Tillbaka till menyerna

Eva-Lena

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 885 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 454 Kcal

      Kycklingröra i salladsblad

    • Middag - 426 Kcal

      Räkröra med ägg

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 1012 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 584 Kcal

      Köttbullar med blomkålsmos

    • Middag - 422 Kcal

      Köttfärssås med vitkålssallad

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1256 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 434 Kcal

      Lax med grönsakshack och fetaost

    • Middag - 412 Kcal

      Ugnsbakad lax med vitlöksost och purjolökssås

    • Mellanmål

    • Dessert - 410 Kcal

      Smulpaj med blåbär

  • Torsdag - 1197 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 418 Kcal

      Ugnsbakad lax med Avokadosallad

    • Middag - 779 Kcal

      Korv Stroganoff med sallad

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1150 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 474 Kcal

      Snabbstekta grönsaker med fetaost

    • Middag - 676 Kcal

      Ostburgare med tillbehör

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 35.5 gram

Fett: 78.5 gram

Protein: 65.7 gram

Energi: 1100 kcal

  • Måndag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Måndag lunch 454 Kcal

    Kycklingröra i salladsblad

    Smaksätt en kycklingröra med curry och servera på salladsblad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 45 gram

    Energi: 454 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g färdiggrillad kyckling
    • 0.25 st purjolök
    • 1 msk majonnäs
    • 0.5 msk malen curry
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 blad romansallad
    • 0.1 st rödlök
    • 0.25 st röd paprika
    • 1 st sockerärter

    Gör så här

    • Skär kycklingen i små bitar.
    • Lägg i en skål och blanda ner purjolök, majonnäs och curry.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Servera röran i salladsblad.
    • Toppa med hackad rödlök, paprika och sockerärta.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g färdiggrillad kyckling
    • 0.25 st purjolök
    • 1 msk majonnäs
    • 0.5 msk malen curry
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 blad romansallad
    • 0.1 st rödlök
    • 0.25 st röd paprika
    • 1 st sockerärter

    Måndag middag 426 Kcal

    Räkröra med ägg

    En krämig räkröra som serveras med kokta ägg och en fräsch sallad till! Den thailändska Srirachasåsen är vädligt stark så var försiktig första gången du provar och ta bara lite, lite i taget.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 32 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 426 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 100 g handskalade räkor
    • 1 msk majonnäs
    • 1 msk crème fraiche
    • 1 msk rödlök
    • 0.5 krm Srirachasås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 st ägg
    • 25 g grönsallad

    Gör så här

    • Koka äggen och låt svalna. Skala och skiva.
    • Lägg räkor i en skål.
    • Blanda ner majonnäs, crème fraiche, rödlök och lite srirachasås.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Servera röran med kokt ägg och grönsallad.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 100 g handskalade räkor
    • 1 msk majonnäs
    • 1 msk crème fraiche
    • 1 msk rödlök
    • 0.5 krm Srirachasås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 st ägg
    • 25 g grönsallad
  • Tisdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Tisdag lunch 584 Kcal

    Köttbullar med blomkålsmos

    Hemmagjorda köttbullar med en gräddig blomkålsmos till - serveras med lite sallad och lingon!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 39 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 584 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 300 g nötfärs
    • 2 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    Blomkålsmos
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 1 dl riven ost
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 2 dl blandsallad
    • 2 msk rårörda lingon

    Gör så här

    • Finhacka vitlök och lök.
    • Blanda med färs, grädde, salt och peppar i en skål.
    • Forma färsen till köttbullar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttbullarna runtom i några minuter.
    • Skär blomkålen i buketter och koka i lättsaltat vatten i 10 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg i en matberedare.
    • Mixa till ett jämnt mos och lägg tillbaka i kastrullen.
    • Tillsätt grädde, ost, salt och peppar och låt koka ihop.
    • Servera med köttbullar, sallad och rårörda lingon.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 300 g nötfärs
    • 2 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    Blomkålsmos
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 1 dl riven ost
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 2 dl blandsallad
    • 2 msk rårörda lingon

