
    • Strö på lite basilika blad och servera.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st röd paprika
    • 1 tsk smör
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 3 msk grön pesto
    • 10 st cocktailtomat
    • 2 msk färsk basilika
    • 1 dl grädde

    Fredag middag 1079 Kcal

    Färsbiffar med pestocréme och stekta rotfrukter

    En perfekt rätt att laga till helgen eller varför inte lyxa till vardagen lite?! Färsbiffarna går dessutom utmärkt att frysa så passa på att göra några extra att frysa ner till dagar när du har kort om tid och behöver något snabbt och gott att ta fram.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 66 gram

    Fett: 75 gram

    Protein: 47 gram

    Energi: 1079 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Ingredienser
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 5 msk persilja
    • 0.75 dl ströbröd
    • 1 dl vatten
    • 5 msk ajvar relish
    • 1 st ägg
    • 600 g blandfärs
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Stekta rotfrukter
    • 2 st liten sötpotatis
    • 2 st palsternacka
    • 1 st rödlök
    • 100 g fetaost i olja med kryddblandning
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 2 dl vatten
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Pestocreme
    • 2 dl crème fraiche
    • 5 msk grön pesto
    • 2 msk rödlök
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 200 g bladspenat
    • 1 dl pumpafrön
    • 2 msk persilja

    Gör så här

    • Börja med att göra biffarna genom att skala och finhacka lök och riv vitlöksklyftan fint.
    • Lägg i en skål och blanda ner persilja, örtagårdskrydda, salt, peppar, ströbröd och vatten.
    • Låt stå och svälla några minuter.
    • Blanda ner ajvar, ägg och färs och forma till 8 biffar.
    • Sen är det dags för de rostade grönsakerna.
    • Skala och skiva rotfrukterna och rödlöken.
    • Häll lite av spadet från fetaosten i en stekpanna och lägg ner rotfrukter, lök och vitlök.
    • Låt steka några minuter.
    • Tillsätt salt, peppar, örtagårdskrydda och en buljongtärning.
    • Häll på vatten och sätt på ett lock.
    • Låt sjuda på svag värme i ca 12 minuter men rör gärna om då och då.
    • Gör pestocrémen genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål.
    • Nu är det dags att steka biffarna.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn biffarna runt om i ca 7-8 minuter.
    • Servera vackert genom att lägga spenatblad på ett serveringsfat och lägg biffarna över.
    • Lägg på rotfrukterna och toppa med fetaost.
    • Strö på rostade pumpafrön och hackad persilja.
    • Servera med pestocrémen.

    Ingredienser

    4 portioner

    Ingredienser
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 5 msk persilja
    • 0.75 dl ströbröd
    • 1 dl vatten
    • 5 msk ajvar relish
    • 1 st ägg
    • 600 g blandfärs
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Stekta rotfrukter
    • 2 st liten sötpotatis
    • 2 st palsternacka
    • 1 st rödlök
    • 100 g fetaost i olja med kryddblandning
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 2 dl vatten
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Pestocreme
    • 2 dl crème fraiche
    • 5 msk grön pesto
    • 2 msk rödlök
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 200 g bladspenat
    • 1 dl pumpafrön
    • 2 msk persilja
Frukt/grönt
  • 2 st gul lök
  • 4.5 klyfta vitlök
  • 0.5 st paprika
  • 0.25 st squash
  • 3 st palsternacka
  • 0.5 st blomkålshuvud
  • 1 dl färska björnbär
  • 40 st pärltomater
  • 2 tsk citronskal
  • 125 g broccoli
  • 200 g blomkålsbuketter
  • 6 msk purjolök
  • 1 st morot
  • 1 st selleristjälk
  • 3.5 st rödlök
  • 0.5 st gul paprika
  • 0.5 st röd paprika
  • 10 st cocktailtomat
  • 2 st liten sötpotatis
  • 200 g bladspenat
Torrvaror
  • 8 tsk olivolja
  • 1 dl hasselnötter
  • 200 g krossade tomater
  • 100 g glutenfri spagetti
  • 0.75 dl ströbröd
  • 1 dl pumpafrön
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 250 g kycklingfärs
  • 300 g falukorv med hög kötthalt
  • 600 g torskfile
  • 300 g nötfärs
  • 300 g kycklingfilé
  • 1 st ägg
  • 600 g blandfärs
Kryddor/smaksättare
  • 3.5 tsk örtagårdskrydda
  • 3 st hönsbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk färsk basilika
  • 4 msk bladpersilja
  • 1 st kycklingbuljongtärning
  • 0.5 msk stark chilisås
  • 0.25 tsk torkade örter
  • 8 msk grön pesto
  • 7 msk persilja
  • 5 msk ajvar relish
Mejeri
  • 2.5 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1.5 dl sojayoghurt
  • 150 g färskost med vitlök
  • 1.5 dl parmesan
  • 100 g fetaost i olja med kryddblandning
  • 2 dl crème fraiche
Övrigt
  • 0.5 dl hemgjord granola med äpple (receptbanken)

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!