Året har 365 dagar och tänk om vi i slutet av 2013 kan summera att vi har varit hälsosamma, säg 330 av dagarna. Skulle du känna dig nöjd då?
Felet många gör är att vi tar till en för radikal kostplan som livsstil och då håller vi sällan kostplanen under en längre tid, förr eller senare blir vi sugna på en brödskiva eller en portion pasta och sedan bryter vi kostplanen och går tillbaka till gamla vanor.
Mitt råd är därför att ni istället tänker så här:
Under januari (eller någon annan månad i början av året) gör du en kickstart för att tappa kilon lite snabb, då ökar motivationen och du känner dig piggare, glade och slankare. Följ sedan boken under ytterligare 4 veckor och var väldigt strikt. Det är inte speciellt lång tid och 6 veckor går fort och de klarar de flesta. Sätt upp ett mål för dessa veckor. Det är vanligt att man tappar ca 8 kg under denna period och det är 2 storlekar!
Nu kan du börja återinföra lite mer kolhydrater men det ska bara vara ibland och i en liten mängd!!! Det är här många gör felet och baserar intaget av mat med kolhydrater igen.

hundar 112
I vår nya bok “den nya GI metoden” har Ola skrivit flera bra texter om hur mycket och hur ofta man bör äta kolhydrater men också tagit hänsyn till begreppet GB som betyder Glykemiskt belastning. Intressant läsning och en bra guide till dig hur du ska välja rätt kolhydrater utan att få dåligt samvete.

Många undrar hur jag äter och det kan jag berätta här: Jag baserar min kost på fett och protein dvs jag äter mycket fisk, fågel, skaldjur och en mindre mängd kött (gärna lamm och vilt), ägg och ost. Sedan äter jag en blandning av omättade och mättade och letar efter naturliga alternativ: avokado, pesto, nötter, oliver, majonnäs, olja och en mindre mängd mejeriprodukter såsom grädde, créme fraiche, ost, smör och yoghurt. Jag äter rikligt med grönsaker och en liten mängd frukt och bär. Det här är basen i min kostplan men jag unnar mig dagar där jag njuter av ett gott nybakat bröd eller en liten portion pasta. Jag äter ibland en glass och köper smågodis någon gång. Är jag ute och reser är jag inte lika strikt eller är det jul eller sommar så unnar jag mig mer. Jag har lyckats hitta en bra balans i min kostplan och jag önskar med vår nya bok att ni kan göra det samma. För radikala mål funkar sällan i längden är min erfarenhet.
Lycka till med Era 365 dagar under 2013 – Hälsningar Ulrika