“Problemmage” som många av er kommer till mig med är normalt ett av symptom på dålig kosthållning och oregelbundna matvanor. Statistik visar även att 50% av Sveriges befolkning har något slags problem med sina tarmar och matsmältning.

Många tror när jag pratar hormonell balans att detta bara riktar sig mot kvinnor i övergångsålder men jag refererar även till dig som än inte nått klimakteriet men som kämpar med stresshormoner, och i relation till det dåliga kostvanor. Lite stress eller vad jag gillar att kalla hög aktivitet är bra, men för mycket stress under lång tid kommer påverka hela ditt leverne negativt.

I det fall att du är en av dem som räknar sig själv till problemmage procenten, se över nedan och avgör vilken eller vilka sanna påståenden i samhällsutvecklingen som kan appliceras till ditt liv och som påverkar din tarmflora negativt.

● Vi äter med socker än någonsin tidigare.
● Vi äter mer bröd och framförallt industriellt producerat matbröd med mycket gluten.
● Vi unnar oss mer bakverk och ofta med transfetter och onödigt mycket socker.
● I genomsnitt äter svensken pasta 5 ggr i veckan!
● Vi konsumerar mer mjölkprodukter.
● Vi äter mycket färdigmat, snabbmat och halvfabrikat.
● Vi äter för lite grönsaker.
● Vi äter för lite naturligt protein.
● Vi lägger för lite tid på matlagning!

Trött på att ha en svullen och upprörd mage? Kom i gång med en bättre tarmflora!
Till er som har problem med sin mage med flertalet symtom eller IBS så försvinner faktiskt detta när man följer mina kostplaner. Anledningen är att det är en kost på naturliga råvaror som fisk, kyckling, ägg, skaldjur (lite kött), ost, naturliga fetter, mycket grönsaker och lite frukt och bär. Det är en så kallad antiinflammatorisk kost som reparerar din tarm, skapar en bra tarmflora samt ger energi och inte tar energi.

Stress som påverkas av vår kosthållning
Kortisol är det ämne i kroppen som frisätts när vi är stressade eller när vi äter saker som ökar vårt blodsocker. Det frigörs också när vi tränar och när vi ska vakna på morgonen för att “komma igång”. Vid långvarig stress och för hög frisättning av kortisol, tynger vi binjurarnas funktion, och till slut har de tröttas ut så de inte längre orkar frisätta de mängder med kortisol som krävs för att orka den vanliga dagssysslan. När detta sker får man svårt att vakna på morgonen, du blir trött på eftermiddagen och/eller är ovanligt kvällspigg. Vi får sämre förmåga att klara av inflammationer, och om inflammation sker i kroppen, så behövs kortisol tillföras som ett naturligt kortison, men då orkar vi inte frisätta tillräckligt mycket på egen hand.

Nedan är exempel på när din stress går ut över din livskvalité.

1. Du har ryggsmärtor och huvudvärk
När dina kortisolnivåer är höga under en längre tid blir dina binjurar trötta. Detta ökar kroppens känslighet för smärta, såsom ryggsmärtor och muskelvärk. Överdriven mängd kortisol ökar även hjärnans känslighet för smärta.

2. Sover dåligt
Kortisolnivåerna ska sjunka på natten, vilket får din kropp att slappna av och så du kan ladda om. Men om dina kortisolnivåer är för höga kan du få svårt att varva ned vid sängdags även om du har varit trött hela dagen.

3. Sover bra, men är fortfarande trött
Med tiden där höga nivåer av kortisol tröttar ut binjurarna kan det leda till kronisk trötthet.

4. Viktuppgång
Du går upp i vikt, särskilt runt magen, även när du äter bra och motionerar.

5. Kontinuerlig förkylning
Kortisol belastar kroppens naturliga mekanismer för självläkning, vilket ditt påverkar immunförsvaret negativt.

6. Sexlust är obefintlig
Kortisol är motsatsen till Viagra. När stresshormonerna är höga, minskar de lite mer sexiga hormonerna som testosteron.

7. Du känner dig nere
Höga nivåer av kortisol kan minska produktionen av serotonin, vilket är vårt naturliga glädjehormon.

Kickstarta med mig!
Jag undviker socker, gluten (sädesslag) och mjölkprodukter i min 6- veckors kostplan ”Kom i gång med en bättre tarmflora” och drar ner på kött och charkprodukter.

Recepten är lättlagade och riktigt smakrika som tar mellan 15-30 minuter att tillaga. Därtill får du menyplaner varje vecka som tydliggör vad du ska äta samt smidiga inköpslistor och såklart deltagande i vår populära coachning. På detta sätt är det lättare att göra en kostomställning och bli av med svullen, trög eller lös mage, stressfaktorer i kosten, halsbränna, magknip; ja alla signaler din kropp skickar dig som en upplysning om att den hormonella balansen & tarmfloran inte är i harmoni.

Så smidigt, så effektivt och så roligt att starta en personlig hälsoresa, 6 veckor är värt att prova om det kan göra skillnad för just dig! – eller hur?

Anmäl dig i denna länk så kommer du igång direkt. Hoppas jag får coacha dig till en skönare mage och livsstil!