Tillbaka till menyerna

V.14 sommar 2025

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 55.7 gram

Fett: 49.8 gram

Protein: 49.3 gram

Energi: 887.5 kcal

  • Måndag frukost 7 Kcal

    Citronvatten och svart kaffe/te

    Varje morgon gör du iordning en kanna med vatten, ljummet eller kallt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 7 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Gör så här

    • Häll upp en kanna med vatten.
    • Pressa ner saften av en halv citron, cirka 3 tsk,  och riv gärna ner färsk ingefära i med hjälp av ett zestjärn.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Måndag lunch 200 Kcal

    Tomatsoppa toppad med pestomarinerad mozzarella

    Vill du ha lite hetta i din tomatsoppa så lägg i lite färsk chili eller en nya chiliflakes!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 12 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 200 kcal

    Ingredienser

    3 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 400 g krossade tomater
    • 3 dl vatten
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm torkad basilika
    Topping
    • 125 g mozzarella
    • 1 msk grön pesto
    • 3 st basilikakvist

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök och vitlök i någon minut.
    • Tillsätt krossade tomater, vatten och honung.
    • Smula i buljongtärningen och lägg ner kryddor.
    • Låt koka upp och låt sjuda 10 minuter.
    • Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer.
    • Skär mozzarella i bitar och lägg i en skål.
    • Blanda ner pesto.
    • Häll upp soppan i skålar och toppa med mozzarella.
    • Dekorera med basilikakvistar.

    Ingredienser

    3 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 400 g krossade tomater
    • 3 dl vatten
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm torkad basilika
    Topping
    • 125 g mozzarella
    • 1 msk grön pesto
    • 3 st basilikakvist

    Måndag middag 299 Kcal

    Varma grönsaker med halloumi

    Redo för kylskåpsrensning? Då passar detta recept perfekt, töm kylskåpet med grönsaker och stek i en stekpanna. Har du inte halloumi hemma? Välj isåfall valfritt protein till denna rätt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 299 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st paprika
    • 0.75 st broccolistånd
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g halloumi
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 6 st cocktailtomat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Topping
    • 2 msk solrosfrön
    • 0.5 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)

    Gör så här

    • Skär alla grönsaker i mindre bitar.
    • Skiva halloumi. Skala och riv vitlök.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn halloumi runt om.
    • Lägg i grönsaker, vitlök, kryddor och låt steka några minuter.
    • Lägg upp på tallrik med osten över.
    • Rosta solrosfrön i en torr stekpanna och toppa rätten med.
    • Dekorera med färska örter.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st paprika
    • 0.75 st broccolistånd
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g halloumi
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 6 st cocktailtomat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Topping
    • 2 msk solrosfrön
    • 0.5 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
  • Tisdag frukost 234 Kcal

    Morot- och kesofrallor

    Härliga, smakrika frallor med morot, keso och havregryn!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 14 gram

    Energi: 234 kcal

    Ingredienser

    6 portioner

    • 4 dl havregryn
    • 2 dl keso, 4%
    • 2 st ägg
    • 1 st morot
    • 0.5 dl solrosfrön
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 1 tsk bakpulver
    • 0.5 krm salt
    Topping
    • 2 msk pumpafrön

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Riv moroten. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Forma till bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
    • Strö på pumpafrön och grädda i ca: 25 minuter.
    • Låt svalna och förvara i frysen.

    Ingredienser

    6 portioner

    • 4 dl havregryn
    • 2 dl keso, 4%
    • 2 st ägg
    • 1 st morot
    • 0.5 dl solrosfrön
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 1 tsk bakpulver
    • 0.5 krm salt
    Topping
    • 2 msk pumpafrön

    Tisdag lunch 496 Kcal

    Kycklinglårfilé med nudelsallad

    Fräsch sallad med smak av Asien!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 41 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 42 gram

    Energi: 496 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 klyfta vitlök
    • 2 tsk färsk ingefära
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 300 g kycklinglårfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    Nudlar
    • 100 g sobanudlar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sambal oelek
    • 0.5 dl pokésås (kikkoman)
    • 1 tsk limesaft
    • 1 st morot
    • 0.5 st paprika
    • 150 g sockerärtor
    • 1 st salladslök
    • 0.5 dl saltade jordnötter

