Jag har fördjupat mig lite i detta ämne då jag vistas på Mallorca en hel del och iakttar hur spanjorer äter och väljer för råvaror. Jag lagar dessutom själv mycket mat när jag är i min lägenhet i Palma och börjar bli minst lika bra på på utbudet i de spanska livsmedelsaffärerna som jag är här hemma på ICA.

En intressant iakttagelse jag har gjort är att deras mejeridisk ser ut som våra mejeridiskar i Sverige gjorde på 80 talet. Det finns inte speciellt många varianter utan 3 sorters mjölksorter, 4-5 olika yoghurt, grädde och ett stort utbud på ostar men då främst manchego som görs på får och getost. Tittar vi på Sveriges utbud så är det 20 ggr fler produkter i hyllan och 10 ggr större kyldiskar med mjölkprodukter! Behöver vi verkligen alla dessa sorter och är det bra för oss?

Jag har också reflekterat över att halva butiken utgörs av färska råvaror och spanjoner köper alltid färska grönsaker, ofta i sk “frutterior” men även livsmedelsbutikerna har ett stort utbud samt det finns alltid en färskvarudisk med fisk, skaldjur, kött och ost. Många spanjorer köper också deras köttfärs över disk och står och pekar ut en hel köttbit som de sedan maler manuellt i disken. Snacka om färskt! Vi i Sverige köper färdigförpackade, vakumpackat köttfärs och kött.

Färdig mat är inget stort på Mallorca och jag tror att det har att göra med att kunderna inte vill köpa halvfabrikat eller fryst mat. De lägger hellre mer tid på egen matlagning hemma än att köpa take away eller färdiga matlådor.

 

När man kollar godishyllan är det ett otroligt litet utbud och det finns inget plockgodis alls. Inte heller naturgodis, bars och alla olika energidrycker som det finns här hemma. Ja det var lite iakttagelser jag har gjort och jag kan bara säga att jag saknar “the old Way” när jag växte upp när det inte fanns så många val och det som fanns var ofta naturligt, eller mer naturligare än vad råvaror innehåller nu!

Jag har själv börjat gå åt Medelhavskosten och tagit bort allt mer mejeriprodukter i min kost och mår väldigt bra av detta. Jag har precis lagat upp nya recept för BEACH 2021 som släpps den 7 maj och här kan jag verkligen utlova underbar Medelhavsmat! I detta kostschema är det fokus på färska grönsaker, frukter, fisk, skaldjur, fågel och en liten mängd kött samt naturliga fetter som olivolja, oliver, frön, nötter och avokado. Håll utkik på hemsidan om du är intresserad av min nya kurs! Beach 2021 finns i 2 veckor, 6 veckor och 8 veckor och det fyller din sommar med matglädje och dessutom lite piggare, slankare och gladare!

Hälsningar Ulrika