Jag är säker på att de flesta av oss har haft stunder där vi är så hungriga sent på kvällen att vi kastar in handduken och plundrar skafferiet på massa onödigheter. Om du märker att du alltid är hungrig före läggdags kan det vara ett tecken på att du inte äter eller dricker tillräckligt med vatten under dagen. Försök se till att du äter lite magert protein i din kvällsmåltid – det kan hjälpa till att tillfredsställa magen och hålla hungern i kontroll.
Försök att välja snacks som förser din kropp med rätt näringsämnen när du spårar ur sent på kvällen. Här har jag listat några av mina och våra Kickstart’ares favoriter:
Turkisk Yoghurt med Granola
Om du känner dig sötsugen är denna hemmagjorda granola-mix en storfavorit! Samtidigt är den är så enkelt att göra och även perfekt till frukost så som snacks eller efterrätt.
Turkisk eller grekisk yoghurt är oftast låg i sockerhalt och hög i protein vilket kommer att tillfredsställa din hunger. Du kan till och med värma några bär i en kastrull så att du får till en söt bärsås! Det smakar supergott tillsammans med granolan & yoghurten.
Quinoamüsli med honungsrostade valnötter – 15 portioner
5 dl quinoapuffar
2 dl sötmandel
1 dl pistagenötter
2 dl gula russin
½ dl frystorkade blåbär
Honungsrostade valnötter
2 dl hackade valnötter
1 msk flytande honung
Blanda alla ingredienser till müslin i en skål. Hetta upp en stekpanna och rosta valnötterna under omrörning. Ringla över honungen och låt allt bli varmt en stund. Strö på nötterna på müslin. Förvaras i burk med tättslutande lock.
Grönsaksstavar med Hummus
Gör ett av mina hälsosamma hummus recept och förvara det i ditt kylskåp under veckan. Nästa gång du blir hungrig ta några matskedar hummus i en skål och skär upp lite favoritgrönsaker. Jag gillar morotsstavar, gurka, paprika samt ibland rå broccoli eller blomkål om jag har det hemma.
Hummus – 1 sats
400 g konserverade kikärtor
1 vitlöksklyfta
½ kruka koriander
1 msk sesamolja
½ dl olivolja
saften av ½ citron
salt och svartpeppar
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn hummus. Smaka av med salt, peppar och ev lite mer citronsaft.
Raw-food bollar
Raw-food bollar “Super-food” som ni säkerligen har hört talas om. De görs på alla sorters vis och på olika nötblandningar. Det som är härligt att man kan testa fram sina egna favoritsmaker och blandningar så blir du heller aldrig trött på dem.
Här är min senaste favoritblandning. Obs! Det är en ganska stor sats och beroende på bollarnas storlek kan det bli ca 20-30st. Så frys in resterna och bjud på vid senare tillfälle, de är lika goda direkt från frysen som tinade.
1/2 dl valnötter
1 msk solrosfrön
2 dl pumpakärnor
1 dl Cashewkärnor
1 dl riven kokos
2 dl kakao
2 nypor havssalt
20 kärnfria torkade dadlar
4 msk honung
1 liten stark espresso/starkt kaffe från kylen
Mixa alla torra ingredienser till smulor, därefter tillsätt honung, dadlar och espresson. Därefter låt satsen svalna i kylskåpet i ca en timme, de blir lättare att rulla när satsen är lite seg. Rulla därefter till den storlek du önskar. Jag föredrar små bollar så att när jag blir sugen under vardagen kan jag ta tre med gott samvete 🙂