Tillbaka till menyerna

5:2 Metoden Vinter 2024

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 862 Kcal

    • Frukost - 233 Kcal

      Crunchy Granola

    • Lunch - 340 Kcal

      Kycklinggryta med persika och rosépeppar

    • Middag - 289 Kcal

      Torskrygg med kantarellpytt

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 570 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 275 Kcal

      Morotsfalafel

    • Middag - 289 Kcal

      Torskrygg med kantarellpytt

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1021 Kcal

    • Frukost - 255 Kcal

      Skinkomelett

    • Lunch - 482 Kcal

      Stekt kycklingfilé med rotfrukter och örtkesella

    • Middag - 284 Kcal

      Rotfruktssoppa med lax

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 565 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 284 Kcal

      Rotfruktssoppa med lax

    • Middag - 275 Kcal

      Morotsfalafel

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1600 Kcal

    • Frukost - 246 Kcal

      Keso med bär och nötter

    • Lunch - 482 Kcal

      Stekt kycklingfilé med rotfrukter och örtkesella

    • Middag - 872 Kcal

      Tacotårta

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 1581 Kcal

    • Frukost - 116 Kcal

      Grön Smoothie

    • Lunch - 872 Kcal

      Tacotårta

    • Middag - 550 Kcal

      Ajvarspett med coleslaw

    • Mellanmål

    • Dessert - 44 Kcal

      Muffins med hallon

  • Söndag - 1148 Kcal

    • Frukost - 116 Kcal

      Grön Smoothie

    • Lunch - 550 Kcal

      Ajvarspett med coleslaw

    • Middag - 482 Kcal

      Stekt kycklingfilé med rotfrukter och örtkesella

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 83 gram

Fett: 49.9 gram

Protein: 68.5 gram

Energi: 1049.6 kcal

  • Måndag frukost 233 Kcal

    Crunchy Granola

    Krispig granola gjord på massor av fröer och frukter. Gör en stor sats och ät tillsammans med tex, yoghurt, chiapudding och keso!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 233 kcal

    Ingredienser

    15 portioner

    • 4 dl havregryn
    • 2 dl mandelmjöl
    • 0.5 dl linfrön
    • 0.5 dl vita sesamfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl valnötter
    • 1 tsk malen kanel
    • 2 tsk malen kardemumma
    • 2 msk flytande honung
    • 3 msk kokosfett
    • 3 msk vatten
    • 1 dl kokosflingor
    • 100 g torkade aprikoser
    • 0.5 dl torkade gojibär
    • 1 dl gula russin

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Lägg ut havregryn, mandelmjöl, linfrö, sesamfrö, solrosfrö och valnötter på en plåt.
    • Strö på kanel och kardemumma samt ringla över honung.
    • Smält kokosfett i en kastrull och häll oljan över grynen.
    • Höll på vatten och blanda om ordentligt.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Blanda om så att inte granolan bränns.
    • Ta ut plåten och blanda ner kokos och torkad frukt.

    Ingredienser

    15 portioner

    • 4 dl havregryn
    • 2 dl mandelmjöl
    • 0.5 dl linfrön
    • 0.5 dl vita sesamfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl valnötter
    • 1 tsk malen kanel
    • 2 tsk malen kardemumma
    • 2 msk flytande honung
    • 3 msk kokosfett
    • 3 msk vatten
    • 1 dl kokosflingor
    • 100 g torkade aprikoser
    • 0.5 dl torkade gojibär
    • 1 dl gula russin

    Måndag lunch 340 Kcal

    Kycklinggryta med persika och rosépeppar

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 24 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 44 gram

    Energi: 340 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 350 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 4 g smör
    • 1 burk inlagda persikohalvor i juice
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 0.25 dl lätt crème fraiche
    • 1 msk ljus soja
    • 1 tsk rosépeppar
    • 1 st äpple
    • 100 g rucola

