Tillbaka till menyerna

vecka 37

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 52.2 gram

Fett: 42.6 gram

Protein: 46.4 gram

Energi: 793.3 kcal

  • Måndag frukost 239 Kcal

    Bananplättar med citron och blåbär

    En härlig frukost med extra lyx!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 239 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 1 tsk smör
    • 1 krm vaniljpulver
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 krm salt
    • 2 msk grekisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 1 st myntakvist

    Gör så här

    • Mosa bananen i en skål och knäck ner ägget.
    • Vispa samman och blanda i vaniljpulver, citronzest och salt.
    • Hetta upp en plättlagg med smör och häll ner smeten.
    • Grädda varje plätt  i någon minut per sida.
    • Lägg plättar på ett fat och toppa med yoghurt och blåbär.
    • Dekorera med mynta.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 1 tsk smör
    • 1 krm vaniljpulver
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 krm salt
    • 2 msk grekisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 1 st myntakvist

    Måndag middag 234 Kcal

    Tomatsoppa med stekt chorizo

    Önskar du ett vegetariskt alternativ? Isåfall kan du byta chorizo mot vegetarisk korv och hönsbuljong mot grönsaksbuljong!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 234 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping för 2 portioner:
    • 100 g chorizo
    • 0.5 tsk olivolja
    • 1 kvist färsk rosmarin

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i några minuter.
    • Tillsätt tomater, örtagårdskrydda, buljongtärning, honung och vatten.
    • Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
    • Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer.
    • Koka upp soppan igen och låt koka ihop 5 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Skär korven i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn korv runtom i några minuter.
    • Häll upp soppan i skålar och toppa med korv och färsk rosmarin.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping för 2 portioner:
    • 100 g chorizo
    • 0.5 tsk olivolja
    • 1 kvist färsk rosmarin
  • Tisdag lunch 234 Kcal

    Tomatsoppa med stekt chorizo

    Önskar du ett vegetariskt alternativ? Isåfall kan du byta chorizo mot vegetarisk korv och hönsbuljong mot grönsaksbuljong!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 234 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping för 2 portioner:
    • 100 g chorizo
    • 0.5 tsk olivolja
    • 1 kvist färsk rosmarin

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i några minuter.
    • Tillsätt tomater, örtagårdskrydda, buljongtärning, honung och vatten.
    • Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
    • Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer.
    • Koka upp soppan igen och låt koka ihop 5 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Skär korven i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn korv runtom i några minuter.
    • Häll upp soppan i skålar och toppa med korv och färsk rosmarin.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping för 2 portioner:
    • 100 g chorizo
    • 0.5 tsk olivolja
    • 1 kvist färsk rosmarin

    Tisdag middag 166 Kcal

    Het ratatouille

    Följ receptet som det är eller använd de grönsaksrester du har i kylen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 166 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st paprika
    • 1 st morot
    • 5 st champinjoner
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 ml krossade tomater
    • 1 nypa chiliflakes
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 dl rucola

    Gör så här

    • Skär rödlök, squash, blomkål och paprika i bitar.
    • Skiva morot och dela champinjoner på mitten.
    • Finhacka vitlök.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs alltihop samt vitlök i några minuter.
    • Blanda ner krossade tomater, chiliflakes och honung.
    • Krydda med torkade örter, salt och peppar. Låt puttra i 10 minuter.
    • Lägg upp på en tallrik eller lägg i en lunchbox och servera med rucolasallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st paprika
    • 1 st morot
    • 5 st champinjoner
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 ml krossade tomater
    • 1 nypa chiliflakes
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 dl rucola
  • Onsdag frukost 239 Kcal

    Bananplättar med citron och blåbär

    En härlig frukost med extra lyx!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 239 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 1 tsk smör
    • 1 krm vaniljpulver
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 krm salt
    • 2 msk grekisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 1 st myntakvist

    Gör så här

    • Mosa bananen i en skål och knäck ner ägget.
    • Vispa samman och blanda i vaniljpulver, citronzest och salt.
    • Hetta upp en plättlagg med smör och häll ner smeten.
    • Grädda varje plätt  i någon minut per sida.
    • Lägg plättar på ett fat och toppa med yoghurt och blåbär.
    • Dekorera med mynta.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 1 tsk smör
    • 1 krm vaniljpulver
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 krm salt
    • 2 msk grekisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 1 st myntakvist

    Onsdag lunch 166 Kcal

    Het ratatouille

    Följ receptet som det är eller använd de grönsaksrester du har i kylen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 166 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st paprika
    • 1 st morot
    • 5 st champinjoner
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 ml krossade tomater
    • 1 nypa chiliflakes
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 dl rucola