    Tisdag middag 422 Kcal

    Köttfärssås med vitkålssallad

    Vitkålssallad med en god kryddig köttfärssås till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 422 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk torkad basilika
    • 100 g krossade tomater
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 tsk srirachasås
    • 3 msk grädde
    • 1 msk färsk basilika
    • 6 st cocktailtomat
    Vitkålssallad
    • 3 dl vitkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk vitvinsvinäger
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Hetta upp en stekpanna med olivolja.
    • Stek nötfärsen i några minuter och tillsätt lök och vitlök.
    • Stek i ytterligare några minuter och krydda med salt, peppar och torkad basilika.
    • Rör ner krossade tomater, tomatpuré och Srirachaasås efter smak.
    • Låt köttfärssåsen koka ihop i cirka 10 minuter.
    • Tillsätt grädde.
    • Strimla vitkål tunt och lägg i en skål.
    • Blanda ner olivolja, vinäger, salt och peppar.
    • Servera köttfärssåsen med vitkålssalladen, några cocktailtomater och garnera med basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 tsk olivolja
    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk torkad basilika
    • 100 g krossade tomater
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 tsk srirachasås
    • 3 msk grädde
    • 1 msk färsk basilika
    • 6 st cocktailtomat
    Vitkålssallad
    • 3 dl vitkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk vitvinsvinäger
    • 0 salt och svartpeppar
  • Onsdag lunch 434 Kcal

    Lax med grönsakshack och fetaost

    Snabblagad måltid som innehåller lax med grönsakshack och fetaost till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 31 gram

    Protein: 28 gram

    Energi: 434 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl fänkål
    • 1 dl squash
    • 1 st paprika
    • 1 msk gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 50 g fetaost
    • 50 g soltorkade cocktailtomater i olja
    • 2 st salladsblad

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Dela laxfilén i 2 bitar och lägg på en ugnsplåt. Strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn alla grönsaker hastigt. Krydda med salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Lägg grönsakerna över laxen och smula över fetaost och soltorkade tomater.
    • Gratinera i ugnen i ca 15-20 min. Servera med grönsallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl fänkål
    • 1 dl squash
    • 1 st paprika
    • 1 msk gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 50 g fetaost
    • 50 g soltorkade cocktailtomater i olja
    • 2 st salladsblad

    Onsdag middag 412 Kcal

    Ugnsbakad lax med vitlöksost och purjolökssås

    En god ugnsbakad lax med vitlöksost och en purjolökssås till - går utmärkt att byta ut sparrisen till broccoli om så önskas!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 32 gram

    Protein: 22 gram

    Energi: 412 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 400 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g vitlöksost med örter
    • 1 st purjolök
    • 1 msk smör
    • 2 tsk fiskfond
    • 3 dl havregrädde
    • 1 msk citronsaft
    • 2 st grön sparris

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Lägg laxfiléerna på en ugnsplåt och strö på salt och peppar.
    • Smula osten över och sätt in i ugnen i 15 minuter.
    • Strimla purjolöken och stek i smör i någon minut.
    • Tillsätt fond och havregrädde och låt koka i ca 10 minuter.
    • Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
    • Koka sparris i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.
    • Servera laxen med purjolökssås och nykokt sparris.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 400 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g vitlöksost med örter
    • 1 st purjolök
    • 1 msk smör
    • 2 tsk fiskfond
    • 3 dl havregrädde
    • 1 msk citronsaft
    • 2 st grön sparris

    Onsdag dessert 410 Kcal

    Smulpaj med blåbär

    En klassik smulpaj serveras med vanilj kesella!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 29 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 410 kcal

    Ingredienser

    6 portioner

    • 5 dl blåbär (frysta)
    • 2 msk potatismjöl
    • 150 g smör
    • 2 dl rismjöl
    • 1 dl mandelmjöl
    • 1 dl sukrin melis
    Tillbehör
    • 1 burk kesella vanilj

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg blåbär i en pajform och blanda ner potatismjöl.
    • Blanda ihop smör, mjöl och sukrin i en skål eller i en matberedare. Fördela smuldegen över blåbären och sätt in i mitten på ugnen i cirka 20 min.
    • Servera med en klick vaniljkesella.

