Nu ska ni få mina bästa påskrecept som jag själv gör hemma! GLAD PÅSK!
Påskägg – 4 portioner
4 ägg
4 gröna sparrisar
Pressad citronsaft
½ finhackad gräslök
½ dl grädde
3 msk smör
½ dl parmesanost
Salt och peppar
Slå av toppen på äggen, så att äggskalen blir så hela som möjligt. Häll äggen i en kastrull och lägg i smör och grädde. Sjud under omrörning på låg värme tills äggröran börjar bli fast. Dra av från plattan. Tillsätt riven parmesan och hackad gräslök. Smaka av med salt och peppar. Koka sparrisen i ca 2 min i lättsaltat vatten. Låt rinna av i ett durkslag. Pressa citron över. Fyll äggskalen med äggröran och stick i en sparris i varje ägg. Garnera med gräslök.
Chevrepaj med spenat, valnötter och fikon – 6 portioner
Pajbotten
100 g smör
2 dl bovetemjöl
2 msk blandade frysta örter
1 krm salt
Fyllning
3 ägg
2 dl grädde
2 dl blandade färska örter t ex basilika, oregano och timjan
Salt och svartpeppar
100 g färska spenatblad
50 g färsk ruccola
200 g chevreost
1 msk balsamico
Topping
2 färska fikon
50 g valnötter
En näve ruccola
Mixa smör, bovetemjöl, frysta örter och salt i en matbredare till en jämn deg. Tryck ut degen i formen och låt vila ca 1 timme i kylen. Sätt ugnen på 200°C och grädda pajskalet i ca 15 min. Låt svalna. Blanda ägg, grädde, färska örter, salt och peppar. Lägg spenatblad och ruccola i botten på pajskalet. Skiva chrevreosten och fördela över salladen. Ringla balsamicon över osten och häll över äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Klyfta fikonen och hacka valnötterna grovt. Toppa med ruccola, fikonklyftor och valnötter.
Underbara krämiga sillar….som är så lätta att göra!
Senapssill
1 paket ”5 minuter sill”
1 msk grovkorning senap
1 msk dijonsenap
½ strimlad purjolök
2 msk hackad färsk dill
½ dl majonnäs
2 msk gräddfil
Salt och svartpeppar
Örtsill
1 paket ”5 minuter sill”
1 finhackad rödlök
Skal av 1 citron
1 dl färska blandade örter t ex dill, basilika, persilja, gräslök
2 msk majonnäs
½ dl gräddfil
Salt och svartpeppar
Pepparrotssill
1 paket ”5 minuter sill”
½ dl finriven färsk pepparrot
2 msk kapris
½ dl hackad gräslök
2 msk majonnäs
½ dl gräddfil
Salt och svartpeppar
Häll av sillagen och skölj filéerna. Skär dem i mindre bitar och fördela sillbitarna jämnt i tre skålar. Blanda ner ingredienserna till senapssilen i en skål, ingredienserna till örtsillen i en skål och ingredienserna till pepparrotssillen i en skål. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt till servering.
Ugnsbakad lax med citron
600 g laxfilé
1 citron
1 msk olivolja
Chiliflakes
Salt och citronpeppar
Gräslök
Sätt ugnen på 175°C. Lägg laxfilén i en ugnsfast form. Pressa saften från ½ citron över laxen och ringla över olivolja. Krydda med chiliflakes, salt och citronpeppar och ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Garnera med resten av citronen och strö över färsk, hackad gräslök.
Ärtpesto
2 dl frysta ärtor
1 dl mandel
1 liten vitlöksklyfta
½ dl olivolja
Citronsaft
Salt och peppar
Lägg ärtor, mandel, och vitlök i en mixer. Häll i oljan lite i taget och mixa samtidigt till en slät blandning. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Koriandersås
1 lime
1 kruka färsk koriander
3 dl creme fraiche
Torkad chili
Salt och svartpeppar
Riv skalet från limen och pressa ur saften. Mixa det med koriander och crème fraiche. Smaka av med chili, salt och svartpeppar.
Kyckling med örter
4 st kycklingfiléer
2 msk blandade torkade örter
2 msk olivolja
Salt och peppar
70 g ruccola
Färska örter
Sätt ugnen på 175°C. Lägg kycklingfiléerna på en plåt med bakplåtspapper. Blanda örter och olivolja i en skål tillsammans med salt och svartpeppar. Bred blandningen på filéerna och ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Skölj ruccola och lägg den på ett stort fat och fördela de ugnsbakade kycklingfiléerna på salladen. Toppa med färska örter.