    Gör så här

    • Skär kycklingen i mindre bitar.
    • Strö på salt och peppar.
    • Skala och finhacka vitlök och lök.
    • Hetta upp en gryta med smör och bryn kycklingen runt om. Tillsätt lök och vitlök.
    • Dela persikorna och tillsätt i grytan tillsammans med juicen.
    • Smula ner buljongtärningen och klicka ner créme fraiche.
    • Smaka av med soja och krossad rosépeppar och låt sjuda i ca 15 minuter.
    • Servera med skivat äpple och ruccolasallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 350 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 4 g smör
    • 1 burk inlagda persikohalvor i juice
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 0.25 dl lätt crème fraiche
    • 1 msk ljus soja
    • 1 tsk rosépeppar
    • 1 st äpple
    • 100 g rucola

    Måndag middag 289 Kcal

    Torskrygg med kantarellpytt

    En torskrätt som är enkel att tillbereda men känns lyxig med de goda kantarellerna!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli

    Gör så här

    • Tina fisk och kantareller.
    • Skär kantareller i lagom stora bitar.
    • Skär fänkål, squash, rödlök och äpple i tärningar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kantareller och alla grönsaker några minuter.
    • Blanda ner hackad dill.
    • Lägg pytten lite vid kanterna och lägg ner fisken.
    • Strö på salt och peppar.
    • Toppa fisken med en klick saffranaioli och dekorera med dill.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli
  • Tisdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Tisdag lunch 275 Kcal

    Morotsfalafel

    Smakfulla morotsfalafel med en god tomatsalld till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 275 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 5 dl torkade kikärtor
    • 3 msk persilja
    • 2 msk tahini
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 msk lantbuljong
    • 1 tsk spiskummin
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk sweet chilisås
    • 3 st morot
    Tomatsallad
    • 250 g färgglada tomater
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st röd chili
    • 2 dl färsk mynta
    • 3 tsk limesaft
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl granatäppelkärnor

    Gör så här

    • Lägg kikärtorna i blöt 6-8 timmar.
    • Häll av vattnet och lägg i en matberedare.
    • Tillsätt persilja och tahini och mixa hastigt.
    • Skala och hacka vitlök och lök.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök och vitlök.
    • Smula ner en buljongtärning och tillsätt spiskummin, salt, peppar och lite sweet chilisås.
    • Häll över blandningen i matberedaren och mixa till en jämn smet.
    • Skala och riv morötterna grovt och blanda ner i smeten.
    • Forma till 8 biffar och stek 3-4 min på bägge sidor i lite olja på medelvärme.
    • Gör under tiden salladen genom att dela tomater och lägg i en skål.
    • Skiva rödlök tunt och finhacka chili och mynta.
    • Blanda tomater, lök, mynta, saften av 1 lime, olja, salt och peppar i en skål.
    • Servera biffarna med tomatsalladen.

     

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 5 dl torkade kikärtor
    • 3 msk persilja
    • 2 msk tahini
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 msk lantbuljong
    • 1 tsk spiskummin
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk sweet chilisås
    • 3 st morot
    Tomatsallad
    • 250 g färgglada tomater
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st röd chili
    • 2 dl färsk mynta
    • 3 tsk limesaft
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl granatäppelkärnor

    Tisdag middag 289 Kcal

    Torskrygg med kantarellpytt

    En torskrätt som är enkel att tillbereda men känns lyxig med de goda kantarellerna!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli

    Gör så här

    • Tina fisk och kantareller.
    • Skär kantareller i lagom stora bitar.
    • Skär fänkål, squash, rödlök och äpple i tärningar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kantareller och alla grönsaker några minuter.
    • Blanda ner hackad dill.
    • Lägg pytten lite vid kanterna och lägg ner fisken.
    • Strö på salt och peppar.
    • Toppa fisken med en klick saffranaioli och dekorera med dill.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli
  • Onsdag frukost 255 Kcal

    Skinkomelett

    En klassisk omelett med skinka och paprika!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 22 gram

    Energi: 255 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 25 g rökt skinka
    • 0.25 st röd paprika

    Gör så här

    • Knäck äggen i en skål. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i äggsmeten.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Låt steka någon minut, lägg på skinka när omeletten börjar stelna.
    • Lägg upp på en tallrik och vik ihop. Hacka paprikan och toppa med den hackade paprikan!

