Istället för en förrätt, gör flera goda små nyårstapas och bjud dina gäster på med ett gott bubbel till! Här får du får recept på lax och pepparrotssnittar, brieosttårta, rotfrukt och parmachips samt västerbottenchips med löjrom! Vill du se mig göra dessa snittar så kan du börja prenumerera på min Youtubekanal – Ulrikas Hälsokök! 

Lax och pepparrotssnittar 6 portioner

100 g rökt lax

125 g pepparrotsost

1 plåt fröknäcke (se recept ovan)

Finhacka lax och lägg i en skål. Blanda ner osten. Fördela röran på fröknäcke och toppa med lite lax eller hackad gräslök.

Västerbottenchips med löjrom 6 port

4 dl riven Västerbottenost

1 dl smetana eller créme fraiche

½ dl löjrom

½ dl finhackad rödlök

1 dl handskalade räkor

Sätt ugnen på 200°C. Lägg ut små högar ost, ca 1 msk, med gott utrymme emellan på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 5 minuter, tills chipsen fått fin färg. Låt svalna. Toppa med lite smetana, rom och finhackad rödlök samt räkor.

Varm brieosttårta – 6 portioner

1 brieosttårta , 500 g

2 dl blandade nötter och torkade bär/frukt

1 msk flytande honung

Lite flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg osten på en ugnsplåt och toppa med nötter, frukt och ringla honung över. Strö på salt och sätt in i ugnen i ca 10 minuter.

Rotfruktchips – 6 portioner

1 sötpotatis

1 gulbeta

1 palsternacka

½ msk olivolja

flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta rotfrukterna och skär dem i skivor med en mandolin eller tunt med en vass kniv. Lägg i en skål och häll över olja. Blanda om och fördela på två plåtar. Strö salt över och sätt in i ugnen i 15 minuter. Rör om då och då. Sänk temperaturen till 100 grader och låt stå och rosta tills chipsen är knapriga.

Parmachips – 6 portioner

200 g skivad parmaskinka eller lufttorkad skinka

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg parmaskinka på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är hårda.

 

Trevlig nyår!! Hälsningar Ulrika