    Gör så här

    • Skala och riv vitlök och blanda  ihop med riven ingefära och ketjap manis i en skål. Strö på salt och peppar på kycklingen. Blanda ner i marinaden och låt stå i 10 minuter.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och stek kycklingen runt om i 10 minuter på medelvärme. Koka nudlar enligt anvisningen på paketet och häll av vattnet.
    • Skala och riv vitlök och ingefära. Lägg nudlarna i en skål och blanda ner alla ingredienser till marinaden. Smaka av med salt och peppar.
    • Skala och skär morot i strimlor. Skär paprika och sockerärtor i strimlor och strimla salladslök. Blanda ner alla grönsaker i nudelsalladen.
    • Lägg kycklingen på nudelsalladen och strö på hackade jordnötter.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 klyfta vitlök
    • 2 tsk färsk ingefära
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 300 g kycklinglårfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    Nudlar
    • 100 g sobanudlar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sambal oelek
    • 0.5 dl pokésås (kikkoman)
    • 1 tsk limesaft
    • 1 st morot
    • 0.5 st paprika
    • 150 g sockerärtor
    • 1 st salladslök
    • 0.5 dl saltade jordnötter

    Tisdag middag 228 Kcal

    Italiensk blomkålspizza

    En pizza med supergod blomkålsbotten, toppa med det du gillar!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 228 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st blomkål
    • 0.25 dl riven peccorinoost
    • 50 g buffelmozzarella
    • 1 st ägg
    • 0.5 tsk salt
    • 0 krm vitlökspulver
    Tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g krossade tomater
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 125 g buffelmozzarella
    • 12 st cocktailtomater i olika färger
    • 0.25 st rödlök
    • 0.1 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 1 msk pinjenötter
    Tillbehör
    • 1 dl rucola

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Dela blomkålen i bitar och mixa i en matberedare.
    •  Lägg blomkålen i en kastrull med vatten och koka mjuk i ca 5 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg blomkålen i en ren kökshandduk.
    • Krama ur all vätska och lägg tillbaka blomkålen i matberedaren tillsammans med ost, ägg och kryddor.
    • Mixa till en deg.
    • Lägg pizzadegen på en bakplåtspapper klädd plåt och tryck ut degen.
    • Sätt in i ugnen i 20 min.
    • Skala och finhacka lök och hetta upp en stekpanna med olivolja.
    • Tillsätt vitlök, krossade tomater och kryddor.
    • Mixa tomatsåsen slät.
    • Lägg på tomatsåsen och toppa med smulad buffelmozzarella.
    • Dela tomaterna i halvor, skiva rödlöken tunt och skiva squashen tunt.
    • Lägg grönsakerna på pizzan.
    • Hacka paprika och strö över pizzan tillsammans med pinjenötter.
    • Strö på lite pizzakrydda eller örtagårdskrydda.
    • Höj temperaturen till 250 grader och sätt in pizzan i ugnen i 15 min.
    •  Servera med rucolasallad.

     

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st blomkål
    • 0.25 dl riven peccorinoost
    • 50 g buffelmozzarella
    • 1 st ägg
    • 0.5 tsk salt
    • 0 krm vitlökspulver
    Tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g krossade tomater
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 125 g buffelmozzarella
    • 12 st cocktailtomater i olika färger
    • 0.25 st rödlök
    • 0.1 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 1 msk pinjenötter
    Tillbehör
    • 1 dl rucola
  • Onsdag frukost 7 Kcal

    Citronvatten och svart kaffe/te

    Varje morgon gör du iordning en kanna med vatten, ljummet eller kallt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 7 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Gör så här

    • Häll upp en kanna med vatten.
    • Pressa ner saften av en halv citron, cirka 3 tsk,  och riv gärna ner färsk ingefära i med hjälp av ett zestjärn.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Onsdag lunch 299 Kcal

    Varma grönsaker med halloumi

    Redo för kylskåpsrensning? Då passar detta recept perfekt, töm kylskåpet med grönsaker och stek i en stekpanna. Har du inte halloumi hemma? Välj isåfall valfritt protein till denna rätt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 299 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st paprika
    • 0.75 st broccolistånd
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g halloumi
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 6 st cocktailtomat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Topping
    • 2 msk solrosfrön
    • 0.5 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)