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 25 g rökt skinka
    • 0.25 st röd paprika

    Onsdag lunch 482 Kcal

    Stekt kycklingfilé med rotfrukter och örtkesella

    En god rätt som passar när man är många eller frys in och spara som matlåda till senare tillfälle!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 36 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 51 gram

    Energi: 482 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 700 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st citron
    Rotfrukter
    • 2 st morot
    • 2 tsk torkade örter
    • 2 tsk olivolja
    • 2 klyfta vitlök
    • 100 g rucola
    • 2 st rödbetor
    • 2 st palsternacka
    • 4 st morot
    • 1 tsk salt
    • 0.8 tsk svartpeppar
    Örtkesella
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 gram kesella
    • 1 krm svartpeppar
    • 2 tsk honung
    • 2 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
    • 0.25 st citron
    • 1 krm salt

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 °C. Skala och skär alla rotfrukter i stavar eller klyftor och lägg på en ugnsplåt.
    • Skala och finhacka vitlöken och blanda med rotfrukterna tillsammans med olja, örter, salt och peppar.
    • Ugnsrosta i 20 minuter.
    • Under tiden gör du örtkesellan genom att skala och pressa vitlöken i en skål.
    • Tillsätt kesella, honung, hackade örter och pressa citronen över.
    • Blanda om och smaka av med salt och svartpeppar.
    • När det är ca 10 minuter kvar innan rotfrukterna är klara kan du hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja och bryna kycklingfilén runt om i några minuter.
    • Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda och sänk värmen.
    • Låt eftersteka ca 10 minuter eller tills kycklingen är klar.
    • Pressa över lite citron.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 700 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st citron
    Rotfrukter
    • 2 st morot
    • 2 tsk torkade örter
    • 2 tsk olivolja
    • 2 klyfta vitlök
    • 100 g rucola
    • 2 st rödbetor
    • 2 st palsternacka
    • 4 st morot
    • 1 tsk salt
    • 0.8 tsk svartpeppar
    Örtkesella
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 gram kesella
    • 1 krm svartpeppar
    • 2 tsk honung
    • 2 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
    • 0.25 st citron
    • 1 krm salt

    Onsdag middag 284 Kcal

    Rotfruktssoppa med lax

    En kalorisnål men mättande soppa med goda smaker av rotfrukter och lax!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 284 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 200 g rotselleri
    • 1 st palsternacka
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tärning fiskbuljong
    • 500 g vatten
    • 150 g laxfilé
    • 0.25 st purjolök

    Gör så här

    • Skala och hacka löken.
    • Finhacka vitlöksklyftan.
    • Skala och tärna rotfrukter.
    • Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs löken.
    • Tillsätt grönsakerna och fräs några minuter.
    • Häll i vatten och smula i buljongtärningen.
    • Koka soppan i ca 10 minuter och smaka av med salt och vitpeppar.
    • Sänk värmen, tärna laxen och sjud laxen tills den är klar i ca 3 minuter.
    • Tillsätt purjolök i soppan strax innan servering.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 200 g rotselleri
    • 1 st palsternacka
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tärning fiskbuljong
    • 500 g vatten
    • 150 g laxfilé
    • 0.25 st purjolök
  • Torsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Torsdag lunch 284 Kcal

    Rotfruktssoppa med lax

    En kalorisnål men mättande soppa med goda smaker av rotfrukter och lax!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 284 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 200 g rotselleri
    • 1 st palsternacka
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tärning fiskbuljong
    • 500 g vatten
    • 150 g laxfilé
    • 0.25 st purjolök