    Ingredienser

    6 portioner

    • 5 dl blåbär (frysta)
    • 2 msk potatismjöl
    • 150 g smör
    • 2 dl rismjöl
    • 1 dl mandelmjöl
    • 1 dl sukrin melis
    Tillbehör
    • 1 burk kesella vanilj
  • Torsdag lunch 418 Kcal

    Ugnsbakad lax med Avokadosallad

    Bjud på denna fräscha lax måltid en fredagkväll, servera den med en riktigt god kesellacréme med räkor i!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 418 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 180 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st avokado
    • 0.25 st gurka
    • 1 st stjärnfrukt
    Kesellacréme med räkor
    • 1.5 dl handskalade räkor i lag
    • 4 msk kesella
    • 1 msk gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st citron

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Lägg laxfilén i en ugnsform och strö på salt och peppar.
    • Dela citronen och pressa lite citron över.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Gör såsen genom att hacka räkor och lägg i en skål tillsammans med de andra ingredienserna.
    • Blanda om och smaka av med citronsaft.
    • Skär avokado och gurka i skivor och lägg på ett fat.
    • Skiva stjärnfrukten och lägg runt om.
    • Lägg fisken på fatet och servera med kesellacrémen och citronklyftor.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 180 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st avokado
    • 0.25 st gurka
    • 1 st stjärnfrukt
    Kesellacréme med räkor
    • 1.5 dl handskalade räkor i lag
    • 4 msk kesella
    • 1 msk gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st citron

    Torsdag middag 779 Kcal

    Korv Stroganoff med sallad

    Lättlagad korv stroganoff med lite chilisås i som serveras med en god rucolasallad till. Perfekt att laga till matlådor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 26 gram

    Fett: 67 gram

    Protein: 19 gram

    Energi: 779 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk smör
    • 1.5 msk stark chilisås
    • 1.5 msk sötstark senap
    • 1.5 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Sallad
    • 25 g rucola
    • 1 st morot
    • 0.5 st röd paprika
    • 6 st cocktailtomat

    Gör så här

    • Skär korven i strimlar.
    • Skala och hacka lök.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn korv och lök några minuter.
    • Tillsätt chilisås, senap och grädde.
    • Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
    • Servera med sallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk smör
    • 1.5 msk stark chilisås
    • 1.5 msk sötstark senap
    • 1.5 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Sallad
    • 25 g rucola
    • 1 st morot
    • 0.5 st röd paprika
    • 6 st cocktailtomat
  • Fredag lunch 474 Kcal

    Snabbstekta grönsaker med fetaost

    Ta de grönsaker du har hemma och stek upp. Snabbt och gott!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 474 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 150 g brysselkål
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st morot
    • 100 g minimajs
    • 0.5 st broccolistånd
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 0.2 dl mandlar
    • 2 msk russin
    • 50 g fetaost

    Gör så här

    • Dela brysselkål i 4 bitar och skär paprika och fänkål i mindre bitar.
    • Skala och skär morot i mindre bitar.
    • Skär majs eller sugarsnaps i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner alla grönsaker.
    • Stek snabbt i 2-3 minuter och strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Blanda ner mandlar och russin.
    • Lägg upp på en tallrik och smula över fetaost.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 150 g brysselkål
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st morot
    • 100 g minimajs
    • 0.5 st broccolistånd
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 0.2 dl mandlar
    • 2 msk russin
    • 50 g fetaost

    Fredag middag 676 Kcal

    Ostburgare med tillbehör

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 55 gram

    Protein: 45 gram

    Energi: 676 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Hamburgare
    • 350 g nötfärs
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 tsk smör
    • 2 krm grillkrydda
    • 40 g cheddarost
    Topping
    • 4 skiva bacon
    • 2 st salladsblad
    • 1 kvist färsk persilja
    Chilimajonnäs
    • 1 msk crème fraiche
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 msk siracha sås
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    Picklad rödlök
    • 1 st rödlök
    • 1 msk ättika
    • 2 msk sötströ
    • 0.75 dl vatten

