I går gjorde jag saffransbröd och provade att använda glutenfria mjölsorter som kokosmjöl, rismjöl och majsmjöl. Resultatet blev små goda saffranssnurror som jag kan rekommendera att prova. Degen är inte som vanlig deg och är lite svårarbetat. Därför tyckte jag att det var enklast att göra en rulle, fylla den, rulla ihop och sedan skiva.
Saffranssnurror – 20 små
1 påse saffran
10 g torrjäst
1 1/4 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1 dl kokosmjöl
1/2 dl Pofiber
1 tsk fiberhusk
1 dl Sukrin gold
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
50 g smör
3/4 dl mjölk
Fyllning:
25 g smör
50 g mandelmassa
1/2 dl sukrin
1 uppvispat ägg, mandelspån och pärlsocker
Blanda ner alla torra ingredienser i en bunke. Tärna ner smöret och häll i mjölken. Blanda om och knåda degen 5 minuter. Låt vila 1 timme i bunken med plast över.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till en rektangel på ett bakplåtspapper. Bred över smör och riv mandelmassan över. Strö på sukrin och rulla ihop till en rulle. Om degen är lite svår, ta hjälp av bakplåtspappret och rulla till en avlång rulle. Skär i skivor och tryck ner varje skiva i en liten muffinsform. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandel och ev pärlsocker… Grädda 10-12 min i ugnen.