    Gör så här

    • Skala och hacka löken.
    • Finhacka vitlöksklyftan.
    • Skala och tärna rotfrukter.
    • Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs löken.
    • Tillsätt grönsakerna och fräs några minuter.
    • Häll i vatten och smula i buljongtärningen.
    • Koka soppan i ca 10 minuter och smaka av med salt och vitpeppar.
    • Sänk värmen, tärna laxen och sjud laxen tills den är klar i ca 3 minuter.
    • Tillsätt purjolök i soppan strax innan servering.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 200 g rotselleri
    • 1 st palsternacka
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tärning fiskbuljong
    • 500 g vatten
    • 150 g laxfilé
    • 0.25 st purjolök

    Torsdag middag 275 Kcal

    Morotsfalafel

    Smakfulla morotsfalafel med en god tomatsalld till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 275 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 5 dl torkade kikärtor
    • 3 msk persilja
    • 2 msk tahini
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 msk lantbuljong
    • 1 tsk spiskummin
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk sweet chilisås
    • 3 st morot
    Tomatsallad
    • 250 g färgglada tomater
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st röd chili
    • 2 dl färsk mynta
    • 3 tsk limesaft
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl granatäppelkärnor

    Gör så här

    • Lägg kikärtorna i blöt 6-8 timmar.
    • Häll av vattnet och lägg i en matberedare.
    • Tillsätt persilja och tahini och mixa hastigt.
    • Skala och hacka vitlök och lök.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök och vitlök.
    • Smula ner en buljongtärning och tillsätt spiskummin, salt, peppar och lite sweet chilisås.
    • Häll över blandningen i matberedaren och mixa till en jämn smet.
    • Skala och riv morötterna grovt och blanda ner i smeten.
    • Forma till 8 biffar och stek 3-4 min på bägge sidor i lite olja på medelvärme.
    • Gör under tiden salladen genom att dela tomater och lägg i en skål.
    • Skiva rödlök tunt och finhacka chili och mynta.
    • Blanda tomater, lök, mynta, saften av 1 lime, olja, salt och peppar i en skål.
    • Servera biffarna med tomatsalladen.

     

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 5 dl torkade kikärtor
    • 3 msk persilja
    • 2 msk tahini
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 msk lantbuljong
    • 1 tsk spiskummin
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk sweet chilisås
    • 3 st morot
    Tomatsallad
    • 250 g färgglada tomater
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st röd chili
    • 2 dl färsk mynta
    • 3 tsk limesaft
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl granatäppelkärnor
  • Fredag frukost 246 Kcal

    Keso med bär och nötter

    Lågkalori frukost som går supersnabbt att fixa, fungerar utmärkt som mellanmål också!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 246 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 125 g keso
    • 1 dl färska blåbär
    • 2 msk valnötter

    Gör så här

    • Lägg keso i en skål och toppa med blåbär och valnötter.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 125 g keso
    • 1 dl färska blåbär
    • 2 msk valnötter

    Fredag lunch 482 Kcal

    Stekt kycklingfilé med rotfrukter och örtkesella

    En god rätt som passar när man är många eller frys in och spara som matlåda till senare tillfälle!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 36 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 51 gram

    Energi: 482 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 700 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st citron
    Rotfrukter
    • 2 st morot
    • 2 tsk torkade örter
    • 2 tsk olivolja
    • 2 klyfta vitlök
    • 100 g rucola
    • 2 st rödbetor
    • 2 st palsternacka
    • 4 st morot
    • 1 tsk salt
    • 0.8 tsk svartpeppar
    Örtkesella
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 gram kesella
    • 1 krm svartpeppar
    • 2 tsk honung
    • 2 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
    • 0.25 st citron
    • 1 krm salt

