I dag gör jag pizza till familjen och provar en vegetarisk variant på fyllning som blev jättegod! Jag använder mitt basrecept på pizzadeg som jag har i boken “Baka glutenfritt med Ulrika” som är jättegott och bra. Jag bakar på rismjöl, maizena, majsmjöl och psylliumhusk och och det blir jättebra deg och sen lägger man på en god fyllning. I dag använder jag grönkål, créme fraîche, rödlök, nötter och färska fikon – ljuvligt gott!
Andra bra glutenfria mjölsorter att baka pizza på är jättemjöl, durramjöl, bovetemjöl och mandelmjöl.
Glutenfri grönkålspizza med lök, fikon och nötter – 1 stor pizza
10 g jäst
3 dl vatten
3 dl rismjöl
1 3/4 dl majsmjöl
½ dl maizena
2 msk psylliumhusk
1 tsk salt
Fyllning
1 liten burk creme fraiche
3 dl grönkål
1 msk olivolja
salt
1/2 rödlök
1 dl valfria nötter
2 färska fikon
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Blanda ner alla ingredienser och forma till en lös deg. Låt vila i bunken i 3 timmar med plastfolie över. Sätt ugnen på 250°C. Dela degen i fyra bitar och kavla ut till en pizzabotten med hjälp av lite rismjöl. Lägg på en bakplåtklädd plåt. Bred på creme fraiche på pizzabottnen. Krama lite olivolja på grönkålen och strö på salt och lägg allt pizzan. Skala och strimla löken och lägg över tillsammans med nötter. Skiva fikon och lägg på pizzan. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
Om du vill göra en annan variant så är ju alltid en capriccosa gott – eller hur? Använd samma botten och lägg på tomatsås, mozzarella, skinka, champinjoner och kanske lök och njut!