    Gör så här

    • Skär rödlök, squash, blomkål och paprika i bitar.
    • Skiva morot och dela champinjoner på mitten.
    • Finhacka vitlök.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs alltihop samt vitlök i några minuter.
    • Blanda ner krossade tomater, chiliflakes och honung.
    • Krydda med torkade örter, salt och peppar. Låt puttra i 10 minuter.
    • Lägg upp på en tallrik eller lägg i en lunchbox och servera med rucolasallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st paprika
    • 1 st morot
    • 5 st champinjoner
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 ml krossade tomater
    • 1 nypa chiliflakes
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 dl rucola

    Onsdag middag 498 Kcal

    Köttfärssås med glutenfri spagetti

    Vem gillar inte köttfärssås?!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 54 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 35 gram

    Energi: 498 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st selleristjälk
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 0.25 tsk torkade örter
    • 0.5 msk färsk basilika
    • 100 g glutenfri spagetti

    Gör så här

    • Skala moroten och skär i tärningar. Skär selleri i små tärningar. Skala och finhacka löken och riv vitlöken fint.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek nötfärsen i några minuter. Strö på salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök, morötter och selleri och stek i ytterligare några minuter.
    • Rör ner krossade tomater, chilisås och örtkrydda. Låt köttfärssåsen koka ihop i cirka 30 minuter.
    • Koka pastan enligt anvisningen på paketet.  Lägg spagetti i en djup tallrik och lägg på köttfärssåsen. Dekorera med basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st selleristjälk
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 0.25 tsk torkade örter
    • 0.5 msk färsk basilika
    • 100 g glutenfri spagetti
  • Torsdag lunch 332 Kcal

    Avokado med laxröra

    Lättlagad avokado toppad med en krämig laxröra, utmärkt till lunch eller till mellanmål!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 13 gram

    Energi: 332 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st avokado
    • 40 g blandad sallad
    • 100 g varmrökt lax
    • 2 msk crème fraiche
    • 1 msk chilimajonnäs
    • 1 msk dill
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 st cocktailtomat
    • 0.5 st gurka

    Gör så här

    • Dela avokadon på mitten och låt kärnan sitta var i ena halvan.
    • Lägg upp salladen på ett fat.
    • Skär laxen i bitar.
    • Blanda lax, crème fraiche, majonnäs och hackad dill i en skål.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Fördela laxröran över den ena avokadohalvan och lägg upp på en tallrik.
    • Skär tomaterna i bitar.
    • Toppa med tomater och gurkskivor. 
    • Spara den andra halvan med kärnan i kylskåpet och toppa med laxröran precis innan du ska äta din matlåda.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st avokado
    • 40 g blandad sallad
    • 100 g varmrökt lax
    • 2 msk crème fraiche
    • 1 msk chilimajonnäs
    • 1 msk dill
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 st cocktailtomat
    • 0.5 st gurka

    Torsdag middag 264 Kcal

    Pad thai med kyckling

    Denna goda asiatiska klassiker går lika bra på vardagar som till fest!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 30 gram

    Fett: 5 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 264 kcal

    Ingredienser

    3 portioner

    • 400 g Root Pasta fettuccini
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 2 st morot
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st vitkål
    • 150 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 st ägg
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk fisksås
    • 0.3 msk mirin
    • 1 msk ketjap manis
    • 2 msk koriander
    • 10 g wasabinötter

    Gör så här

    • Skölj nudlarna.
    • Skala och hacka lök och finhacka vitlök och chili. Skala och skiva morötterna.
    • Strimla salladslöken.
    • Skär kycklingfilén i strimlor och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kyckling, lök, vitlök, chili i några minuter.
    • Dra allt åt kanterna i stekpannan och knäck ner ett ägg. Blanda runt med en trägaffel.
    • Tillsätt morötter, vitkål och fettuccini och blanda om.
    • Smaksätt med lime, fisksås, mirin och ketjap manis.
    • Blanda ner salladslök och toppa med färsk koriander och hackade wasabinötter.