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 °C. Skala och skär alla rotfrukter i stavar eller klyftor och lägg på en ugnsplåt.
    • Skala och finhacka vitlöken och blanda med rotfrukterna tillsammans med olja, örter, salt och peppar.
    • Ugnsrosta i 20 minuter.
    • Under tiden gör du örtkesellan genom att skala och pressa vitlöken i en skål.
    • Tillsätt kesella, honung, hackade örter och pressa citronen över.
    • Blanda om och smaka av med salt och svartpeppar.
    • När det är ca 10 minuter kvar innan rotfrukterna är klara kan du hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja och bryna kycklingfilén runt om i några minuter.
    • Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda och sänk värmen.
    • Låt eftersteka ca 10 minuter eller tills kycklingen är klar.
    • Pressa över lite citron.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 700 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st citron
    Rotfrukter
    • 2 st morot
    • 2 tsk torkade örter
    • 2 tsk olivolja
    • 2 klyfta vitlök
    • 100 g rucola
    • 2 st rödbetor
    • 2 st palsternacka
    • 4 st morot
    • 1 tsk salt
    • 0.8 tsk svartpeppar
    Örtkesella
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 gram kesella
    • 1 krm svartpeppar
    • 2 tsk honung
    • 2 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
    • 0.25 st citron
    • 1 krm salt

    Fredag middag 872 Kcal

    Tacotårta

    En tårta du kan laga närsom - tacotårta med massa goda grönsaker, ost och gräddfil. Lägg tacotårtan i ugnen och toppa sedan med korvbitar, tomat, rödlök och färsk koriander!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 99 gram

    Fett: 42 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 872 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st grön paprika
    • 0.5 msk smör
    • 200 g nötfärs
    • 1 msk tacokrydda
    • 1 krm salt
    • 50 g riven tacoost
    Topping
    • 50 g chorizo
    • 50 g cocktailtomater
    • 0.5 st rödlök
    • 4 msk gräddfil
    • 2 msk färsk koriander
    • 4 st ICA tortillabröd glutenfritt

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Skala och hacka rödlök, vitlök och gul lök fint. Skär paprikan i små tärningar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn färsen runt om några minuter.
    • Tillsätt tacokrydda, lök, vitlök och paprika.
    • Smaka av med salt. 
    • Lägg 1 tortillabröd (för 1 portion) på en bakplåtsklädd plåt.
    • Strö över hälften av osten.
    • Fördela köttfärsblandningen över och lägg på ytterligare ett tortillabröd över.
    • Sätt in i ugnen i 10 min. 
    • Lägg på den resterande osten, antingen på köttfärsen eller på tortillabrödet.
    • Sätt in i ugnen ytterligare 5 minuter. 
    • Skär korven i mindre bitar och stek några minuter i en stekpanna.
    • Dela tomaterna och strimla rödlöken. 
    • Ta ut plåten från ugnen och lägg på korv, tomater, rödlök och en klick gräddfil och servera.
    • Dekorera med koriander.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st grön paprika
    • 0.5 msk smör
    • 200 g nötfärs
    • 1 msk tacokrydda
    • 1 krm salt
    • 50 g riven tacoost
    Topping
    • 50 g chorizo
    • 50 g cocktailtomater
    • 0.5 st rödlök
    • 4 msk gräddfil
    • 2 msk färsk koriander
    • 4 st ICA tortillabröd glutenfritt
  • Lördag frukost 116 Kcal

    Grön Smoothie

    En klassisk grön smoothie som funkar i alla lägen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 2 gram

    Energi: 116 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st banan
    • 1 st apelsin
    • 70 g bladspenat
    • 100 g vatten
    • 1 dl is

    Gör så här

    • Blanda i alla ingredienser i en blender.
    • Häll upp smoothien i två glas.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st banan
    • 1 st apelsin
    • 70 g bladspenat
    • 100 g vatten
    • 1 dl is

