Tillbaka till menyerna

vardagsrätter

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 38.1 gram

Fett: 68.5 gram

Protein: 54.8 gram

Energi: 986.1 kcal

  • Måndag lunch 768 Kcal

    Falukorv i ugn med äpple och senapscréme

    En klassisk vardagsmiddag att bjuda familjen på. Servera maträtten med tex, potatismos!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 66 gram

    Protein: 26 gram

    Energi: 768 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 st äpple
    • 2 msk sötstark senap
    • 5 skiva ost
    • 0.5 st äpple
    • 0.5 st rödlök
    • 1 tsk olivolja
    • 80 g spenat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kvist färsk persilja
    Senapscréme
    • 1 dl crème fraiche
    • 1 msk sötstark senap
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Ta fram en ugnsfast form och lägg på falukorven.
    • Snitta falukorven.
    • Skiva äpplet i tunna halvor.
    • Bred på senap mellan varje snitt i korven och stoppa ner äppelskivor och ost i snitten.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Skiva det andra äpplet och skala och skiva rödlök.
    • Hetta en stekpanna med olivolja och fräs upp spenat, äpple och rödlök.
    • Strö på salt och svartpeppar.
    • Blanda créme fraiche, senap och salt och peppar i en skål.
    • Ta ut falukorven ur ugnen och lägg upp den stekta spenaten, rödlöken med äpple på ett serveringsfat.
    • Dekorera med persilja och servera med senapscrémen.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 st äpple
    • 2 msk sötstark senap
    • 5 skiva ost
    • 0.5 st äpple
    • 0.5 st rödlök
    • 1 tsk olivolja
    • 80 g spenat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kvist färsk persilja
    Senapscréme
    • 1 dl crème fraiche
    • 1 msk sötstark senap
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0 salt och svartpeppar

    Måndag middag 422 Kcal

    Köttfärssås med vitkålssallad

    Vitkålssallad med en god kryddig köttfärssås till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 422 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk torkad basilika
    • 100 g krossade tomater
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 tsk srirachasås
    • 3 msk grädde
    • 1 msk färsk basilika
    • 6 st cocktailtomat
    Vitkålssallad
    • 3 dl vitkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk vitvinsvinäger
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Hetta upp en stekpanna med olivolja.
    • Stek nötfärsen i några minuter och tillsätt lök och vitlök.
    • Stek i ytterligare några minuter och krydda med salt, peppar och torkad basilika.
    • Rör ner krossade tomater, tomatpuré och Srirachaasås efter smak.
    • Låt köttfärssåsen koka ihop i cirka 10 minuter.
    • Tillsätt grädde.
    • Strimla vitkål tunt och lägg i en skål.
    • Blanda ner olivolja, vinäger, salt och peppar.
    • Servera köttfärssåsen med vitkålssalladen, några cocktailtomater och garnera med basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk torkad basilika
    • 100 g krossade tomater
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 tsk srirachasås
    • 3 msk grädde
    • 1 msk färsk basilika
    • 6 st cocktailtomat
    Vitkålssallad
    • 3 dl vitkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk vitvinsvinäger
    • 0 salt och svartpeppar
  • Tisdag lunch 425 Kcal

    Tonfiskröra i salladsblad

    Rör ihop en krämig tonfiskröra och servera på ett stort salladsblad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 31 gram

    Energi: 425 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g tonfisk
    • 3 msk majonnäs
    • 0.5 dl gräddfil
    • 0.25 st purjolök
    • 2 msk sötstark senap
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk gräslök

    Gör så här

    • Strimla purjolök
    • Lägg tonfisken i en skål och blanda ner alla ingredienser.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Servera röran på ett salladsblad och toppa med lite gräslök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g tonfisk
    • 3 msk majonnäs
    • 0.5 dl gräddfil
    • 0.25 st purjolök
    • 2 msk sötstark senap
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk gräslök

    Tisdag middag 242 Kcal

    Blomkålssoppa med bacon

    En varm och krämig blomkålssoppa toppad med bacon, rostad lök och blomkål. Perfekt till en kall vinterdag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 242 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st hönsbuljongtärning
    • 8 dl vatten
    • 1 st blomkålshuvud
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl grädde
    Topping
    • 125 g bacon
    • 30 g blomkålsbuketter
    • 4 msk rostad lök
    • 1 msk färsk oregano