    Gör så här

    Hamburgare och topping:

    • Blanda ihop alla ingredienser till burgarna och forma till 2 hamburgare.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek hamburgarna runt om i ca 5 minuter.
    • Strö på lite grillkrydda.
    • Lägg på en skiva cheddarost på varje hamburgare och stek ytterligare några minuter.
    • Toppa med bacon och persilja.

     

    Chilimajonnäs:

    • Skala och riv vitlök fint.
    • Blanda alla ingredienser i en skål och smaka av med salt och peppar.

    Picklad rödlök:

    • Gör först den picklade rödlöken genom att skiva rödlök tunt och lägg i en skål.
    • Blanda ner resten av ingredienserna och låt stå.

    Ingredienser

    2 portioner

    Hamburgare
    • 350 g nötfärs
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 tsk smör
    • 2 krm grillkrydda
    • 40 g cheddarost
    Topping
    • 4 skiva bacon
    • 2 st salladsblad
    • 1 kvist färsk persilja
    Chilimajonnäs
    • 1 msk crème fraiche
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 msk siracha sås
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    Picklad rödlök
    • 1 st rödlök
    • 1 msk ättika
    • 2 msk sötströ
    • 0.75 dl vatten
Torrvaror
  • 6 dl kaffe
  • 3.5 tsk olivolja
  • 100 g krossade tomater
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 dl rismjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl sukrin melis
  • 0.2 dl mandlar
  • 2 msk russin
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 150 g färdiggrillad kyckling
  • 100 g handskalade räkor
  • 2 st ägg
  • 950 g nötfärs
  • 830 g laxfilé
  • 1.5 dl handskalade räkor i lag
  • 300 g falukorv med hög kötthalt
  • 4 skiva bacon
Frukt/grönt
  • 1.25 st purjolök
  • 1 blad romansallad
  • 2.1 st rödlök
  • 1.25 st röd paprika
  • 1 st sockerärter
  • 25 g grönsallad
  • 3 klyfta vitlök
  • 2.5 st gul lök
  • 0.5 st blomkålshuvud
  • 2 dl blandsallad
  • 12 st cocktailtomat
  • 3 dl vitkål
  • 1.5 dl fänkål
  • 1 dl squash
  • 1 st paprika
  • 4 st salladsblad
  • 1 msk citronsaft
  • 2 st grön sparris
  • 5 dl blåbär (frysta)
  • 1 st avokado
  • 0.25 st gurka
  • 1 st stjärnfrukt
  • 1 st citron
  • 25 g rucola
  • 1.5 st morot
  • 150 g brysselkål
  • 100 g minimajs
  • 0.5 st broccolistånd
Övrigt
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk rårörda lingon
  • 50 g soltorkade cocktailtomater i olja
  • 1 msk ättika
  • 2 msk sötströ
Kryddor/smaksättare
  • 0.5 msk malen curry
  • 0.5 krm Srirachasås
  • 0.5 tsk torkad basilika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk srirachasås
  • 1 msk färsk basilika
  • 0.5 msk vitvinsvinäger
  • 1.5 tsk örtagårdskrydda
  • 2 tsk fiskfond
  • 1 msk gräslök
  • 1.5 msk stark chilisås
  • 1.5 msk sötstark senap
  • 2 krm grillkrydda
  • 1 kvist färsk persilja
Mejeri
  • 2 msk crème fraiche
  • 7 msk grädde
  • 154 msk smör
  • 1 dl riven ost
  • 100 g fetaost
  • 150 g vitlöksost med örter
  • 3 dl havregrädde
  • 1 burk kesella vanilj
  • 4 msk kesella
  • 40 g cheddarost
  • 0.5 msk siracha sås

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!