    Lördag lunch 872 Kcal

    Tacotårta

    En tårta du kan laga närsom - tacotårta med massa goda grönsaker, ost och gräddfil. Lägg tacotårtan i ugnen och toppa sedan med korvbitar, tomat, rödlök och färsk koriander!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 99 gram

    Fett: 42 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 872 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st grön paprika
    • 0.5 msk smör
    • 200 g nötfärs
    • 1 msk tacokrydda
    • 1 krm salt
    • 50 g riven tacoost
    Topping
    • 50 g chorizo
    • 50 g cocktailtomater
    • 0.5 st rödlök
    • 4 msk gräddfil
    • 2 msk färsk koriander
    • 4 st ICA tortillabröd glutenfritt

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Skala och hacka rödlök, vitlök och gul lök fint. Skär paprikan i små tärningar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn färsen runt om några minuter.
    • Tillsätt tacokrydda, lök, vitlök och paprika.
    • Smaka av med salt. 
    • Lägg 1 tortillabröd (för 1 portion) på en bakplåtsklädd plåt.
    • Strö över hälften av osten.
    • Fördela köttfärsblandningen över och lägg på ytterligare ett tortillabröd över.
    • Sätt in i ugnen i 10 min. 
    • Lägg på den resterande osten, antingen på köttfärsen eller på tortillabrödet.
    • Sätt in i ugnen ytterligare 5 minuter. 
    • Skär korven i mindre bitar och stek några minuter i en stekpanna.
    • Dela tomaterna och strimla rödlöken. 
    • Ta ut plåten från ugnen och lägg på korv, tomater, rödlök och en klick gräddfil och servera.
    • Dekorera med koriander.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st grön paprika
    • 0.5 msk smör
    • 200 g nötfärs
    • 1 msk tacokrydda
    • 1 krm salt
    • 50 g riven tacoost
    Topping
    • 50 g chorizo
    • 50 g cocktailtomater
    • 0.5 st rödlök
    • 4 msk gräddfil
    • 2 msk färsk koriander
    • 4 st ICA tortillabröd glutenfritt

    Lördag middag 550 Kcal

    Ajvarspett med coleslaw

    Goda nötfärsspett med ajvar som serveras tillsammans med en krämig coleslaw!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 45 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 550 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 klyfta vitlök
    • 300 g nötfärs
    • 2 msk ajvar relish
    • 2 msk persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    Coleslaw
    • 6 dl vitkål
    • 1 st rödlök
    • 1 st morot
    • 1 msk sötstark senap
    • 3 msk majonnäs
    • 3 msk gräddfil
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 1 msk bladpersilja
    • 1 msk ajvar relish
    • 1 msk turkisk yoghurt
    • 1 st citronklyfta

    Gör så här

    • Gör först coleslawsalladen genom att lägga vitkål i en skål.
    • Skala skiva rödlök tunt.
    • Skala och riv morötterna grovt.
    • Blanda vitkål, rödlök, morötter, senap, majonnäs och gräddfil i en skål.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Blötlägg spett.
    • Finhacka vitlök, färs, ajvar och persilja i en bunke.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Forma färsk runt träspett och pensla med olja.
    • Lägg på grillen och grilla runt om i ca 10 minuter.
    • Servera med citronskivor, coleslaw, ajvar relish, turkisk yoghurt och färsk bladpersilja.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 klyfta vitlök
    • 300 g nötfärs
    • 2 msk ajvar relish
    • 2 msk persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    Coleslaw
    • 6 dl vitkål
    • 1 st rödlök
    • 1 st morot
    • 1 msk sötstark senap
    • 3 msk majonnäs
    • 3 msk gräddfil
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 1 msk bladpersilja
    • 1 msk ajvar relish
    • 1 msk turkisk yoghurt
    • 1 st citronklyfta

    Lördag dessert 44 Kcal

    Muffins med hallon

    Utmärkt alternativ till frukost och mellanmål. Fungerar också som en efterrätt - toppa de då med en klick grädde och lite färska bär!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 2 gram

    Energi: 44 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 dl havregryn
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 msk proteinpulver vanilj
    • 1 dl hallon (frysta)
    • 2 st äggvitor

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Blanda alla torra ingredienser väl.
    • Häll på äggvitan och rör om.
    • Vispa till en smet och fördela jämt i 4 muffinsformar.
    • Lägg ner hallon i varje muffins.
    • Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.

