Vi vet redan hur viktigt det är att behålla rätt vätskebalans. Din kropp använder vatten för nästan allt den gör; som att ta bort avfall, transportera syre och näringsämnen, skydda dina organ och reglera din kroppstemperatur. Det är alla bra anledningar till att behålla ett stabilt vattenintag och hålla din kropp vätskebalanserad. Men vad händer om du inte tycker om vatten?

Medan vanligt, hederligt vatten i sin enkelhet självklart är den bästa naturliga lösningen för att hålla kroppen hydratiserad finns det andra alternativ för dig som helt enkelt inte gillar smaken av vatten. Här är några sätt du kan säkerställa du får i dig de där 2-3 litrarna.

Lägg till lite smak
För att lägga till smak, addera lite frukt i vattnet och låt det stå och dra en stund. En av de bästa saker med våra vattenflaskor och juicingkit från Kickstart är halsen är tillräckligt bred för att passa fruktskivor. På så vis kan du lägga ner lite frukt innan du går hemifrån på morgonen för att ta med dig till jobbet eller utflykten och fylla på under dagen.

Här är några kombinationer att prova:
● Jordgubb, citron och basilika.
● Lime och mynta.
● Grapefrukt, gurka, apelsin och mint.
● Hallon och lime.
● Jordgubbar och mynta.
● Basilika och gurka.

Det finns ett oändligt utbud av smakkombinationer du kan prova såklart, så låt dig inspireras och prova dig fram till din favorit! Också bra att variera såklart och var noga med att skölja frukt och örter innan du adderar dem till vattnet.

Drick te
För att öka ditt vätskeintag kan du även ta en kopp te. Grönt te och kamomillte är bra val för extra hydratisering. Prova även rooibos te för ett gott koffeinfritt alternativ, samtidigt får du också en dos antioxidanter.

Is-te är även det ett gott alternativ. Koka upp teet och låt svalna, fyll därefter upp i en tom pet-flaska och förvara i kylen. Servera sedan med is vid tillfälle. Ett gott fruktte kan även vara en bra substitut till en sötsak när suget infinner sig.

Ta en grön smoothie
Vissa livsmedel är mer hydratiserande än andra, så att lägga dem till en smoothie är ett bra sätt att få lite extra vätska. En grön smoothie är ljuvlig och om du använder kokosnötvatten som vätskebas får du också några extra elektrolyter.

MITT FAVORITRECEPT PÅ GRÖN SMOOTHIE – 1 kanna
1 banan
1 avokado
1 dl frusen mango
Några myntablad
Lite färsk riven ingefära
1 citron (saften)
75 g färsk bladspenat
5 dl vatten

Lägg alla ingredienser i en blender.
Häll på vatten och mixa till en jämn smoothie.

Vad är elektrolyter?
Vanliga elektrolyter inkluderar natrium, klorid, kalium, magnesium och kalcium. De reglerar våra nerv- och muskelfunktioner, hydratiserar kroppen, balanserar blodets surhet och hjälper till exempel till att återuppbygga skadad vävnad. Det bidrar också till att man bibehåller uthållighet prestationen under långvarig uthållighetsträning, och förbättrar kroppens vattenupptag vid fysisk träning.

Prova kombucha
Om du finner det svårt att skära ner på läsk, kan du försöka byta till kombucha. Gjort på fermenterat te kan det tillfredsställa ett sötsug med mindre socker än en vanlig läskedryck. Det har även några fördelaktiga probiotika i sig, vilket är bra för din tarmflora och inkluderar även det elektrolyter. Eftersom det är gjort på te har kombucha vissa hydratiserande fördelar, var dock uppmärksam på sockerhalten när du väljer sort i dryckeshyllan så du väljer rätt.

Soppa
Det finns en anledning till varför man rekommenderar kyckling soppa när du är sjuk. Vissa soppor tillverkas med stora mängder vatten, vilket kan hjälpa till att hålla kroppens vätskebalans. Klara eller tunna soppor som buljonger och grönsakssoppa innehåller mycket vatten och hjälper till att öka ditt näringsintag.

PROVA MINA SOPPOR

Din kropp förlitar sig på vatten för att fungera, så det är viktigt att hitta sätt att få in den rätta vätskemängden i vardagen. Att vara ha rätt vätskebalans är också mycket viktigt om du tränar regelbundet just för att du förlorar vätska när du svettas.