    Gör så här

    • Skär alla grönsaker i mindre bitar.
    • Skiva halloumi. Skala och riv vitlök.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn halloumi runt om.
    • Lägg i grönsaker, vitlök, kryddor och låt steka några minuter.
    • Lägg upp på tallrik med osten över.
    • Rosta solrosfrön i en torr stekpanna och toppa rätten med.
    • Dekorera med färska örter.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st paprika
    • 0.75 st broccolistånd
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g halloumi
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 6 st cocktailtomat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Topping
    • 2 msk solrosfrön
    • 0.5 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)

    Onsdag middag 332 Kcal

    Avokado med laxröra

    Lättlagad avokado toppad med en krämig laxröra, utmärkt till lunch eller till mellanmål!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 13 gram

    Energi: 332 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st avokado
    • 40 g blandad sallad
    • 100 g varmrökt lax
    • 2 msk crème fraiche
    • 1 msk chilimajonnäs
    • 1 msk dill
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 st cocktailtomat
    • 0.5 st gurka

    Gör så här

    • Dela avokadon på mitten och låt kärnan sitta var i ena halvan.
    • Lägg upp salladen på ett fat.
    • Skär laxen i bitar.
    • Blanda lax, crème fraiche, majonnäs och hackad dill i en skål.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Fördela laxröran över den ena avokadohalvan och lägg upp på en tallrik.
    • Skär tomaterna i bitar.
    • Toppa med tomater och gurkskivor. 
    • Spara den andra halvan med kärnan i kylskåpet och toppa med laxröran precis innan du ska äta din matlåda.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st avokado
    • 40 g blandad sallad
    • 100 g varmrökt lax
    • 2 msk crème fraiche
    • 1 msk chilimajonnäs
    • 1 msk dill
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 st cocktailtomat
    • 0.5 st gurka
  • Torsdag frukost 410 Kcal

    Morotsfralla med ost

    I detta recept ingår ett recept som du hittar i receptbanken: "glutenfria morotsfrallor med sesamfrön". Totala receptet för frallorna är 6 st som du kan förvara i frysen och ta upp vid behov!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 34 gram

    Protein: 19 gram

    Energi: 410 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st morotsfrallor med sesamfrön (recept)
    • 1 tsk smör
    • 2 skiva ost

    Gör så här

    • Dela frallan och bred på smör.
    • Lägg på ostskivor och njut!

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st morotsfrallor med sesamfrön (recept)
    • 1 tsk smör
    • 2 skiva ost

    Torsdag lunch 496 Kcal

    Kycklinglårfilé med nudelsallad

    Fräsch sallad med smak av Asien!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 41 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 42 gram

    Energi: 496 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 klyfta vitlök
    • 2 tsk färsk ingefära
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 300 g kycklinglårfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    Nudlar
    • 100 g sobanudlar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sambal oelek
    • 0.5 dl pokésås (kikkoman)
    • 1 tsk limesaft
    • 1 st morot
    • 0.5 st paprika
    • 150 g sockerärtor
    • 1 st salladslök
    • 0.5 dl saltade jordnötter

    Gör så här

    • Skala och riv vitlök och blanda  ihop med riven ingefära och ketjap manis i en skål. Strö på salt och peppar på kycklingen. Blanda ner i marinaden och låt stå i 10 minuter.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och stek kycklingen runt om i 10 minuter på medelvärme. Koka nudlar enligt anvisningen på paketet och häll av vattnet.
    • Skala och riv vitlök och ingefära. Lägg nudlarna i en skål och blanda ner alla ingredienser till marinaden. Smaka av med salt och peppar.
    • Skala och skär morot i strimlor. Skär paprika och sockerärtor i strimlor och strimla salladslök. Blanda ner alla grönsaker i nudelsalladen.
    • Lägg kycklingen på nudelsalladen och strö på hackade jordnötter.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 klyfta vitlök
    • 2 tsk färsk ingefära
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 300 g kycklinglårfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    Nudlar
    • 100 g sobanudlar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 tsk sambal oelek
    • 0.5 dl pokésås (kikkoman)
    • 1 tsk limesaft
    • 1 st morot
    • 0.5 st paprika
    • 150 g sockerärtor
    • 1 st salladslök
    • 0.5 dl saltade jordnötter
  • Fredag lunch 228 Kcal