    Ingredienser

    3 portioner

    • 400 g Root Pasta fettuccini
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 2 st morot
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st vitkål
    • 150 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 st ägg
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk fisksås
    • 0.3 msk mirin
    • 1 msk ketjap manis
    • 2 msk koriander
    • 10 g wasabinötter
  • Fredag lunch 239 Kcal

    Bananplättar med citron och blåbär

    En härlig frukost med extra lyx!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 239 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 1 tsk smör
    • 1 krm vaniljpulver
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 krm salt
    • 2 msk grekisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 1 st myntakvist

    Gör så här

    • Mosa bananen i en skål och knäck ner ägget.
    • Vispa samman och blanda i vaniljpulver, citronzest och salt.
    • Hetta upp en plättlagg med smör och häll ner smeten.
    • Grädda varje plätt  i någon minut per sida.
    • Lägg plättar på ett fat och toppa med yoghurt och blåbär.
    • Dekorera med mynta.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 1 tsk smör
    • 1 krm vaniljpulver
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 krm salt
    • 2 msk grekisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 1 st myntakvist

    Fredag middag 1494 Kcal

    Tapaskväll

    Skapa din egna tapaskväll med de här tre rätterna!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 117 gram

    Protein: 87 gram

    Energi: 1494 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Kyckling- och fläskspett
    • 4 st grillspett
    • 200 g fläskkarré
    • 200 g kycklinglårfilé
    Marinad
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sesamolja
    • 0.5 msk ljus soja
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 1 tsk rapsolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Gambas al ajillo
    • 200 g fryst scampi
    • 4 klyfta vitlök
    • 1 st röd chili
    • 1.5 dl olivolja
    • 0.25 tsk paprikapulver
    • 0 salt och svartpeppar
    Köttbullar i tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 300 g blandfärs
    • 0.25 tsk torkad basilika
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1.5 tsk olivolja
    Tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk flytande honung
    • 0.25 tsk torkad basilika
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Börja med spetten!
    • Lägg spetten i blöt i 10 minuter. Pressa en vitlöksklyfta och hacka chili och riv ingefäran och lägg i en skål. Blanda ner alla övriga ingredienser i skålen och vispa runt.
    • Skär köttet och kycklingen i större bitar och lägg i skålen med marinad. Låt stå en stund innan du trär upp bitarna på spetten. Lägg spetten på grillen i cirka 10 min.
    • Gambas!
    • Tina scampin. Sätt ugnen på 250 grader och grill. Skala och strimla 2 vitlöksklyftor. Krossa de andra 2 vitlöksklyftorna med skalet på. Finhacka chilin. Ta fram en mindre ugnsform och lägg i scam­pi, vitlök, chili, 1 1⁄2 dl olja, paprikapulver, salt och peppar. Gratinera i ugnen ca 10 minuter.
    • Köttbullar!
    • Börja med tomatsåsen: Skala och hacka löken. Skala och riv vitlöken fint. Hetta upp en stekpanna med 1 tsk olja och bryn lök och vitlök någon minut. Tillsätt krossade tomater, honung, basilika, salt och peppar och låt koka 20 minuter.
    •  Medan tomatsåsen kokar: Skala och hacka löken. Skala och riv vitlöken fint. Lägg lök, vitlök, färs, basilika, salt och peppar i en bunke och blanda. Forma färsen till bullar. Hetta upp en stekpanna med 1⁄2 msk olja och stek köttbullarna runt om några minuter.
    • Lägg sedan köttbullarna i tomatsåsen och låt koka 10 minuter.

    Ingredienser

    2 portioner

    Kyckling- och fläskspett
    • 4 st grillspett
    • 200 g fläskkarré
    • 200 g kycklinglårfilé
    Marinad
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sesamolja
    • 0.5 msk ljus soja
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 1 tsk rapsolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Gambas al ajillo
    • 200 g fryst scampi
    • 4 klyfta vitlök
    • 1 st röd chili
    • 1.5 dl olivolja
    • 0.25 tsk paprikapulver
    • 0 salt och svartpeppar
    Köttbullar i tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 300 g blandfärs
    • 0.25 tsk torkad basilika
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1.5 tsk olivolja
    Tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk flytande honung
    • 0.25 tsk torkad basilika
    • 0 salt och svartpeppar
  • Lördag lunch 264 Kcal

    Pad thai med kyckling

    Denna goda asiatiska klassiker går lika bra på vardagar som till fest!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 30 gram

    Fett: 5 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 264 kcal

    Ingredienser

    3 portioner

    • 400 g Root Pasta fettuccini
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 2 st morot
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st vitkål
    • 150 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 st ägg
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk fisksås
    • 0.3 msk mirin
    • 1 msk ketjap manis
    • 2 msk koriander
    • 10 g wasabinötter

    Gör så här

    • Skölj nudlarna.
    • Skala och hacka lök och finhacka vitlök och chili. Skala och skiva morötterna.
    • Strimla salladslöken.
    • Skär kycklingfilén i strimlor och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kyckling, lök, vitlök, chili i några minuter.
    • Dra allt åt kanterna i stekpannan och knäck ner ett ägg. Blanda runt med en trägaffel.
    • Tillsätt morötter, vitkål och fettuccini och blanda om.
    • Smaksätt med lime, fisksås, mirin och ketjap manis.
    • Blanda ner salladslök och toppa med färsk koriander och hackade wasabinötter.

