Ät rätt efter din blodgrupp

Nu börjar det mer och mer skrivas om Blodgruppsmetoden och hur bra det är att anpassa kosten efter den blodgrupp du har. Jag har jobbat med denna kostplan under 5 år och jag vet verkligen vilken nytta den kan göra om man känner att något inte stämmer i kroppen.

– Kanske har du problem att gå ner i vikt trots att du följer en nyttig kostplan?

– Har du värk i kroppen?

– Har du ofta huvudvärk eller migrän?

– har du problem med matsmältning och känner att du inte tål vissa råvaror?

Detta är några frågor som du kan ställa dig själv och jag lovar att om du börjar anpassa din kost efter den blodgrupp du har kommer du ha en möjlighet att få ordning på dessa symptom.

Ät rätt efter din blodgrupp

  • Det finns fyra olika blodgrupper 0, A, B, AB
  • Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är de röda blodkropparna. De har olika markörer (antigener) på ytan därför kan man inte lämna blod till vem som helst
  • Kroppen är “allergisk” mot vissa antigener och en del livsmedel innehåller ämnen som liknar någon av blodgruppens antigener
  • Kroppen reagerar när den träffar på dessa livsmedel och beroende på vilken blodgrupp man tillhör tål man olika sorters livsmedel olika bra

Vad skiljer olika blodgrupper åt?

  • Blodgrupperna påverkar vår förmåga att producera enzymer och saltsyra och hur vi bryter ner och ta upp olika sorters födoämnen.
  • Livsmedel innehåller lektiner som fastnar på de röda blodkropparna (RBK). Olika ämnen fastnar på RBK hos en viss blodgrupp på grund av de olika antigenerna som de RBK har på sin yta.
  • Lektiner är en typ av antinutrient som förhindrar vårt näringsupptag och finns bl.a. i spannmålsprodukter och baljväxter (vilket dock försvinner efter kokning och blötläggning).
  • Det gör att röda och vita blodkroppar klumpar ihop sig och börjar angripas av det egna immunförsvaret. Lektinerna fäster på organen och kan orsaka inflammationer. Gluten är ett vanligt lektin i vete och andra sädesslag och kan orsaka en smärtsam irritation i tunntarmen.
  • Om du inte vet vilken blodgrupp du har så kan du läsa dig till det i din sjukjournal – eller bli blodgivare, då får du reda på detta. 

Själv lever jag efter kostplanen som är för min blodgrupp AB, kanske inte till 100% men jag använder den som en guide. Du kan läsa mer om blodgrupper i nya numret av TARA och även här:

IMG_4411