    Italiensk blomkålspizza

    En pizza med supergod blomkålsbotten, toppa med det du gillar!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 228 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st blomkål
    • 0.25 dl riven peccorinoost
    • 50 g buffelmozzarella
    • 1 st ägg
    • 0.5 tsk salt
    • 0 krm vitlökspulver
    Tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g krossade tomater
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 125 g buffelmozzarella
    • 12 st cocktailtomater i olika färger
    • 0.25 st rödlök
    • 0.1 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 1 msk pinjenötter
    Tillbehör
    • 1 dl rucola

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Dela blomkålen i bitar och mixa i en matberedare.
    •  Lägg blomkålen i en kastrull med vatten och koka mjuk i ca 5 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg blomkålen i en ren kökshandduk.
    • Krama ur all vätska och lägg tillbaka blomkålen i matberedaren tillsammans med ost, ägg och kryddor.
    • Mixa till en deg.
    • Lägg pizzadegen på en bakplåtspapper klädd plåt och tryck ut degen.
    • Sätt in i ugnen i 20 min.
    • Skala och finhacka lök och hetta upp en stekpanna med olivolja.
    • Tillsätt vitlök, krossade tomater och kryddor.
    • Mixa tomatsåsen slät.
    • Lägg på tomatsåsen och toppa med smulad buffelmozzarella.
    • Dela tomaterna i halvor, skiva rödlöken tunt och skiva squashen tunt.
    • Lägg grönsakerna på pizzan.
    • Hacka paprika och strö över pizzan tillsammans med pinjenötter.
    • Strö på lite pizzakrydda eller örtagårdskrydda.
    • Höj temperaturen till 250 grader och sätt in pizzan i ugnen i 15 min.
    •  Servera med rucolasallad.

     

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st blomkål
    • 0.25 dl riven peccorinoost
    • 50 g buffelmozzarella
    • 1 st ägg
    • 0.5 tsk salt
    • 0 krm vitlökspulver
    Tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g krossade tomater
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 125 g buffelmozzarella
    • 12 st cocktailtomater i olika färger
    • 0.25 st rödlök
    • 0.1 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 1 msk pinjenötter
    Tillbehör
    • 1 dl rucola

    Fredag middag 655 Kcal

    Grillad fläskkarré med färgglad grönsaksplåt

    En färgglad tallrik med grillad fläskkarré och grönsaker. Välj gärna blomkål i olika färger om det finns annars går det bra med vit blomkål!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 39 gram

    Fett: 34 gram

    Protein: 45 gram

    Energi: 655 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g fläskkarré
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk bbq sås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st salladslök
    Grönsaksplåt
    • 2 st morot
    • 3 st rödbetor
    • 200 g blomkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Topping
    • 50 g halloumi
    • 25 g fetaost
    • 25 g riven parmesanost
    • 1 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Lägg köttet i en skål och blanda ner riven vitlök, bbqsås, salt, peppar och örter. Låt marinera 30 minuter.
    • Sätt ugnen på 200 grader. Skär morötter på längden och lägg på en plåt.
    • Skär rödbetor i klyftor och lägg bredvid. Skär blomkålen i buketter och lägg på plåten.
    • Ringla olivolja över och strö på salt, peppar och örtagårdskrydda. Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Grilla köttet runt om i ca 7 minuter och lägg på ett fat. Strimla salladslök och lägg över köttet.
    • Strö på stekt halloumi på blomkålen, fetaost på rödbetorna och parmesan på morötterna.
    • Toppa med hackad persilja.
    • Servera med grillad fläskkarré.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g fläskkarré
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk bbq sås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st salladslök
    Grönsaksplåt
    • 2 st morot
    • 3 st rödbetor
    • 200 g blomkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Topping
    • 50 g halloumi
    • 25 g fetaost
    • 25 g riven parmesanost
    • 1 kvist färsk persilja
  • Lördag frukost 189 Kcal

    Havre- och kesofrallor med russin

    Lättbakade frallor som du kan förvara i frysen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 189 kcal

    Ingredienser

    7 portioner

    • 4 dl havregryn
    • 2 dl keso, 4%
    • 2 st ägg
    • 1 st morot
    • 0.5 dl solrosfrön
    • 0.5 dl russin
    • 1 tsk bakpulver
    • 0.5 krm salt
    Topping
    • 2 msk solrosfrön

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Riv moroten grovt. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Forma till bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Strö på solrosfrön och grädda i ca: 25 minuter.
    • Låt svalna och förvara i frysen.