     

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 dl havregryn
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 msk proteinpulver vanilj
    • 1 dl hallon (frysta)
    • 2 st äggvitor
  • Söndag frukost 116 Kcal

    Grön Smoothie

    En klassisk grön smoothie som funkar i alla lägen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 2 gram

    Energi: 116 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st banan
    • 1 st apelsin
    • 70 g bladspenat
    • 100 g vatten
    • 1 dl is

    Gör så här

    • Blanda i alla ingredienser i en blender.
    • Häll upp smoothien i två glas.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st banan
    • 1 st apelsin
    • 70 g bladspenat
    • 100 g vatten
    • 1 dl is

    Söndag lunch 550 Kcal

    Ajvarspett med coleslaw

    Goda nötfärsspett med ajvar som serveras tillsammans med en krämig coleslaw!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 45 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 550 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 klyfta vitlök
    • 300 g nötfärs
    • 2 msk ajvar relish
    • 2 msk persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    Coleslaw
    • 6 dl vitkål
    • 1 st rödlök
    • 1 st morot
    • 1 msk sötstark senap
    • 3 msk majonnäs
    • 3 msk gräddfil
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 1 msk bladpersilja
    • 1 msk ajvar relish
    • 1 msk turkisk yoghurt
    • 1 st citronklyfta

    Gör så här

    • Gör först coleslawsalladen genom att lägga vitkål i en skål.
    • Skala skiva rödlök tunt.
    • Skala och riv morötterna grovt.
    • Blanda vitkål, rödlök, morötter, senap, majonnäs och gräddfil i en skål.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Blötlägg spett.
    • Finhacka vitlök, färs, ajvar och persilja i en bunke.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Forma färsk runt träspett och pensla med olja.
    • Lägg på grillen och grilla runt om i ca 10 minuter.
    • Servera med citronskivor, coleslaw, ajvar relish, turkisk yoghurt och färsk bladpersilja.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 klyfta vitlök
    • 300 g nötfärs
    • 2 msk ajvar relish
    • 2 msk persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    Coleslaw
    • 6 dl vitkål
    • 1 st rödlök
    • 1 st morot
    • 1 msk sötstark senap
    • 3 msk majonnäs
    • 3 msk gräddfil
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 1 msk bladpersilja
    • 1 msk ajvar relish
    • 1 msk turkisk yoghurt
    • 1 st citronklyfta

    Söndag middag 482 Kcal

    Stekt kycklingfilé med rotfrukter och örtkesella

    En god rätt som passar när man är många eller frys in och spara som matlåda till senare tillfälle!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 36 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 51 gram

    Energi: 482 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 700 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st citron
    Rotfrukter
    • 2 st morot
    • 2 tsk torkade örter
    • 2 tsk olivolja
    • 2 klyfta vitlök
    • 100 g rucola
    • 2 st rödbetor
    • 2 st palsternacka
    • 4 st morot
    • 1 tsk salt
    • 0.8 tsk svartpeppar
    Örtkesella
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 gram kesella
    • 1 krm svartpeppar
    • 2 tsk honung
    • 2 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
    • 0.25 st citron
    • 1 krm salt

