Tillbaka till menyerna

Test

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 1536 Kcal

    • Frukost - 229 Kcal

      Nyponfrallor med dadlar och valnötter - 12 frallor

    • Lunch - 326 Kcal

      Ratatouille med saffran och kräftstjärtar

    • Middag - 395 Kcal

      Högrevsburgare

    • Mellanmål - 310 Kcal

      Solgul smoothie

    • Dessert - 276 Kcal

      Färska jordgubbar med mascarponecréme

  • Tisdag - 414 Kcal

    • Frukost - 414 Kcal

      Havre- och kesofralla med kalkon

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 83.8 gram

Fett: 46.9 gram

Protein: 49.9 gram

Energi: 975.1 kcal

  • Måndag frukost 229 Kcal

    Nyponfrallor med dadlar och valnötter - 12 frallor

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 39 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 229 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 8 st torkade dadlar
    • 25 g färsk jäst
    • 8 dl vatten
    • 8 dl havremjöl
    • 2.5 dl bovetemjöl
    • 1 dl nyponskalsmjöl
    • 3 psylliumhusk
    • 3 tsk flytande honung
    • 2.5 tsk salt
    • 0.5 dl havregryn
    • 1 msk valnötter

    Gör så här

    • Skiva de urkärnade dadlarna och blötlägg i ½ deciliter vatten.
    • Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet tillsammans med alla övriga ingredienser.
    • Blanda runt och låt stå i några minuter. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Hacka valnötter.
    • Toppa bullarna med havregryn och de hackade valnötter. Låt jäsa under bakduk i minst i 1 ½ timme. Sätt ugnen på 175 grader 30 minuter innan gräddning så hinner den bli varm.
    • Grädda mitt i ugnen i 20 minuter och låt sedan svalna på galler under bakduk.

    Ingredienser

    12 portioner

    • 8 st torkade dadlar
    • 25 g färsk jäst
    • 8 dl vatten
    • 8 dl havremjöl
    • 2.5 dl bovetemjöl
    • 1 dl nyponskalsmjöl
    • 3 psylliumhusk
    • 3 tsk flytande honung
    • 2.5 tsk salt
    • 0.5 dl havregryn
    • 1 msk valnötter

    Måndag lunch 326 Kcal

    Ratatouille med saffran och kräftstjärtar

    En varm och god ratatouille med kräftstjärtar och med smak av saffran!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 19 gram

    Energi: 326 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Basrecept Ratatouille
    • 1 st gul lök
    • 0.5 st röd paprika
    • 2 st morot
    • 150 g rotselleri
    • 2 tsk olivolja
    • 0
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 400 g krossade tomater
    • 1 tsk flytande honung
    Ratatouille med saffran och kräftstjärtar
    • 0.5 paket saffran
    • 0.25 tsk kanel
    • 100 ml lätt kokosmjölk
    • 130 g kräftstjärtar
    • 3 dl babyspenat
    • 0 dillkvistar

    Gör så här

    Basrecept Ratatouille:

    • Skär lök, och paprika i bitar. Skala och skär morötter och selleri i tärningar.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs alltihop tillsammans med vitlök i några minuter.
    • Strö på kryddor och smula ner en hönsbuljongtärning.
    • Tillsätt krossade tomater och honung. Låt puttra i 10 minuter.

    Ratatouille med saffran och kräftstjärtar:

    • Värm ratatouillen och tillsätt saffran, kanel, och kokosmjölk .
    • Låt koka några minuter. Lägg ner kräftstjärtar.
    • Lägg spenat på ett fat och häll över ratatouillen.
    • Toppa med dillkvistar och servera

    Ingredienser

    2 portioner

    Basrecept Ratatouille
    • 1 st gul lök
    • 0.5 st röd paprika
    • 2 st morot
    • 150 g rotselleri
    • 2 tsk olivolja
    • 0
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 400 g krossade tomater
    • 1 tsk flytande honung
    Ratatouille med saffran och kräftstjärtar
    • 0.5 paket saffran
    • 0.25 tsk kanel
    • 100 ml lätt kokosmjölk
    • 130 g kräftstjärtar
    • 3 dl babyspenat
    • 0 dillkvistar

    Måndag middag 395 Kcal

    Högrevsburgare

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 395 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 300 g högrevsburgare
    • 1 tsk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g spetskål
    • 1 tsk olivolja
    • 100 g keso mexican salsa
    • 2 msk ajvar relish
    Topping
    • 75 g cocktailtomater
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st rödlök
    • 2 kvist färsk persilja
    • 0 nypa chiliflakes

