Nu är det snart december och jag vill inspirera er med en himmelsk, mjuk saffranskaka!

Jag har provat att baka glutenfria lussebullar men jag blir alltid besviken när det gäller smak och konsistens. Men detta recept är väldigt gott så baka min Saffranskaka utan gluten och minimalt med socker till 1:a advent eller till Lucia!  Planera och förbered julbaket och förvara i frysen! Jag bakar med det glutenfria mjölet rismjöl och mandelmjöl som är en perfekt kombo i mjuka kakor. Sukrin finns i livsmedelsaffärer och passar bra till bakning. Jag använde både Sukrin och Sukrin Melis som är som ett florsocker.

Trevlig advent!

 Saffranskaka med vit choklad – 8 portioner (352 kcal per portion)

Tillagningstid: 30 minuter.

200 g smör

100 g vit choklad

3 ägg

2 dl turkisk yoghurt

1 dl sukrin

2 ½ dl rismjöl

2 ½ dl mandelmjöl + till formen

3 tsk bakpulver

1 paket saffran 0,5 g

Topping: Sukrin melis

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och lägg ner den vita chokladen. Vispa ihop ägg och yoghurt i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet och tillsätt sedan det smälta smöret.
  3. Smörj en form (25 cm) och bröa med mandelmjöl. Häll smeten i formen.
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt kakan svalna och pudra över sukrin melis.