aladdin_-_118260674

Nu är Aladdinaskarna billiga och du erbjuds till och med att få en gratislåda när du handlar i livsmedelsbutiken – men ärligt talat – hur goda är pralinerna?

– alldeles för söta…

– Dålig chokladsmak

– tyvärr kan man inte sluta när väl asken är öppen

Ofta är denna ask något man köper med sig till glöggbjudningar, till personalen eller som en julgåva till läraren, pedagogen eller till sin frisör. Tanken är fin men kanske inte?

Jag gör ofta min egen müsli till jul och det är en rostad variant som jag snabbt fixar hemma med smak av kanel och kardemumma. Gör några plåtar, köp fina glasburkar och skriv ett fint kort – mycket roligare att ge bort och framför allt tror jag att mottagaren blir jätteglad!

Julmüsli

granola_kanel_k_216

 

Har du inte tid att rosta din egen müsli så har jag ett tips hur du snabbt blandar i hop färdiga produkter som du kan köpa i affären. Jag väljer Risentas Granola med kanelsmak och blandar den men qunioapuffar, hackade dadlar, fikon och aprikoser, pumpafrön och blandade hackade nötter. Vips så har du en egen variant skapad av dig själv som du kan ge bort!

Förra året rostade jag müsli och sålde på en julmarknad och det är fint att packa müslin i papppåsar också: se här!

 

Kanelmüsli – 1 sats

3 dl fiberhavregryn

2 dl rågflingor

1 dl kokosflingor

½ dl linfrön

½ dl sesamfrön

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 ½ dl vatten

2 msk rapsolja

2 msk flytande honung

1 msk kanel

2 tsk malen kardemumma

2 dl quinoapuffar

100 g torkade fikon, dadlar och aprikoser

50 g torkade tranbär

Sätt ugnen på 175 ̊C. Blanda havregryn, rågflingor, kokosflingor och frön på en bakplåtsklädd plåt. Rör ihop vatten, rapsolja, honung, kanel och kardemumma i en skål och häll över müsliblandningen. Blanda runt ordentligt och rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum.  Ta ut müslin ur ugnen och låt svalna. Blanda ner quinoapuffar. Skär fikon, dadlar och aprikoser i mindre bitar och blanda ner tillsammans med torkade tranbär.