Jag får ofta frågan hur jag lyckas få ihop vardag, resor, recept, inspiration, böcker och jobb mm. Jag brukar säga att jag är jobbar hela tiden och jag är ledig hela tiden, för mitt jobb är min passion och jag älskar verkligen vad jag gör! Just nu är jag på en av mina favoritplatser i världen nämligen Loutro på södra Kreta. Jag gör hälsoresor hit en eller två gånger om året, och det är så underbart här! Ibland kan man skoja om att man känner sig jetlaggad från en Europa-stad till en annan, vilket nödvändigtvis inte är fallet, men man underskattar hur mycket en resa kan slita på kropp och energi. Därför tänkte jag att det är ett perfekt tillfälle för mig att dela med mig av mina bästa tips inför flygresa samt redogöra för några faktorer som påverkar din kropp under flygning.

Alkohol.
Du kanske tidigare har hört “varje drink som konsumeras i luften är lika med tre på marken”? Luften i ett flygplan är mycket torr och i kombination med den vätskedrivande effekten av alkohol kan du bli uttorkad och trött mycket snabbare vanligt.

Dina smaklökar blir också märkbart trötta på grund av trycket i kabinen, så vin kan smaka surare och vattnigare under flygning. Spara därför på alkoholen tills du landar så både smakar det bättre och inte stjäl din vätskebalans eller energi. Vatten är din vän, speciellt under torra förhållanden på flyg.

Kroppslig gas, ja, det är inte bara du.
När ett plan stiger och kabintrycket sjunker ökar gaser i tarmen. Det är fullt naturligt att din mage kan känns uppblåst, gasig eller att du känner dig illamående. På hög altitud kan gas i tarmen öka upp till 30%. Reflektera bara över vattenflaskan du har med dig som har expanderat och poppar till lite när du öppnar den under flygningen. Så i relation till ovan punkt om alkohol är det därför inte heller en bra idé att beställa in ett glas bubbel, av dubbel anledning; ytterligare gaser i kombination med alkohol.

Under flygning “försvinner” dina smaklökar.
Det råder ofta delade meningar om maten på flyget smakade något och det är sällan man upplever smaksensation i luften, men detta är nödvändigtvis inte kockens fel. Torr flygplansluft kan påverka fukt i näsgången, vilket i kombination med kabintryck kan hindra dig från att upptäcka de matdofter som är så avgörande för smak. Lufthansa gjorde en studie för många år sedan som redogjorde för att vår möjlighet att uppfatta sötma och salter sjunker hela 30% på hög höjd. Detta är anledningen till varför man lägger till tunga kryddor som kardemumma, citrongräs och curry i flygplansmat i ett försök att lyfta smaken.

Blod samlas i benen och fötter.
Flygstolen kan vara riktigt obekväm, och de flesta har upplevt svullnad i tår, fötter och anklar under längre flygresor. Lufttrycket i kabinen i kombination med stillasittande påverkar blodcirkulationen och gör att dina ben svullnar. Så böj på dina fötter, sträck ut dina ben eller dra ihop dina knän in mot kroppen för att cirkulera blodet uppåt, detta kommer också kommer att öka syrehalterna i blodet och
motverka känsla av trötthet. Målet är att hjälpa till skjuta tillbaka blodet som vilar i dina ben in till hjärtat.

Under längre flygningar är det dock viktigt att du använder bra stödstrumpor, men jag rekommenderar dem även till kortare flyg. Personligen använder jag dem för varje flygning, och oavsett din ålder gör de märkbar skillnad på känsla och energi efter en resa.

Torr hy.
Kabintryck och torr, återcirkulerande luft suger ut fukt från din hud. Men om jag inte redan övertygat dig att dricka vatten ombord så kommer här ännu en anledning, därtill rekommenderar jag att ha med en mini-lotion för att återge fukt och liv i din hud. Även en ansiktsmist kan vara härligt att ha med sig.

Så för att summera inför din resa; drick mycket vatten under flygning och ha gärna med dig en flaska ombord, undvik alkohol, ha med dig en lotion för längre flygningar och bär alltid stödstrumpor, det gör jag!