Glutenfria och sockerfria semlor med hemgjord mandelmassa – 8 st

(415 kcal per semla)

 75 g smör

2,5 dl mjölk

½ paket jäst

1 msk fiberhusk

½ dl sukrin melis

1 nypa salt

1 msk stött kardemumma

1 tsk bakpulver

5 dl glutenfri mjölmix

1 ägg

Mandelmassa

3 dl mandelmjöl

1 dl sukrin melis

1 krm vaniljpulver

¾ dl mjölk

Till servering

3 dl vispad grädde och 1 tsk sukrin melis

Smält smör i en kastrull och häll på mjölk. Värm till 37 grader och häll över i en skål. Smula ner jästen och vispa runt tills jästen har lösts upp. Tillsätt fiberhusk, sukrin, salt, kardemumma och bakpulver. Låt stå 10 min. Blanda ner mjöl och forma till en slät deg. Lägg på en handduk och låt jäsa 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Forma degen till 8 bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och sätt in i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Skär bort ett lock och gröp ut bullarna så det blir ett hål. Lägg utgröpet i en skål. Gör mandelmassan genom att rosta mandelmjöl i en torr stekpanna. Lägg i skålen med bullinkromet och blanda ner sukrin melis, vaniljpulver och mjölk. Fyll bullarna med mandelmassan och toppa med vispad grädde. Lägg på locket och pudra över sukrin melis.