    Gör så här

    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek burgarna några minuter på varje sida, krydda med salt och peppar. Lägg upp på ett fat.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek spetskålen någon minut tills den fått färg.
    • Lägg upp på en tallrik och lägg på hamburgare. Toppa med keso, ajvar, skivade cocktailtomater, hackad röd paprika, rödlök, en persiljekvist och lite chiliflakes.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 300 g högrevsburgare
    • 1 tsk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g spetskål
    • 1 tsk olivolja
    • 100 g keso mexican salsa
    • 2 msk ajvar relish
    Topping
    • 75 g cocktailtomater
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st rödlök
    • 2 kvist färsk persilja
    • 0 nypa chiliflakes

    Måndag mellanmål 310 Kcal

    Solgul smoothie

    Mango smoothie är en fräsch och smakrik dryck gjord av mango, havremjölk, havregryn, alfagroddar och gurkmeja. Perfekt för att njuta av den söta, tropiska smaken och få en snabb energikick.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 45 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 13 gram

    Energi: 310 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st mango
    • 1 dl alfaalfagroddar
    • 2 dl havremjölk
    • 0.6 dl havregryn
    • 0.1 tsk gurkmeja

    Gör så här

    • Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn smoothie.
    • Häll upp på glas och servera.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st mango
    • 1 dl alfaalfagroddar
    • 2 dl havremjölk
    • 0.6 dl havregryn
    • 0.1 tsk gurkmeja

    Måndag dessert 276 Kcal

    Färska jordgubbar med mascarponecréme

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 24 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 276 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 75 g mascarponeost
    • 0.5 dl grädde
    • 1 msk sukrin melis
    • 0.25 tsk vaniljpulver
    • 250 g jordgubbar (färska)

    Gör så här

    • Lägg mascarpone i en skål. Vispa grädde med sukrin melis och vaniljpulver och blanda ner i skålen med mascarpone. Servera med färsk jordgubbar.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 75 g mascarponeost
    • 0.5 dl grädde
    • 1 msk sukrin melis
    • 0.25 tsk vaniljpulver
    • 250 g jordgubbar (färska)
  • Tisdag frukost 414 Kcal

    Havre- och kesofralla med kalkon

    Ljuvligt god frukost som är hälsosam och helt glutenfri!    

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 24 gram

    Energi: 414 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st havre- och kesofralla (recept från receptbanken)
    • 1 tsk smör
    • 20 g rökt kalkon
    • 0.1 st gurka
    • 1 st cocktailtomat

    Gör så här

    • Dela brödet och bred på smör.
    • Lägg på kalkon, tomat och gurka.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st havre- och kesofralla (recept från receptbanken)
    • 1 tsk smör
    • 20 g rökt kalkon
    • 0.1 st gurka
    • 1 st cocktailtomat
Torrvaror
  • 8 st torkade dadlar
  • 8 dl havremjöl
  • 2.5 dl bovetemjöl
  • 1 dl nyponskalsmjöl
  • 3 psylliumhusk
  • 4 tsk flytande honung
  • 1.1 dl havregryn
  • 1 msk valnötter
  • 3 tsk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 100 ml lätt kokosmjölk
  • 1 msk sukrin melis
Mejeri
  • 25 g färsk jäst
  • 2 tsk smör
  • 100 g keso mexican salsa
  • 2 dl havremjölk
  • 75 g mascarponeost
  • 0.5 dl grädde
Kryddor/smaksättare
  • 2.5 tsk salt
  • 1 tsk örtagårdskrydda
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 0.5 paket saffran
  • 0.25 tsk kanel
  • dillkvistar
  • 2 msk ajvar relish
  • 2 kvist färsk persilja
  • chiliflakes
  • 0.1 tsk gurkmeja
  • 0.25 tsk vaniljpulver
Frukt/grönt
  • 1 st gul lök
  • 1 st röd paprika
  • 2 st morot
  • 150 g rotselleri
  • 3 dl babyspenat
  • 50 g spetskål
  • 75 g cocktailtomater
  • 0.5 st rödlök
  • 1 st mango
  • 1 dl alfaalfagroddar
  • 250 g jordgubbar (färska)
  • 0.1 st gurka
  • 1 st cocktailtomat
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 130 g kräftstjärtar
  • 300 g högrevsburgare
  • 20 g rökt kalkon
Övrigt
  • 1 st havre- och kesofralla (recept från receptbanken)

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!