När man kommer från en helg med festligheter som inkluderat mat och vin i överkant kan det vara svårt att starta måndag på ett hälsosamt sätt, eller “enligt plan”. Man är fortfarande sugen på att äta som man gjorde under helgen som gick och mycket av det beror på att vi kanske känner oss lite uppblåsta och svullna.

Det kan finnas ett antal olika orsaker till uppblåsthet-känslan men oavsett orsak kan att vi alla kan enas om att det är obekvämt. Vad som gör saken värre är att det ibland kan lura dig att tro att du inte har gått ner i vikt eller att du gör något fel.

För att hjälpa kroppen komma tillbaka till utgångsläge kommer här mina bästa tips för att dra ner på känslan av svullenhet och åter finna motivationen.

1. Drick vatten
Jag vet, jag återkommer till det konstant men det är sant, vatten kan hjälpa till att återställa balansen i kroppen och stötta den till att fungera smidigt igen, vilket är exakt vad du behöver efter att ha ätit fet och sockerrik mat. Drick mycket vatten!

Försök att ha med dig en vattenflaska hela tiden – det gör det lättare att komma ihåg att kontinuerligt få i dig vatten hela dagen. Ett annat bra alternativ är att ha lite frukt-infuserat vatten, speciellt om du försöker skära ner på läsk men ändå vill ha lite smak. Pssst, när du känner dig uppblåst och övermätt, kan du göra det värre om du dricker tex läsk. Bubblorna i kolsyrade drycker förflyttar luft i magen, vilket kan göra att du känner mer obehag och din mage ännu mer uppblåst.

2. Ingefära
Prova att lägga till lite ingefära i dina drycker eller måltider. Ingefära kan vara mycket användbart för att balansera magen eftersom den hjälper till med att stimulera matsmältningsvätskor och på så sätt bidrar till matsmältningsprocessen. De gaser som produceras kan röra sig genom tunntarmen snabbare – vilket hjälper till att minska all luftuppbyggnad och obehag.

Pressa lite ingefära i ett glas varmt vatten med lite färskpressad citron eller lite honung, för att späda smaken. Jag föredrar att använda färsk ingefära så att du kan nyttja alla dess fördelar, också för att lindra andra magbesvär. Färsk ingefära kan dock vara ganska så stark i smak om du inte är van vid det, så avsmaka långsamt!

Ingefära smakar också fantastiskt när det läggs till juicer eller smoothies, även till måltider get det lite sting i smak. Prova det i rätter som min lammgryta, en ljuvlig, mustig gryta som passar perfekt till hösten och är en del av min populära kurs “Höst-Turbo”.

3. Minska på saltet
Att känna sig obekväm och uppblåst från dagarna innan kan vara resultatet av att man ätit mat med mycket salt. Salt kan få kroppen att binda överskott av vatten vilket i sin tur ger dig den puffiga, uppblåsta känslan. Bästa sättet att bli av med detta är att hålla sig
borta från mat som innehåller mycket salt och ge kroppen en chans att släppa ifrån sig allt överskottsvatten. Som jag nämnde ovan kan kontinuerligt vattendrickande under hela dagen hjälpa kroppen spola ut överskottet av salter.

4. Prova probiotika
Ett annat sätt att hjälpa din kropp på vägen är att inkludera lite probiotika i din dag. Probiotika kan bidra med att balansera matsmältnings floran i tarmen, vilket i sin tur hjälper till med att skapa ett hälsosamt mikrobiom och minska uppblåsthet.

Du kan hitta probiotika i livsmedel som yoghurt, fil, surkål, kimchi bla. Misosoppa är även det en fermenterad sojaprodukt som är rik på probiotika. Ett annat alternativ är ta ett probiotikatillskott som finns att köpa på apoteket. Kom ihåg dock att kolla innehållsförteckningen bara så att det inte innehåller socker eller onödiga tillsatser.

5. Sparris
Sparris är rik på kalium, vilket kan hjälpa till att reglera vätskebalansen i kroppen och motverka att kroppen låser in salt och vatten. Stek på sparris i stekpannan med olivolja eller varför inte inkludera lite hyvlad sparris i din frukostomelett eller göra en värmande soppa.

6. Lätt träning
Det kan vara det sista du känner för att göra, men träning kan hjälpa dig minska svullnad snabbt. När du rör på musklerna stimulerar det blodflödet, vilket kan hjälpa “väcka” din matsmältningsprocess. Korta, lugna sträckor kan också vara fördelaktiga för att stimulera dina organ. Det viktiga är inte hur mycket du gör så länge du tar dig ut!

7. Prova pepparmintste
Pepparmynta kan hjälpa med att stilla inflammation och det hjälper även matsmältningskanalen, vilket gör det lättare för mat att passera. En kopp pepparmintste på eftermiddagen kan hjälpa till med att reglera din uppblåsthet på ett stillsamt sätt.


Om du känner dig uppblåst, oavsett anledning, kom ihåg att du fortfarande behöver äta! Det kan vara härligt att starta ny dag med periodiska fasta för att ge din kropp en chans att smälta matintaget som du gjort kvällen eller dagen dessförinnan, oavsett är ovan tips bra för att strukturera din comeback.

Var inte för hård mot dig själv och överdriv inte skuldkänslorna om du har njutit i överkant. Livet är till för att levas, och viktigt är väl att man njuter därtill!