    Ingredienser

    3 portioner

    • 400 g Root Pasta fettuccini
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 2 st morot
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st vitkål
    • 150 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 st ägg
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk fisksås
    • 0.3 msk mirin
    • 1 msk ketjap manis
    • 2 msk koriander
    • 10 g wasabinötter

    Lördag middag 358 Kcal

    Nötgryta med rotfrukter

    En god gryta för hela familjen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 358 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 st morot
    • 150 g kålrot
    • 1 klyfta vitlök
    • 100 g skogschampinjoner
    • 600 g grytbitar
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk tomatpuré
    • 2 dl vatten
    • 1 st oxköttbuljongtärning
    • 0.25 tsk kanel
    • 2 st lagerblad
    • 10 st kryddpepparkorn
    • 0.5 msk ketjap manis
    Tillbehör
    • 2 st inlagda rödbetor
    • 150 g grönsallad

    Gör så här

    • Skala och skär morot, lök och kålrot i mindre bitar. Hacka vitlöken. Skär champinjonerna i klyftor.
    • Hetta upp en stor stekpanna eller gryta med smör. Stek grönsaker och kött några minuter tills det fått färg.
    • Krydda med salt och peppar. Häll på tomatpuré, vatten, buljongtärning, kanel, lagerblad, kryddpepparkorn och ketjap manis.
    • Låt koka 60 minuter.
    • Servera med inlagda rödbetor och grönsallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 st morot
    • 150 g kålrot
    • 1 klyfta vitlök
    • 100 g skogschampinjoner
    • 600 g grytbitar
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk tomatpuré
    • 2 dl vatten
    • 1 st oxköttbuljongtärning
    • 0.25 tsk kanel
    • 2 st lagerblad
    • 10 st kryddpepparkorn
    • 0.5 msk ketjap manis
    Tillbehör
    • 2 st inlagda rödbetor
    • 150 g grönsallad
  • Söndag frukost 239 Kcal

    Bananplättar med citron och blåbär

    En härlig frukost med extra lyx!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 239 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 1 tsk smör
    • 1 krm vaniljpulver
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 krm salt
    • 2 msk grekisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 1 st myntakvist

    Gör så här

    • Mosa bananen i en skål och knäck ner ägget.
    • Vispa samman och blanda i vaniljpulver, citronzest och salt.
    • Hetta upp en plättlagg med smör och häll ner smeten.
    • Grädda varje plätt  i någon minut per sida.
    • Lägg plättar på ett fat och toppa med yoghurt och blåbär.
    • Dekorera med mynta.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 1 tsk smör
    • 1 krm vaniljpulver
    • 0.5 tsk citronzest
    • 1 krm salt
    • 2 msk grekisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 1 st myntakvist

    Söndag lunch 358 Kcal

    Nötgryta med rotfrukter

    En god gryta för hela familjen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 358 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 st morot
    • 150 g kålrot
    • 1 klyfta vitlök
    • 100 g skogschampinjoner
    • 600 g grytbitar
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk tomatpuré
    • 2 dl vatten
    • 1 st oxköttbuljongtärning
    • 0.25 tsk kanel
    • 2 st lagerblad
    • 10 st kryddpepparkorn
    • 0.5 msk ketjap manis
    Tillbehör
    • 2 st inlagda rödbetor
    • 150 g grönsallad

    Gör så här

    • Skala och skär morot, lök och kålrot i mindre bitar. Hacka vitlöken. Skär champinjonerna i klyftor.
    • Hetta upp en stor stekpanna eller gryta med smör. Stek grönsaker och kött några minuter tills det fått färg.
    • Krydda med salt och peppar. Häll på tomatpuré, vatten, buljongtärning, kanel, lagerblad, kryddpepparkorn och ketjap manis.
    • Låt koka 60 minuter.
    • Servera med inlagda rödbetor och grönsallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 st morot
    • 150 g kålrot
    • 1 klyfta vitlök
    • 100 g skogschampinjoner
    • 600 g grytbitar
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk tomatpuré
    • 2 dl vatten
    • 1 st oxköttbuljongtärning
    • 0.25 tsk kanel
    • 2 st lagerblad
    • 10 st kryddpepparkorn
    • 0.5 msk ketjap manis
    Tillbehör
    • 2 st inlagda rödbetor
    • 150 g grönsallad