    Gör så här

    • Skala och skär lök i bitar.
    • Skala och hacka vitlöken.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök och vitlök någon minut.
    • Smula ner buljongtärningen och häll på vatten.
    • Skär blomkålen i bitar och buketter.
    • Spara 4 buketter och skär i mindre bitar.
    • Lägg ner blomkålen i kastrullen.
    • Strö på salt, svartpeppar och lite örtagårdskrydda.
    • Låt koka ca 10 minuter.
    • Mixa soppan slät i en matberedare eller med en mixerstav.
    • Tillsätt grädde och låt koka upp.
    • Smaka av med kryddor.
    • Stek blomkålsbitarna tillsammans med bacon i lite olja någon minut.
    • Häll upp soppan i skålar och toppa med bacon, rostad lök, blomkål och dekorera med oregano.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st hönsbuljongtärning
    • 8 dl vatten
    • 1 st blomkålshuvud
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl grädde
    Topping
    • 125 g bacon
    • 30 g blomkålsbuketter
    • 4 msk rostad lök
    • 1 msk färsk oregano
  • Onsdag lunch 768 Kcal

    Falukorv i ugn med äpple och senapscréme

    En klassisk vardagsmiddag att bjuda familjen på. Servera maträtten med tex, potatismos!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 66 gram

    Protein: 26 gram

    Energi: 768 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 st äpple
    • 2 msk sötstark senap
    • 5 skiva ost
    • 0.5 st äpple
    • 0.5 st rödlök
    • 1 tsk olivolja
    • 80 g spenat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kvist färsk persilja
    Senapscréme
    • 1 dl crème fraiche
    • 1 msk sötstark senap
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Ta fram en ugnsfast form och lägg på falukorven.
    • Snitta falukorven.
    • Skiva äpplet i tunna halvor.
    • Bred på senap mellan varje snitt i korven och stoppa ner äppelskivor och ost i snitten.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Skiva det andra äpplet och skala och skiva rödlök.
    • Hetta en stekpanna med olivolja och fräs upp spenat, äpple och rödlök.
    • Strö på salt och svartpeppar.
    • Blanda créme fraiche, senap och salt och peppar i en skål.
    • Ta ut falukorven ur ugnen och lägg upp den stekta spenaten, rödlöken med äpple på ett serveringsfat.
    • Dekorera med persilja och servera med senapscrémen.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 st äpple
    • 2 msk sötstark senap
    • 5 skiva ost
    • 0.5 st äpple
    • 0.5 st rödlök
    • 1 tsk olivolja
    • 80 g spenat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kvist färsk persilja
    Senapscréme
    • 1 dl crème fraiche
    • 1 msk sötstark senap
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0 salt och svartpeppar

    Onsdag middag 422 Kcal

    Köttfärssås med vitkålssallad

    Vitkålssallad med en god kryddig köttfärssås till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 422 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk torkad basilika
    • 100 g krossade tomater
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 tsk srirachasås
    • 3 msk grädde
    • 1 msk färsk basilika
    • 6 st cocktailtomat
    Vitkålssallad
    • 3 dl vitkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk vitvinsvinäger
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Hetta upp en stekpanna med olivolja.
    • Stek nötfärsen i några minuter och tillsätt lök och vitlök.
    • Stek i ytterligare några minuter och krydda med salt, peppar och torkad basilika.
    • Rör ner krossade tomater, tomatpuré och Srirachaasås efter smak.
    • Låt köttfärssåsen koka ihop i cirka 10 minuter.
    • Tillsätt grädde.
    • Strimla vitkål tunt och lägg i en skål.
    • Blanda ner olivolja, vinäger, salt och peppar.
    • Servera köttfärssåsen med vitkålssalladen, några cocktailtomater och garnera med basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk torkad basilika
    • 100 g krossade tomater
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 tsk srirachasås
    • 3 msk grädde
    • 1 msk färsk basilika
    • 6 st cocktailtomat
    Vitkålssallad
    • 3 dl vitkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk vitvinsvinäger
    • 0 salt och svartpeppar
  • Torsdag lunch 338 Kcal

    Morotsbiffar med ärt- och äppelgranatsallad

    Fräsch och vacker vegorätt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 42 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 14 gram