    Ingredienser

    7 portioner

    • 4 dl havregryn
    • 2 dl keso, 4%
    • 2 st ägg
    • 1 st morot
    • 0.5 dl solrosfrön
    • 0.5 dl russin
    • 1 tsk bakpulver
    • 0.5 krm salt
    Topping
    • 2 msk solrosfrön

    Lördag lunch 260 Kcal

    Melon och fetasallad

    Melon och fetaost blir en god smakkombination!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 13 gram

    Energi: 260 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 50 g rucola
    • 200 g tärnad melon
    • 50 g fetaost
    • 0 tsk svartpeppar
    • 0.5 msk pumpakärnor
    • 1 st myntakvist

    Gör så här

    • Lägg rucola i en skål och blanda ner melontärningar.
    • Skiva fetaosten i tärningar och lägg på salladen.
    • Strö på svartpeppar och pumpafrön.
    • Dekorera med lite färska myntablad

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 50 g rucola
    • 200 g tärnad melon
    • 50 g fetaost
    • 0 tsk svartpeppar
    • 0.5 msk pumpakärnor
    • 1 st myntakvist

    Lördag middag 635 Kcal

    Fisktacos med chilimajonnäs

    Trött på vanlig tacos? Testa denna variant med panerad torskfilé som du sedan serverar i ett stort salladsblad tillsammans med chilimajonnäs!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 41 gram

    Fett: 39 gram

    Protein: 28 gram

    Energi: 635 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 220 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 st ägg
    • 20 g crumbs glutenfritt ströbröd
    • 2 st salladsblad
    • 2 st morot
    Chilimajonnäs
    • 1.5 msk majonnäs
    • 0.75 dl crème fraiche
    • 0.5 msk stark chilisås
    Mangosalsa
    • 1 st mango
    • 1 styck tomat
    • 1 st avokado
    • 0.25 st rödlök
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Tina fisken och skär i mindre bitar. Strö på salt och peppar och doppa bitarna i ett uppvispat ägg och därefter i ströbrödet och lägg på en ugnsplåt. Sätt in i ugnen i ca: 12 min.
    • Gör under tiden chilimajonnäsen genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål.
    • Gör mangosalsa genom att skära alla ingredienser i mindre bitar och lägg i en skål. Blanda ner rödlök, eventuell limesaft, salt och peppar.
    • Servera fisktacos i stora salladsblad med morötter i stavar, chilimajjo och mangosalsa.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 220 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 st ägg
    • 20 g crumbs glutenfritt ströbröd
    • 2 st salladsblad
    • 2 st morot
    Chilimajonnäs
    • 1.5 msk majonnäs
    • 0.75 dl crème fraiche
    • 0.5 msk stark chilisås
    Mangosalsa
    • 1 st mango
    • 1 styck tomat
    • 1 st avokado
    • 0.25 st rödlök
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
  • Söndag frukost 448 Kcal

    Sommargranola med russin, yoghurt, mango och blåbär

    God och somrig frukost!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 34 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 448 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion sommargranola med russin
    • 0.25 st mango
    • 1 dl blåbär

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål.
    • Skär mango i bitar och lägg på yoghurten tillsammans med blåbär och granola.
    • 1 portion granola = 1 dl

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion sommargranola med russin
    • 0.25 st mango
    • 1 dl blåbär

    Söndag middag 793 Kcal

    Grillad lax med sötpotatissallad och rucolasås

    Gott att lägga lax på grillen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 52 gram