    Söndag middag 231 Kcal

    Sötpotatisgryta med bönor

    Gör ett storkok av den här goda vegetariska grytan och frys in portioner så har du smakrika matlådor att ta upp vid behov!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 42 gram

    Fett: 2 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 231 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 1 st liten sötpotatis
    • 2 st paprika
    • 6 st färska champinjoner
    • 0.5 st squash
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk basilika
    • 1 krm paprikapulver
    • 2 nypa chiliflakes
    • 0.5 tsk curry
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 0.5 tsk kanel
    • 1 tärning grönsaksbuljong
    • 400 g krossade tomater
    • 1 tsk srirachasås
    • 1 dl vatten
    • 1 paket konserverade svart bönor 390 g, avrunnen vikt 230 g
    • 3 msk färsk persilja

    Gör så här

    • Finhacka vitlök.
    • Skär alla grönsaker i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn vitlök, lök, grönsaker i några minuter.
    • Tillsätt alla kryddor och smula ner buljongtärningen.
    • Häll på krossade tomater, srirashasås och vatten.
    • Låt sjuda ca 20 minuter.
    • Rör om då och då och späd med mer vatten om det behövs.
    • Skölj bönorna och blanda ner i grytan.
    • Strö på persilja och servera eventuellt med grekisk yoghurt.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 1 st liten sötpotatis
    • 2 st paprika
    • 6 st färska champinjoner
    • 0.5 st squash
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk basilika
    • 1 krm paprikapulver
    • 2 nypa chiliflakes
    • 0.5 tsk curry
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 0.5 tsk kanel
    • 1 tärning grönsaksbuljong
    • 400 g krossade tomater
    • 1 tsk srirachasås
    • 1 dl vatten
    • 1 paket konserverade svart bönor 390 g, avrunnen vikt 230 g
    • 3 msk färsk persilja
Frukt/grönt
  • 4.5 st gul lök
  • 12 klyfta vitlök
  • 0.75 st squash
  • 2.5 st paprika
  • 3 st morot
  • 5 st champinjoner
  • 200 g blomkålsbuketter
  • 3 dl rucola
  • 0.5 st banan
  • 0.5 tsk citronzest
  • 0.5 dl blåbär
  • 1 st selleristjälk
  • 1 st avokado
  • 40 g blandad sallad
  • 2 st cocktailtomat
  • 0.5 st gurka
  • 1.5 st röd chili
  • 0.5 msk färsk ingefära
  • 150 g kålrot
  • 100 g skogschampinjoner
  • 150 g grönsallad
  • 1 st liten sötpotatis
  • 6 st färska champinjoner
Torrvaror
  • 7.5 tsk olivolja
  • 1300 g krossade tomater
  • 3 tsk flytande honung
  • 100 g glutenfri spagetti
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 paket konserverade svart bönor 390 g, avrunnen vikt 230 g
Kryddor/smaksättare
  • 1 tsk örtagårdskrydda
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 3 nypa chiliflakes
  • 1.25 tsk torkade örter
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 1 st myntakvist
  • 0.5 msk stark chilisås
  • 0.5 msk färsk basilika
  • 1 msk dill
  • 1 tsk sesamolja
  • 0.5 msk ljus soja
  • 1 msk ketjap manis
  • 1.25 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk torkad basilika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st oxköttbuljongtärning
  • 0.75 tsk kanel
  • 2 st lagerblad
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 0.5 msk basilika
  • 0.5 tsk curry
  • 0.5 tsk malen kardemumma
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk srirachasås
  • 3 msk färsk persilja
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 100 g chorizo
  • 1 st ägg
  • 300 g nötfärs
  • 100 g varmrökt lax
  • 200 g fläskkarré
  • 200 g kycklinglårfilé
  • 200 g fryst scampi
  • 300 g blandfärs
  • 600 g grytbitar
Mejeri
  • 2 tsk smör
  • 2 msk grekisk yoghurt
  • 2 msk crème fraiche
Övrigt
  • 1 msk chilimajonnäs
  • 4 st grillspett
  • 2 st inlagda rödbetor

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!

Om cookies

Vi använder cookies för att du ska få så bra funktion och så bra upplevelse som möjligt på vår webbplats. Du kan alltid ändra dina inställningar. Genom att acceptera godkänner du användning av cookies på denna webbplats. Om du inte accepterar användning av grundläggande cookies kan det hända att webbplatsen inte fungerar som den var tänkt att fungera.

En cookie är en liten textfil som lagras på besökarens dator i syfte att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av webbplatsen. Läs gärna mer om vår Integritetspolicy.