    Energi: 338 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st morot
    • 1 dl kokta röda linser
    • 0.5 st gul lök
    • 2 msk färsk persilja
    • 1 dl havregryn
    • 0.5 msk fiberhusk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 krm cayennepeppar
    • 2 tsk olivolja
    Ärt- och granatäppelsallad
    • 3 dl gröna ärtor
    • 1 st granatäpple
    • 1 msk färsk persilja
    • 2 tsk färskpressad citronjuice
    • 0 salt och svartpeppar
    Citronyoghurt
    • 0.5 dl grekisk yoghurt 6%
    • 2 tsk färskpressad citronjuice
    • 0.5 tsk citronzest

    Gör så här

    • Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka löken fint. Hacka persiljan. Blanda de rivna morötterna, linser,  lök, persilja, havregryn och fiberhusk i en bunke. Salta och peppra. Forma till runda biffar.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek på medeltemperatur i ca: 5 min på var sida.
    • Koka ärtorna i någon minut i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg ärtor i en skål. Dela granatäpplet i bitar. Pilla därefter försiktigt ur kärnorna och blanda med ärtor, persilja och citronsaft. Strö på salt och peppar och blanda om.
    • Blanda yoghurt med citronsaft i en skål. Servera morotsbiffarna med ärt- och granatäppelsalladen och citronyoghurten

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st morot
    • 1 dl kokta röda linser
    • 0.5 st gul lök
    • 2 msk färsk persilja
    • 1 dl havregryn
    • 0.5 msk fiberhusk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 krm cayennepeppar
    • 2 tsk olivolja
    Ärt- och granatäppelsallad
    • 3 dl gröna ärtor
    • 1 st granatäpple
    • 1 msk färsk persilja
    • 2 tsk färskpressad citronjuice
    • 0 salt och svartpeppar
    Citronyoghurt
    • 0.5 dl grekisk yoghurt 6%
    • 2 tsk färskpressad citronjuice
    • 0.5 tsk citronzest

    Torsdag middag 343 Kcal

    Torskgryta med grönsaker

    Tillaga en enkel skål med torskgryta med grönsaker i, gott att äta till lunch eller middag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 24 gram

    Protein: 26 gram

    Energi: 343 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 220 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.25 st squash
    • 0.25 st blomkål
    • 3 msk purjolök
    • 5 st champinjoner
    • 0.5 msk smör
    • 0.5 st hönsbuljongtärning
    • 1 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 20 g bladspenat

    Gör så här

    • Tina fisken och skär i bitar. Strö på salt och peppar.
    • Skiva alla grönsaker och stek i lite smör i en gryta några minuter.
    • Tillsätt buljongtärning, vatten och grädde. Låt koka upp och sänk värmen.
    • Lägg ner fisken och bladspenat och låt sjuda 3-4 minuter. Servera i en skål.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 220 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.25 st squash
    • 0.25 st blomkål
    • 3 msk purjolök
    • 5 st champinjoner
    • 0.5 msk smör
    • 0.5 st hönsbuljongtärning
    • 1 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 20 g bladspenat
  • Fredag lunch 477 Kcal

    Tacowrap

    Går också att göra utan bröd och äta som en tacosallad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 43 gram

    Energi: 477 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.25 st rödlök
    • 1 st spetspaprika
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk smör
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 påse tacokrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 4 st salladsblad
    • 2 bröd low carb tortilla
    • 0.5 dl riven ost
    Tillbehör
    • 2 msk tacosås
    • 2 msk gräddfil

    Gör så här

    • Skala och hacka lök.
    • Riv vitlöken och skiva paprika.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttfärs tillsammans med vitlök.
    • Tillsätt tacokrydda, salt och peppar.
    • Lägg salladsblad och köttfärs i tortillabrödet.
    • Lägg på rödlök, paprika, riven ost och toppa med gräddfil och tacosås.
    • Rulla ihop till en wrap.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.25 st rödlök
    • 1 st spetspaprika
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk smör
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 påse tacokrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 4 st salladsblad
    • 2 bröd low carb tortilla
    • 0.5 dl riven ost
    Tillbehör
    • 2 msk tacosås
    • 2 msk gräddfil