    Fett: 43 gram

    Protein: 44 gram

    Energi: 793 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 tsk olivolja
    • 400 g färsk laxsida med skinn
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färskpressad citronjuice
    • 1 msk färsk dill
    Sötpotatissallad
    • 1 st sötpotatis
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 100 g konserverade kikärtor
    • 0.5 msk färsk timjan
    • 2 st citronskiva
    Rucolasås
    • 15 g rucola
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 1 msk majonnäs
    • 0.5 tsk färskpressad citronjuice
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Mixa rucolan i en matberedare och lägg i en skål. Riv vitlöken fint. Blanda ner övriga ingredienser och ställ kallt.
    • Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisen och skär i lagom stora bitar. Lägg på en ugnsplåt och blanda ner finriven vitlök, olja och kryddor. Rosta i ugnen i 15 minuter. Lägg i en skål. Skölj de konserverade kikärtorna och blanda ner tillsammans med hackad färsk timjan. Smaka av med kryddor. Dekorera med citronklyftor.
    • Pensla olja på laxen och strö på salt och peppar. Lägg laxsidan på grillen med skinnet uppåt. Grilla 5 minuter och vänd försiktigt laxen. Grilla ytterligare 15 minuter. Pressa citron över och strö på hackad dill.
    • Servera den grillade laxen med sötpotatissalladen och rucolasåsen.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 tsk olivolja
    • 400 g färsk laxsida med skinn
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färskpressad citronjuice
    • 1 msk färsk dill
    Sötpotatissallad
    • 1 st sötpotatis
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 100 g konserverade kikärtor
    • 0.5 msk färsk timjan
    • 2 st citronskiva
    Rucolasås
    • 15 g rucola
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 1 msk majonnäs
    • 0.5 tsk färskpressad citronjuice
    • 0 salt och svartpeppar
Frukt/grönt
  • 4.5 tsk färskpressad citronjuice
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1.5 st gul lök
  • 7.75 klyfta vitlök
  • 2 st paprika
  • 1.5 st broccolistånd
  • 0.6 st squash
  • 1.5 st rödlök
  • 14 st cocktailtomat
  • 1 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
  • 8 st morot
  • 5 tsk färsk ingefära
  • 2 tsk limesaft
  • 300 g sockerärtor
  • 3 st salladslök
  • 200.5 st blomkål
  • 12 st cocktailtomater i olika färger
  • 0.25 st gul paprika
  • 66 dl rucola
  • 2 st avokado
  • 40 g blandad sallad
  • 0.5 st gurka
  • 3 st rödbetor
  • 200 g tärnad melon
  • 2 st salladsblad
  • 1.25 st mango
  • 1 styck tomat
  • 0.5 st lime
  • 1 dl blåbär
  • 1 st sötpotatis
  • 2 st citronskiva
Torrvaror
  • 7.5 tsk olivolja
  • 600 g krossade tomater
  • 1 tsk flytande honung
  • 7 msk solrosfrön
  • 8 dl havregryn
  • 2.5 dl pumpafrön
  • 2 tsk bakpulver
  • 200 g sobanudlar
  • 1 dl saltade jordnötter
  • 1 msk pinjenötter
  • 1 msk bbq sås
  • 0.5 dl russin
  • 0.5 msk pumpakärnor
  • 20 g crumbs glutenfritt ströbröd
  • 100 g konserverade kikärtor
Kryddor/smaksättare
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 krm torkad basilika
  • 1 msk grön pesto
  • 3 st basilikakvist
  • 4.2 tsk örtagårdskrydda
  • 1.5 krm salt
  • 1 msk ketjap manis
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 dl pokésås (kikkoman)
  • vitlökspulver
  • 1 msk dill
  • 1 kvist färsk persilja
  • svartpeppar
  • 1 st myntakvist
  • 0.5 msk stark chilisås
  • 1 msk färsk dill
  • 0.5 msk färsk timjan
Mejeri
  • 125 g mozzarella
  • 250 g halloumi
  • 4 dl keso, 4%
  • 0.25 dl riven peccorinoost
  • 175 g buffelmozzarella
  • 3.25 msk crème fraiche
  • 1 tsk smör
  • 2 skiva ost
  • 75 g fetaost
  • 25 g riven parmesanost
  • 1 dl grekisk yoghurt 6%
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 6 st ägg
  • 600 g kycklinglårfilé
  • 100 g varmrökt lax
  • 300 g fläskkarré
  • 220 g torskrygg
  • 400 g färsk laxsida med skinn
Övrigt
  • 1 msk chilimajonnäs
  • 1 st morotsfrallor med sesamfrön (recept)
  • 2.5 msk majonnäs

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!

Om cookies

Vi använder cookies för att du ska få så bra funktion och så bra upplevelse som möjligt på vår webbplats. Du kan alltid ändra dina inställningar. Genom att acceptera godkänner du användning av cookies på denna webbplats. Om du inte accepterar användning av grundläggande cookies kan det hända att webbplatsen inte fungerar som den var tänkt att fungera.

En cookie är en liten textfil som lagras på besökarens dator i syfte att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av webbplatsen. Läs gärna mer om vår Integritetspolicy.