Jag hade nyligen en liten tillställning hemma i min lägenhet i Vasastaden med anledning att jag har släppt boken ”66 day challenge”. Jag gjorde flera inlägg på min instastory och många hörde av sig och ville ha recept. Här kommer recept på flera rätter jag serverade på lunchen och den populära Kladdkakan som jag bakade med svarta bönor!

 

 

 

Balsamicomarinerade rödbetor med chevre´- 4 portioner (

  • 8 tunna skivor Chévreost, ca 300 g
  • 1 dl valnötter
  • 2 msk flytande honung
  • 1 tsk torkade örtkryddor
  • 30 g rucolasallad
  • 2 msk balsamico

 

Balsamicomarinerade rödbetor

  • 4 kokta rödbetor
  • 1/2 msk olivolja
  • 2 msk balsamico
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk hackad färsk timjan eller annan örtkrydda.

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skär osten i 1 cm tjocka skivor och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Toppa med valnötter, honung och örtkryddor. Sätt in i ugnen i ca 5 minuter. Skär rödbetorna i klyftor och lägg i en skål. Blanda ner olivolja, balsamico, honung, salt, svartpeppar och färska örtkryddor. Servera den gratinerade chévren på en bädd av rucolasallad med rödbetor bredvid.

 

Quinoasallad – 4 portioner

  • 2 dl quinoa
  • Saften av ½ citron
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk hackad dill
  • 1 dl gröna frysta ärtor
  • Salt och svartpeppar

 

Topping:

  • 150 g sockerärtor
  • ½ färsk mango
  • 1 granatäpple
  • Lite ärtskott

 

Koka quinoa enligt anvisningen på paketet. Skölj och lägg i en skål och blanda ner alla ingredienser. Skär sockerärtor och mango och lägg över tillsammans med granatäpplekärnor och ärtskott.

Servera med varmrökt lax och räkor samt ärtpesto.

 

Ärtpesto

  • 1,5 dl gröna frysta ärtor
  • ½ dl solroskärnor
  • ½ liten vitlöksklyfta
  • Saften av ¼ citron
  • 3 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar

 

Gör först ärtpeston genom att lägga alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn röra. Smaka av med salt och peppar. Skär fisken i 4 bitar. Strö på salt och peppar. Skär fänkål i skivor (skär bort roten). Hetta upp en stekpanna med smör och bryn först fänkålsskivorna. Krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan och bryn sedan fiskfiléerna 3-4 minuter per sida. Servera fisken med fänkål och ärtpesto. Toppa med lite gröna ärtor.

 

 

Kavring – 1 limpa

  • 3 ¾ dl bovetemjöl
  • ¾ dl sojamjöl
  • ½ dl nyponmjöl
  • 1 dl linfrö
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 msk psylliumfröskal
  • 1 tsk bikarbonat
  • 6 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap

 

Till formen

  • 1 tsk smör
  • 1 tsk bovetemjöl

 

Topping

  • 2 msk solroskärnor
  • 1 msk chiafrön

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra degingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap och rör ihop till e. Låt stå och svälla i några minuter.
  2. Smöra och mjöla en brödform, 1 ½ – 2 liter, och fördela smeten jämnt i formen. Strö över solroskärnor och chiafrön.
  3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter. Låt svalna på galler.

 

 

Kladdkaka med svarta bönor och pistagenötter – 8 bitar

  • 1 förp svarta bönor, 240 g
  • 13 st färska dadlar
  • 4 msk kakao
  • 4 msk agavesirap
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2-3 msk starkt kaffe
  • 150 g mörk choklad, ca 70 %
  • 1 dl kokosolja
  • 2 ägg
  • 1 dl skalade pistagenötter
  • kokosolja och kokosflingor till formen

 

Sätt ugnen på 175 °C. Skölj av bönorna ordentligt i en sil och lägg dem i en matberedare tillsammans med urkärnade dadlar. Mixa ihop till en jämn smet. Tillsätt kakao, agavesirap, vanilj, bikarbonat och kaffe och mixa igen. Smält chokladen i ett vattenbad tillsammans med kokosoljan. Vispa äggen fluffigt i en annan skål och tillsätt smält choklad och kokosolja, vispa till en slät smet. Rör sedan i bön- och dadelsmeten och rör tills allting blandats. Smörj en form med kokosolja och bröa med kokosflingor. Fördela smeten i formen och toppa med pistagenötter. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig när du tar ut den, den kommer stelna när den svalnar.