    Fredag middag 725 Kcal

    Lammfärsbiffar med blomkålsmos, ramslöksaioli och rödbetor

    Mycket trevliga biffar med en blomkålsmos, ramslöksaioli och rödbetor - en enkel men god vardagsmiddag att bjuda familjen på.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 29 gram

    Fett: 53 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 725 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Rödbetssalladen
    • 3 st rödbetor
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tsk flytande honung
    • 0.5 msk balsamico
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Biffarna
    • 300 g lammfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 3 msk grädde
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Blomkålsmos
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0 0 riven tryffel
    Ramslöksaioli
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 5 st ramslöksblad
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Koka rödbetorna och skala.
    • Skär i klyftor och lägg i en skål.
    • Blanda ner alla ingredienser till salladen.
    • Blanda färsen med alla ingredienser och forma till 4 biffar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn biffarna på bägge sidor någon minut- Sätt in i ugnen i 15 minuter.
    • Gör aiolin genom att blanda i hop alla ingredienser i en skål.
    • Gör blomkålsmoset genom att skära ut buketter från blomkålshuvudet.
    • Koka buketterna i lättsaltat vatten i ca 10 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg blomkålen i en matberedare.
    • Mixa den slät och lägg tillbaka blomkålen i kastrullen.
    • Häll på grädde och smaka av med salt och peppar.
    • Riv ner färsk tryffel.
    • Servera biffarna med en klick aioli, rödbetor och blomkålsmos.

    Ingredienser

    2 portioner

    Rödbetssalladen
    • 3 st rödbetor
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tsk flytande honung
    • 0.5 msk balsamico
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Biffarna
    • 300 g lammfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 3 msk grädde
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Blomkålsmos
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0 0 riven tryffel
    Ramslöksaioli
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 5 st ramslöksblad
    • 0 salt och svartpeppar
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 300 g falukorv med hög kötthalt
  • 600 g nötfärs
  • 250 g tonfisk
  • 125 g bacon
  • 220 g torskrygg
Frukt/grönt
  • 1 st äpple
  • 0.75 st rödlök
  • 80 g spenat
  • 2 st gul lök
  • 2.5 klyfta vitlök
  • 6 st cocktailtomat
  • 3 dl vitkål
  • 3.25 st purjolök
  • 1 st blomkålshuvud
  • 30 g blomkålsbuketter
  • 1 st morot
  • 3 dl gröna ärtor
  • 1 st granatäpple
  • 4 tsk färskpressad citronjuice
  • 0.5 tsk citronzest
  • 0.25 st squash
  • 0.25 st blomkål
  • 5 st champinjoner
  • 20 g bladspenat
  • 1 st spetspaprika
  • 4 st salladsblad
Kryddor/smaksättare
  • 5 msk sötstark senap
  • 3.5 kvist färsk persilja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0.5 tsk torkad basilika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk srirachasås
  • 1 msk färsk basilika
  • 0.5 msk vitvinsvinäger
  • 0.5 msk stark chilisås
  • 2 msk gräslök
  • 2.5 st hönsbuljongtärning
  • 1 tsk örtagårdskrydda
  • 1 msk färsk oregano
  • 0.5 krm cayennepeppar
  • 0.5 påse tacokrydda
Mejeri
  • 5 skiva ost
  • 1 dl crème fraiche
  • 4.5 msk grädde
  • 2.5 dl gräddfil
  • 0.5 dl grekisk yoghurt 6%
  • 1.5 msk smör
  • 0.5 dl riven ost
Torrvaror
  • 5.5 tsk olivolja
  • 100 g krossade tomater
  • 1 dl kokta röda linser
  • 1 dl havregryn
  • 0.5 msk fiberhusk
Övrigt
  • 3 msk majonnäs
  • 4 msk rostad lök
  • 2 bröd low carb tortilla
  • 2 msk tacosås

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!

Om cookies

Vi använder cookies för att du ska få så bra funktion och så bra upplevelse som möjligt på vår webbplats. Du kan alltid ändra dina inställningar. Genom att acceptera godkänner du användning av cookies på denna webbplats. Om du inte accepterar användning av grundläggande cookies kan det hända att webbplatsen inte fungerar som den var tänkt att fungera.

En cookie är en liten textfil som lagras på besökarens dator i syfte att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av webbplatsen. Läs gärna mer om vår Integritetspolicy.