Måndagsfrågan Ulrika Davidsson

Dags för Måndagsfrågan!

Hej Ulrika,

Jag har precis fått veta att jag är gravid i 9 veckan och undrar om jag kan fortsätta med GI metoden? Jag har också börjat med 5:2 dieten för några månader sedan och   det har hjälpt mig att tappa 8 kilo. Jag är nu rädd för att tappa mina hälsosamma matvanor och gå upp för mycket i vikt under min graviditet. Hur rekommenderar du att jag ska äta? Hälsningar Lina

 

Svar på frågan:

Hej Lina

Grattis – både till bebisen i magen och att du har tappat kilon. Det måste kännas skönt att du blev av med kilon innan du ska bära en graviditet under många månader.

Jag tycker att du ska göra ett uppehåll med 5:2 dieten under dessa månader men fortsätta med din hälsosamma GI livsstil. Jag rekommenderar att du ska fortsättningsvis:

1. Undvika socker – försök att håll dig borta från godis, kakor, desserter och söta drycker – använd recepten i mina böcker på hälsosamma val t ex mandelmuffins, frukt och nötbollar och frukt- och bärdesserter.

2. Undvika gluten så gott det går – skippa pasta även om det är fullkorn och gärna bröd också. Baka fröknäcke eller något annat glutenfritt bröd.

3. Satsa på långsamma kolhydrater i form av rotfrukter, quinoa, baljväxter, grönsaker, frukt och bär.

4. Ät så naturligt som möjligt – välj kött, fisk, fågel och skaldjur som proteinkälla och ägg är en fantastisk råvara med alla vitaminer. Ät lagom med fett och satsa på naturliga fetter som olivolja, nötter, avokado, grädde, smör, gräddfil, oliver, ost mm.

5. Ät inte för 2 – ät lagom portioner och ha koll på kalorierna. Försök att hålla dig runt 1500 – 1700 kalorier per dag.

6. Rör på dig – så mycket du kan och träna dig stark, framför allt bål, rygg och mage!

Om du tvekar och känner dig osäker – fundera några minuter på hur människan är skapt… vi är inte skapta att äta så mycket kolhydrater som vi äter idag och framför allt inte den mängd bröd, pasta och socker – det kan alltså inte vara skadligt att ta bort dessa råvaror.

Hälsningar Ulrika