Du måste inkludera protein i din diet för att celler ska växa och repareras, något som är viktigt också för att bygga muskler.

För mina Kickstartare som följer en vegetarisk kost eller för er som helt enkelt föredrar att inte äta så mycket kött är detta inlägget för dig! Här följer ett par vegetariska proteinkällor som du enkelt kan använda för att göra dina favoritrecept utan animaliskt protein.

Kikärter
Kikärter, även kända som garbanzobönor, är inte bara en källa till protein utan även fiber, järn och kalium. De har ett antal näringsämnen som är fördelaktiga för din kropp, vilket är en annan anledning till att de är bra för vegetarianer att inkludera i måltider. Kikärter kan användas som kött-ersättare i curry eller grytor, du kan lägga till dem i sallader eller göra en smarrig hummus av dem.

Linser
Jag tycker att linser är väldigt underskattade! De finns i olika sorter, inklusive hela och delade röda, gröna och bruna linser, som funkar i mängder av rätter. Du kan lägga till dem i soppor, grytor eller lägga till dem till sallader. De är rika på järn, fibrer och protein och har en mycket hög halt av folat och är rika på vitamin B6.

Tofu
Tofu kommer från sojabönans ostmassa och är tillverkad på ett sätt som liknar hur man producerar ost, vilket förklarar strukturen. Tofu finns i olika sorter, silken, mjuk, medium (ibland känd som grodd tofu), fast och extra fast. Tofu används ofta som köttersättare där en mjuk tofu kan användas i soppor, medan fastare tofu är utmärkt i grytor eller bara att steka. Du kan till och med använda silken tofu i smoothies och desserter och medan tofu egentligen inte har en egen smak, absorberar den smakerna på livsmedel som den tillagas med.

Tempeh
Tempeh är en spännande nyhet bland de vegetariska proteinkällorna. Liknande tofu tillverkas tempeh bla på bönor men även ärtor. En del beskriver smaken som nötig, medan andra säger att den smakar lite sött och även denna absorberar smaker i rätter och kryddor. Det sistnämnda gör den även perfekt till att marinera innan tillagning!

Sojabönor, som används i både tofu och tempeh, är ett komplett protein, vilket innebär att de har alla nio essentiella aminosyror som kroppen inte kan skapa på egen hand.

Protein finns i andra livsmedel förutom kött, som grönsaker, säd, nötter, frön och baljväxter. Att använda några av dessa livsmedel kan lägga till många näringsämnen, såväl som smak, till dina måltider! Oavsett om du redan följer en vegetarisk kost eller om du vill minska mängden kött du äter, glöm inte att försöka tillgodose dina näringsbehov!

Ta del av mina lättlagade vegetariska recept i min 2 veckors kurs Vego-Turbo