I helgen kikade jag på ett inslag från Nyhetsmorgon på TV4 med Michael Mosley. Inslaget handlade om hur vi kan förbättra vår hälsa genom att äta en lågkalorikost, dvs att vi vissa dagar i veckan eller alla dagar under en begränsad period, drar ner på mängden kalorier vi äter. Jag har läst hans första bok om 800 kalorier, även kallad “Mosleymetoden” här i Sverige och har sedan dess själv provat denna typ av kostplan har även själv skapat flera onlinekurser med samma tema.

Det jag vill lyfta fram ifrån inslaget är:

  • Snabb viktminskning kan vara mer långsiktigt effektivt än långsam viktminskning. Det är precis detta som är tanken med mina onlinekurser. Jag får ibland kommentarer att en viktminskning inte ska gå snabbt utan att man ska ta det långsamt, men bevisen pekar faktiskt på motsatsen.
  • Vi har tillräckligt med lagrat fett för att klara oss till julafton och det gäller att veta hur man ska komma åt det fettet. Lågkalorikost är det bästa sättet att förbränna fett, då tvingar du kroppen att bränna fettet.
  • Med lågkalorikost kan du bli av med din Typ 2 diabetes. Typ 2 diabetes ökar något otroligt runt om i världen och även i Sverige. Demens är nära kopplat till både diabetes och övervikt, framför allt så kan chansen att bli dement fördubblas vid Typ 2 diabetes. Demens är idag den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige.
  • Det finns en stark koppling mellan skräpmat, ångest och depression. Hälsosam mat är lika bra för hjärnan som för kroppen.
  • Mycket tyder på att periodisk fasta, så kallad 16:8, är ett bra sätt att bli av med fett utan att bli av med muskler

Här kan du se hela klippet

Läs mer om 800 kcal om dagen här!