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 °C. Skala och skär alla rotfrukter i stavar eller klyftor och lägg på en ugnsplåt.
    • Skala och finhacka vitlöken och blanda med rotfrukterna tillsammans med olja, örter, salt och peppar.
    • Ugnsrosta i 20 minuter.
    • Under tiden gör du örtkesellan genom att skala och pressa vitlöken i en skål.
    • Tillsätt kesella, honung, hackade örter och pressa citronen över.
    • Blanda om och smaka av med salt och svartpeppar.
    • När det är ca 10 minuter kvar innan rotfrukterna är klara kan du hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja och bryna kycklingfilén runt om i några minuter.
    • Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda och sänk värmen.
    • Låt eftersteka ca 10 minuter eller tills kycklingen är klar.
    • Pressa över lite citron.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 700 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st citron
    Rotfrukter
    • 2 st morot
    • 2 tsk torkade örter
    • 2 tsk olivolja
    • 2 klyfta vitlök
    • 100 g rucola
    • 2 st rödbetor
    • 2 st palsternacka
    • 4 st morot
    • 1 tsk salt
    • 0.8 tsk svartpeppar
    Örtkesella
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 gram kesella
    • 1 krm svartpeppar
    • 2 tsk honung
    • 2 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
    • 0.25 st citron
    • 1 krm salt
Torrvaror
  • 5 dl havregryn
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0.5 dl linfrön
  • 0.5 dl vita sesamfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 3 dl valnötter
  • 2 msk flytande honung
  • 1 dl kokosflingor
  • 100 g torkade aprikoser
  • 0.5 dl torkade gojibär
  • 1 dl gula russin
  • 6 dl kaffe
  • 10 dl torkade kikärtor
  • 19 msk olivolja
  • 6 tsk honung
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk proteinpulver vanilj
Kryddor/smaksättare
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 st kycklingbuljongtärning
  • 1 msk ljus soja
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 msk dill
  • 10 msk persilja
  • 2 msk lantbuljong
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk sweet chilisås
  • 4 dl färsk mynta
  • 1.5 tsk örtagårdskrydda
  • 6 tsk torkade örter
  • 8 tsk salt
  • 5.4 tsk svartpeppar
  • 2 tärning fiskbuljong
  • 2 msk tacokrydda
  • 4 msk färsk koriander
  • 6 msk ajvar relish
  • 2 msk sötstark senap
  • 2 msk bladpersilja
Övrigt
  • 3 msk kokosfett
  • 1 burk inlagda persikohalvor i juice
  • 4 msk saffransaioli
  • 4 msk tahini
  • 8 st ICA tortillabröd glutenfritt
  • 2 dl is
  • 6 msk majonnäs
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 2450 g kycklingfilé
  • 400 g torskfile
  • 2 st ägg
  • 25 g rökt skinka
  • 300 g laxfilé
  • 1000 g nötfärs
  • 100 g chorizo
  • 2 st äggvitor
Frukt/grönt
  • 19 klyfta vitlök
  • 4 st gul lök
  • 3 st äpple
  • 400 g rucola
  • 300 g kantareller
  • 1 st fänkål
  • 1 st squash
  • 7 st rödlök
  • 28 st morot
  • 500 g färgglada tomater
  • 2 st röd chili
  • 6 tsk limesaft
  • 2 dl granatäppelkärnor
  • 1.25 st röd paprika
  • 2.25 st citron
  • 6 st rödbetor
  • 8 st palsternacka
  • 6 msk färska örter (tex basilika, persilja, salvia)
  • 400 g rotselleri
  • 0.5 st purjolök
  • 1 dl färska blåbär
  • 1 st gul paprika
  • 1 st grön paprika
  • 100 g cocktailtomater
  • 2 st banan
  • 2 st apelsin
  • 140 g bladspenat
  • 12 dl vitkål
  • 2 st citronklyfta
  • 1 dl hallon (frysta)
Mejeri
  • 16 g smör
  • 0.25 dl lätt crème fraiche
  • 600 gram kesella
  • 125 g keso
  • 100 g riven tacoost
  • 14 msk gräddfil
  • 2 msk turkisk yoghurt

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!